Judit
2 °C
7 °C

Már a macedón bajnok is túl erős

2006.07.27. 00:42
A bajnoki címvédő Debrecen kissé tompán és sok helyzetet kihagyva játszott a macedón aranyérmes Szkopje ellen a Bajnokok Ligája selejtezőjében, és mindez lehet, hogy a továbbjutásába kerül. A vendégcsapat vezetéshez jutott a Loki stadionjában, zsolnai aztán egyenlített, de a győzelmet nem sikerült kicsikarnia Sándor Tamáséknak. Ha Debrecen kiesik, még az UEFA-Kupában sem folytathatja, ami igencsak bosszantó lenne.

Alighanem egy kicsit mindenki meghökkenve fogadta Supka Attila óvatos nyilatkozatát a Debrecen Bajnokok Ligája selejtezője előtt, amikor azt mondta, hogy a macedón Szkopje éppolyan veszélyes ellenfél, mint a Hajduk Split volt egy éve.

A leggyengébb mutatóval érkezett a Szkopje

Az értetlenkedést az szülhette, hogy a nem kiemelt ellenfelek között a horvátok egy éve a legkiemelkedőbb UEFA-mutatóval rendelkeztek, míg a macedón bajnok a leggyengébbel.

A találkozó aztán megmutatta, hogy a szakvezetőnek nagyon is igaza volt, jóllehet a Rabotnicski egy góllal múlta felül mindössze az előző körben a luxemburgi Dudelange-t.

Macedón helyzetek

Pedig a Debrecen nem kezdett álmosan, és már az ötödik percben szerezhetett volna, ha Brnovics pontosabban lő, hogy aztán a vendégek átvegyék a meccs irányítását, és veszélyes helyzetek sorát alakítsák ki. Nedzsipi lövésénél Csernyánszkinak bravúrra volt szüksége, míg Pejcic már elvitte mellette a labdát, de hosszan szöktette magát, így az túlment az alapvonalon. Válaszként Dombi próbálkozott huszonkettőről, és Pacsovszkinak is nagyot kellett mentenie.

A sérült Brnovics helyére beállt Zsolnai szinte első labdaérintésre közel került a gólhoz, de fejese után mellészállt a labda. A cserecsatár új színt ugyan nem hozott a játékba, de helyzeteket igen, a gól mégis a másik oldalon született meg.

Sztankovszki és Zsolnai

Velkovszki még kihagyta helyzetét, Nedzsipi két szép csel után megeresztett kísérletét is még védte a magyar kapus, az ötösön egyedül érkező Sztankovszki viszont már higgadtan fejelt a kapu jobb oldalába.

Hogy a félidőre ne vonuljon hátrányba a hazai csapat, arról Zsolnai gondoskodott, kilépett a lesre játszó védők közül, jobbal átvette a labdát, ballal pedig tizennégy méterről a kifutó kapus felett a léc alá emelte.

Bogdanovics kapufája

Fontos gól volt, és értéke igazán a második félidőben derült ki, mert a Debrecen erőlködött, újra komoly helyzeteket alakított ki, de a vezetésre nem tudott szert tenni. A szerencse sem állt mellé, mert Bogdanovics két nagy helyzeténél előbb a kapus mentett nagy bravúrral, majd a kapufa.

Dzsudzsák jobb lábas tekerése is kifejezetten veszélyes volt, hasonlóképpen a macedón kontrákhoz, ám gól már nem született.

A Debrecenben megvolt az akarat, de sok hibával, és olykor pontatlanul játszott. A pontatlanság elsősorban a szögleteknél derült ki, mert Bernáth igen kevés alkalommal tudta egyáltalán olyan helyre ívelni a labdát, ahol a közelben a társai állnak. E téren Halmosi vagy Dzsudzsák sem volt sokkal jobb.

Ennek ellenére nem reménytelen a Loki helyzete, bár egy igen szervezett ellenféllel kell szembenéznie a jövő heti szkopjei visszavágón.

2-5-ös a gólarány eddig

Ha a Debrecen elbukna ezen az akadályon, akkor másodszor fordulna elő, hogy a magyar bajnok nem jutna el legalább az UEFA-Kupa első fordulójáig. A Ferencváros 2001-ben a Split ellen maradt alul a sorozat ugyanezen szakaszában.

A nemzetközi kupasorozat első köre után megállapítható, hogy az elmúlt idény három legjobb magyar csapata - valamennyi hazai pályán - 2-5-ös gólaránnyal zárt, egy győzelem, egy döntetlen és egy vereség a mérleg. Az ellenfelek pedig Liechtensteinből, Kazahsztán és Macedóniából érkeztek.

A folyton hangoztatott Eb-pályázatnál lehet, hogy ez igen rosszul fog jönni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?