Friderika
13 °C
29 °C

Már a macedón bajnok is túl erős

2006.07.27. 00:42
A bajnoki címvédő Debrecen kissé tompán és sok helyzetet kihagyva játszott a macedón aranyérmes Szkopje ellen a Bajnokok Ligája selejtezőjében, és mindez lehet, hogy a továbbjutásába kerül. A vendégcsapat vezetéshez jutott a Loki stadionjában, zsolnai aztán egyenlített, de a győzelmet nem sikerült kicsikarnia Sándor Tamáséknak. Ha Debrecen kiesik, még az UEFA-Kupában sem folytathatja, ami igencsak bosszantó lenne.

Alighanem egy kicsit mindenki meghökkenve fogadta Supka Attila óvatos nyilatkozatát a Debrecen Bajnokok Ligája selejtezője előtt, amikor azt mondta, hogy a macedón Szkopje éppolyan veszélyes ellenfél, mint a Hajduk Split volt egy éve.

A leggyengébb mutatóval érkezett a Szkopje

Az értetlenkedést az szülhette, hogy a nem kiemelt ellenfelek között a horvátok egy éve a legkiemelkedőbb UEFA-mutatóval rendelkeztek, míg a macedón bajnok a leggyengébbel.

A találkozó aztán megmutatta, hogy a szakvezetőnek nagyon is igaza volt, jóllehet a Rabotnicski egy góllal múlta felül mindössze az előző körben a luxemburgi Dudelange-t.

Macedón helyzetek

Pedig a Debrecen nem kezdett álmosan, és már az ötödik percben szerezhetett volna, ha Brnovics pontosabban lő, hogy aztán a vendégek átvegyék a meccs irányítását, és veszélyes helyzetek sorát alakítsák ki. Nedzsipi lövésénél Csernyánszkinak bravúrra volt szüksége, míg Pejcic már elvitte mellette a labdát, de hosszan szöktette magát, így az túlment az alapvonalon. Válaszként Dombi próbálkozott huszonkettőről, és Pacsovszkinak is nagyot kellett mentenie.

A sérült Brnovics helyére beállt Zsolnai szinte első labdaérintésre közel került a gólhoz, de fejese után mellészállt a labda. A cserecsatár új színt ugyan nem hozott a játékba, de helyzeteket igen, a gól mégis a másik oldalon született meg.

Sztankovszki és Zsolnai

Velkovszki még kihagyta helyzetét, Nedzsipi két szép csel után megeresztett kísérletét is még védte a magyar kapus, az ötösön egyedül érkező Sztankovszki viszont már higgadtan fejelt a kapu jobb oldalába.

Hogy a félidőre ne vonuljon hátrányba a hazai csapat, arról Zsolnai gondoskodott, kilépett a lesre játszó védők közül, jobbal átvette a labdát, ballal pedig tizennégy méterről a kifutó kapus felett a léc alá emelte.

Bogdanovics kapufája

Fontos gól volt, és értéke igazán a második félidőben derült ki, mert a Debrecen erőlködött, újra komoly helyzeteket alakított ki, de a vezetésre nem tudott szert tenni. A szerencse sem állt mellé, mert Bogdanovics két nagy helyzeténél előbb a kapus mentett nagy bravúrral, majd a kapufa.

Dzsudzsák jobb lábas tekerése is kifejezetten veszélyes volt, hasonlóképpen a macedón kontrákhoz, ám gól már nem született.

A Debrecenben megvolt az akarat, de sok hibával, és olykor pontatlanul játszott. A pontatlanság elsősorban a szögleteknél derült ki, mert Bernáth igen kevés alkalommal tudta egyáltalán olyan helyre ívelni a labdát, ahol a közelben a társai állnak. E téren Halmosi vagy Dzsudzsák sem volt sokkal jobb.

Ennek ellenére nem reménytelen a Loki helyzete, bár egy igen szervezett ellenféllel kell szembenéznie a jövő heti szkopjei visszavágón.

2-5-ös a gólarány eddig

Ha a Debrecen elbukna ezen az akadályon, akkor másodszor fordulna elő, hogy a magyar bajnok nem jutna el legalább az UEFA-Kupa első fordulójáig. A Ferencváros 2001-ben a Split ellen maradt alul a sorozat ugyanezen szakaszában.

A nemzetközi kupasorozat első köre után megállapítható, hogy az elmúlt idény három legjobb magyar csapata - valamennyi hazai pályán - 2-5-ös gólaránnyal zárt, egy győzelem, egy döntetlen és egy vereség a mérleg. Az ellenfelek pedig Liechtensteinből, Kazahsztán és Macedóniából érkeztek.

A folyton hangoztatott Eb-pályázatnál lehet, hogy ez igen rosszul fog jönni.