Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kizárt Juventus nem nyugszik

2006.07.26. 11:40
Elfogadhatatlannak tartja az olasz sportbíróság keddi döntéseit a bundavádak miatt másodosztályba sorolt Juventus, de az elsőben tartott Lazio és Fiorentina is. Minden bizonnyal polgári útra terelik az ügyet, akkor is, ha az az olasz csapatok európai kupákból való kizárásával járhat. A negyedik elítélt, a BL-be engedett Milan sem teljesen elégedett, de valószínűleg belenyugszik a határozatba.
Nem fogadja el büntetését az olasz bundabotrányban érintett három csapat: a Juventus, a Fiorentina és a Lazio is polgári bírósághoz akar fordulni az ország futballszövetségének (FIGC) keddi döntése miatt.

Minden lehetséges fórumon

A sportbíróság másodfokon a B-ligába sorolta a Juventust, 17 pontos hátránnyal kell kezdenie az idényt, és elvették két legutóbbi bajnoki címét. A Fiorentinát és a Laziót az elsőfokú, B-be minősítő ítélet után visszavették az A-ba, de 19, illetve 11 egység mínusszal indulnak. A Laziónak első kettő, a másik két klubnak három hazai bajnokiját semleges pályán kell lejátszania a következő szezonban.


Újságírók figyelik, amint Piero Sandulli ítéletet hirdet, jogerősen (fotó: AFP)

"Elfogadhatatlan az ítélet. Minden lehetséges fórumon fellebbezni fogunk" - idézte a dühös Juventus-elnök Giovanni Cobolli Giglit a gazzetta.it. Gigli a másodfokú tárgyalás előtt kijelentette, a jelentős pontlevonást kifogásolja, a B-t nem. Mivel viszont végül csak ők kerültek a B-be, már igazságtalanságról beszélt.

A Fiorentina "nem csinált semmit"

A klubok polgári perben folytathatják az ügyet, valószínűleg meg is teszik, bár az UEFA korábban intette őket ettől a lehetőségtől. Olasz lapok szerint így könnyen összeütközésbe kerülhetnek az európai szövetséggel, amely legrosszabb esetben akár ki is zárhatja az ország csapatait a nemzetközi kupából.

Mindez nem érdekli a Fiorentina elnökét, Diego della Vallét: "Nem csináltunk semmit és végigmegyünk az úton, hogy tisztázzuk a nevünket."

A Lazio az UEFA-kupát sajnálja

Másodfokon a Lazio büntetését jelentősen csökkentették, de Claudio Lotito egyáltalán nem örült. "A Lazio semmit nem vétett. Az, hogy nem indulhatunk az UEFA-kupában, nem tükrözi a valóságot" - nyilatkozta, és szintén továbbvinné az ügyet.

A Milan vezetősége elégedett lehet, maradhatnak a Serie A-ban, az első, 15 pont levonást nyolcra csökkentették, indulhatnak a Bajnokok Ligája selejtezőin.

Ügyvédjük, Leandro Cantamessa pozitívan értékelt. "A teljes felmentésért fellebbeztünk, ezért nem érezhetjük magunkat győztesnek. Az első fok döntésénél persze sokkal jobb. A Bajnokok Ligájában vagyunk, így visszafogottan tudok örülni."

A Milan elfogadja

Cantamessa azt mondta, még nem tudja, polgári perben folytaják-e harcukat, de valószínűleg nem.

A sportbíróság határozataival eldőlt, a BL-ben az Inter és a Roma főtáblás, a Chievo és a Milan selejtezős résztvevő, az UEFA-kupában a Palermo, a Livorno és a Parma indulhat.

A májusban kirobbant bundabotrány legnagyobb győztese a Messina, amely a Juventus kizárásával az első osztályban folytathatja.

Az ügyészség veszített

Az első számú vesztes a Juventus, amely - a Ferencvároshoz hasonlóan - először hagyja el az élvonalat. Az olasz sajtó ide sorolja a két ügyészt, a kihallgatásokat lefolytató Francesco Borellit és a vádat képviselő Stefano Palazzit is. Utóbbi a Juventusnak harmadosztályt, a többi klubnak második ligát kért a bíróságtól, jelentős pontbüntetéssel és természetesen teljes kizárással az európai kupákból.