Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Az FTC vezetői visszatámadnak, és halasztanák az NB I-et

2006.07.27. 18:00
A Ferencváros vezetői nem tartják magukat felelősnek azért, mert a 107 éves klub nem indulhat a pénteken rajtoló első osztályú futballbajnokságban. Gellei Imre egyelőre szerződés nélkül ugyan, de a csapat edzője, Ináncsy Miklós lemondott, de nem fogadták el a döntését és a szintén lemondó Tepszics Ignác cégvezető ugyancsak marad a helyén. Az FTC augusztus 12-én hazai pályán kezd a Jászapáti ellen, de szeretnék, ha az NB I első három fordulóját elhalasztanák.

Egy és háromnegyedórán keresztül tartottak sajtótájékoztatót csütörtök reggel a Ferencváros székházában. Az NB I-es indulástól a licenc megvonása miatt kedd éjszaka megfosztott egyesület vezetői ismertették, milyen jogi lépésre készülnek annak érdekében, hogy még ebben a szezonban újra az élvonalban szerepelhessenek.

Három fronton támadnak vissza

A Ferencváros jogásza, dr. Petró László hosszasan taglalta, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség hol hibázott a licencadási folyamatban. Mondandója lényege az volt, hogy a május 31-i, másodfokú döntés utáni határozatokat jogellenesen semmisítették meg. Ez csak abban az esetben történhetett volna meg, ha alapszabály- vagy törvényellenesen határoztak volna korábban. AZ FTC licencét a másodfokú licencadó bizottság július 13-án visszavonta, majd saját határozatát megváltoztatva 17-én mégis úja megadta. Ezt követően a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége feloszlatta a testületet és hatályon kívül helyezte annak határozatait. Az új fellebbviteli testület kedd késő este döntött arról, hogy az FTC-nek nem adja meg a licencet. Petró szerint az MLSZ-elnökségi ülések jegyzőkönyveiben arra sincs utalás, hogy konkrétan megalakították volna a fellebbviteli licencadó testületet.


Képek a szerdai tüntetésről, kattintson!

A Ferencvárosnak három lehetősége van: törvényességi felügyeletet kér az ügyészségtől, a bírósághoz fordul, illetve az Európai Labdarúgó-szövetségnél keresi az igazát. "Mindhárom lehetőséggel élni fogunk" - jelentette ki Petró. Az ügyvéd bejelentette, hogy eljuttattak egy levelet az MLSZ-be, melyben kérik, hogy halasszák el a bajnokság első három fordulóját.

Rosszul lett az ügyvéd édesanyja

A gazdasági igazgató, Kácsor Attila 35 perces, lélegzetvételekkel is alig megszakított monológban ismertette a Ferencváros elmúlt közel tíz évének történetét. Mondandója érdemi része az volt, amikor arról beszélt, hogy a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság (KVI) által a Fradi-pálya körüli nyolchektáros területre kiírt mostani pályázat egyetlen résztvevőjével már kezdetben sem stimmelt valami. A Hi Grupo pályázata ugyanis nem volt érvényes, majd kiderült, a spanyolok mindenképp vagyont szeretnének szerezni, de a KVI csak a használati jogot kívánja értékesíteni.

Az elnök, Ináncsy Miklós szerint az egyik alkalommal azért hiúsult meg a szerződés megkötése, mert a spanyol cég ügyvédje nem tudott eljönni, ugyanis 73 éves édesanyja rosszul lett.

Az FTC a kevesek egyike

Kiderült az is, ha a jövő szerdai eredményhirdetésen érvénytelen lesz a spanyolok pályázata, akkor az FTC megkapja a hat hektár vagyonkezelői jogát, amit feltételekkel, de értékesíthet. A feltételek között szerepel az, hogy a vételárból 300 millió forintot a KVI-nek kell átutalni és az FTC-nek 2,3 milliárd forintot kell legalább kapnia.

