Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az FTC vezetői visszatámadnak, és halasztanák az NB I-et

2006.07.27. 18:00
A Ferencváros vezetői nem tartják magukat felelősnek azért, mert a 107 éves klub nem indulhat a pénteken rajtoló első osztályú futballbajnokságban. Gellei Imre egyelőre szerződés nélkül ugyan, de a csapat edzője, Ináncsy Miklós lemondott, de nem fogadták el a döntését és a szintén lemondó Tepszics Ignác cégvezető ugyancsak marad a helyén. Az FTC augusztus 12-én hazai pályán kezd a Jászapáti ellen, de szeretnék, ha az NB I első három fordulóját elhalasztanák.

Egy és háromnegyedórán keresztül tartottak sajtótájékoztatót csütörtök reggel a Ferencváros székházában. Az NB I-es indulástól a licenc megvonása miatt kedd éjszaka megfosztott egyesület vezetői ismertették, milyen jogi lépésre készülnek annak érdekében, hogy még ebben a szezonban újra az élvonalban szerepelhessenek.

Három fronton támadnak vissza

A Ferencváros jogásza, dr. Petró László hosszasan taglalta, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség hol hibázott a licencadási folyamatban. Mondandója lényege az volt, hogy a május 31-i, másodfokú döntés utáni határozatokat jogellenesen semmisítették meg. Ez csak abban az esetben történhetett volna meg, ha alapszabály- vagy törvényellenesen határoztak volna korábban. AZ FTC licencét a másodfokú licencadó bizottság július 13-án visszavonta, majd saját határozatát megváltoztatva 17-én mégis úja megadta. Ezt követően a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége feloszlatta a testületet és hatályon kívül helyezte annak határozatait. Az új fellebbviteli testület kedd késő este döntött arról, hogy az FTC-nek nem adja meg a licencet. Petró szerint az MLSZ-elnökségi ülések jegyzőkönyveiben arra sincs utalás, hogy konkrétan megalakították volna a fellebbviteli licencadó testületet.


Képek a szerdai tüntetésről, kattintson!

A Ferencvárosnak három lehetősége van: törvényességi felügyeletet kér az ügyészségtől, a bírósághoz fordul, illetve az Európai Labdarúgó-szövetségnél keresi az igazát. "Mindhárom lehetőséggel élni fogunk" - jelentette ki Petró. Az ügyvéd bejelentette, hogy eljuttattak egy levelet az MLSZ-be, melyben kérik, hogy halasszák el a bajnokság első három fordulóját.

Rosszul lett az ügyvéd édesanyja

A gazdasági igazgató, Kácsor Attila 35 perces, lélegzetvételekkel is alig megszakított monológban ismertette a Ferencváros elmúlt közel tíz évének történetét. Mondandója érdemi része az volt, amikor arról beszélt, hogy a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság (KVI) által a Fradi-pálya körüli nyolchektáros területre kiírt mostani pályázat egyetlen résztvevőjével már kezdetben sem stimmelt valami. A Hi Grupo pályázata ugyanis nem volt érvényes, majd kiderült, a spanyolok mindenképp vagyont szeretnének szerezni, de a KVI csak a használati jogot kívánja értékesíteni.

Az elnök, Ináncsy Miklós szerint az egyik alkalommal azért hiúsult meg a szerződés megkötése, mert a spanyol cég ügyvédje nem tudott eljönni, ugyanis 73 éves édesanyja rosszul lett.

Az FTC a kevesek egyike

Kiderült az is, ha a jövő szerdai eredményhirdetésen érvénytelen lesz a spanyolok pályázata, akkor az FTC megkapja a hat hektár vagyonkezelői jogát, amit feltételekkel, de értékesíthet. A feltételek között szerepel az, hogy a vételárból 300 millió forintot a KVI-nek kell átutalni és az FTC-nek 2,3 milliárd forintot kell legalább kapnia.