A beszédet abbahagyni nem akaró Kácsor Attila elismerte, hogy a mérlegekben negatív az FTC Rt. vagyona és nem rendelkezik a betervezett költségvetésének a 75 százalékával. A gazdasági igazgató szerint azonban ez az elmúlt években sem okozott gondot a licenckérelem elbírálásakor, nem érti, hogy most miért. "A Ferencváros azon kevesek egyike a magyar labdarúgásban, akik törvényesen működnek. Mi munkaszerződésekkel, nem feketén, nem bújtatva fizetjük ki a játékosokat."

Jöhet a Jászapáti

A korábbi sportigazgató, jelenleg cégvezető Tepszics Ignác elcsukló hangon jelentette be, hogy csütörtök reggel azt kellett mondania az ifiből felhívott és a tartalékcsapatba szánt játékosoknak, hogy mehetnek, amerre tudnak. (Az NB II-ben ugyanis nincs tartalékbajnokság.)

Tepszics viszont azt is bejelentette, hogy a Ferencváros benevezett az NB II-re és csütörtök délben már el is készítették a sorsolást. Az első fordulóban, augusztus 12-én a Jászapátit fogadják a zöld-fehérek.

Gellei, a karakán

Az MLSZ-ről, annak elnökéről, Kisteleki Istvánról sok szó esett, a csapatról annál kevesebb. Elhangzott, hogy Gellei Imre vezetőedzőnek nincs jelenleg érvényes szerződése, de Tepszics vele már egyeztetett. A cégvezető szerint Gellei egy számára alkalmas időpontban aláírhatja az új megállapodását, ugyanis marasztalják az NB II-re is. Szóra emelkedett az edző is, aki a hosszú tájékoztató egyetlen karakán megszólalója volt. "Ez a klub a működési feltételek hiánya miatt esett ki. Úgy éreztem magam, mint egy kiütött bokszoló. Ennek a klubnak a saját futballistáiban van a jövője. Csak akkor vállalom, ha egyértelmű, hogy a szponzorok kimondják, hajlandóak olyan keretet egyben tartani, amelynek a célja a visszajutás az NB I-be.


Kattintás!

Gellei egyébként világossá tette: csak akkor írja alá a szerződését, ha már látni, milyen kerettel vághat neki az NB II-nek. "Középszerű másodosztályú csapatnál nem vagyok hajlandó dolgozni. A játékosok fejében most nagy a káosz. Azt hiszik, mehetnek oda, ahová akarnak, de meg kell értetni velük, hogy ez nincs így. De már vinnének többeket is, most vesztem össze a Filipoviccsal." (Vladan Filipovics FIFA-licences futballmenedzser, Lothar Matthäus korábbi meccsnéző partnere.)

Erkölcsi kötelesség lenne a lemondás

A tájékoztatón jelen volt Boros Bánk Levente, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének (FSzSz) alelnöke. Ő nem kertelt, egyértelműen a felelősök között nevezte meg - az MLSZ és a mindenkori kormány mellett - klub jelenlevő vezetőit. Név szerint említette Petrót és Kácsort, Ináncsyt pedig azért hibáztatta, mert ugyanazzal az emberekkel vette magát körül, mint elődje, Furulyás János. "Szerintem a koncepció is rossz volt, mert az ország legnépszerűbb futballklubja nem alapozhat arra, hogy minden értékét eladja. Sorozatos hibák történtek és ha a vezetők ha csak ennyit tudtak tenni, akkor le kell mondaniuk. Erkölcsi kötelességük lenne lemondaniuk." Boros elnézést kért, hogy a klub hivatalos sajtótájékoztatóján fogalmazta meg éles kritikáját.

El nem fogadott lemondások

A tájékoztatón egyébként többen és többször is firtatták a vezetők felelősségét, de erre mindannyiszor kitérő választ adtak. A konklúziót Kácsor Attila vonta le: "Nem állapítható meg személyes felelősség."

Még az elején elhangzott, hogy Ináncsy Miklós lemondott az elnökségi ülésen, de azt nem fogadták el az elnökségi tagok. Az Index szintén a felelősséget firtató kérdése után Tepszics Ignác elcsukló hangon azt mondta, lemond, most, hogy mindenki hallja. Ináncsy Miklós ezt nem fogadta el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!