A beszédet abbahagyni nem akaró Kácsor Attila elismerte, hogy a mérlegekben negatív az FTC Rt. vagyona és nem rendelkezik a betervezett költségvetésének a 75 százalékával. A gazdasági igazgató szerint azonban ez az elmúlt években sem okozott gondot a licenckérelem elbírálásakor, nem érti, hogy most miért. "A Ferencváros azon kevesek egyike a magyar labdarúgásban, akik törvényesen működnek. Mi munkaszerződésekkel, nem feketén, nem bújtatva fizetjük ki a játékosokat."

Jöhet a Jászapáti

A korábbi sportigazgató, jelenleg cégvezető Tepszics Ignác elcsukló hangon jelentette be, hogy csütörtök reggel azt kellett mondania az ifiből felhívott és a tartalékcsapatba szánt játékosoknak, hogy mehetnek, amerre tudnak. (Az NB II-ben ugyanis nincs tartalékbajnokság.)

Tepszics viszont azt is bejelentette, hogy a Ferencváros benevezett az NB II-re és csütörtök délben már el is készítették a sorsolást. Az első fordulóban, augusztus 12-én a Jászapátit fogadják a zöld-fehérek.

Gellei, a karakán

Az MLSZ-ről, annak elnökéről, Kisteleki Istvánról sok szó esett, a csapatról annál kevesebb. Elhangzott, hogy Gellei Imre vezetőedzőnek nincs jelenleg érvényes szerződése, de Tepszics vele már egyeztetett. A cégvezető szerint Gellei egy számára alkalmas időpontban aláírhatja az új megállapodását, ugyanis marasztalják az NB II-re is. Szóra emelkedett az edző is, aki a hosszú tájékoztató egyetlen karakán megszólalója volt. "Ez a klub a működési feltételek hiánya miatt esett ki. Úgy éreztem magam, mint egy kiütött bokszoló. Ennek a klubnak a saját futballistáiban van a jövője. Csak akkor vállalom, ha egyértelmű, hogy a szponzorok kimondják, hajlandóak olyan keretet egyben tartani, amelynek a célja a visszajutás az NB I-be.


Kattintás!

Gellei egyébként világossá tette: csak akkor írja alá a szerződését, ha már látni, milyen kerettel vághat neki az NB II-nek. "Középszerű másodosztályú csapatnál nem vagyok hajlandó dolgozni. A játékosok fejében most nagy a káosz. Azt hiszik, mehetnek oda, ahová akarnak, de meg kell értetni velük, hogy ez nincs így. De már vinnének többeket is, most vesztem össze a Filipoviccsal." (Vladan Filipovics FIFA-licences futballmenedzser, Lothar Matthäus korábbi meccsnéző partnere.)

Erkölcsi kötelesség lenne a lemondás

A tájékoztatón jelen volt Boros Bánk Levente, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének (FSzSz) alelnöke. Ő nem kertelt, egyértelműen a felelősök között nevezte meg - az MLSZ és a mindenkori kormány mellett - klub jelenlevő vezetőit. Név szerint említette Petrót és Kácsort, Ináncsyt pedig azért hibáztatta, mert ugyanazzal az emberekkel vette magát körül, mint elődje, Furulyás János. "Szerintem a koncepció is rossz volt, mert az ország legnépszerűbb futballklubja nem alapozhat arra, hogy minden értékét eladja. Sorozatos hibák történtek és ha a vezetők ha csak ennyit tudtak tenni, akkor le kell mondaniuk. Erkölcsi kötelességük lenne lemondaniuk." Boros elnézést kért, hogy a klub hivatalos sajtótájékoztatóján fogalmazta meg éles kritikáját.

El nem fogadott lemondások

A tájékoztatón egyébként többen és többször is firtatták a vezetők felelősségét, de erre mindannyiszor kitérő választ adtak. A konklúziót Kácsor Attila vonta le: "Nem állapítható meg személyes felelősség."

Még az elején elhangzott, hogy Ináncsy Miklós lemondott az elnökségi ülésen, de azt nem fogadták el az elnökségi tagok. Az Index szintén a felelősséget firtató kérdése után Tepszics Ignác elcsukló hangon azt mondta, lemond, most, hogy mindenki hallja. Ináncsy Miklós ezt nem fogadta el.