Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kérdezzen az FTC-szurkolók egyik vezetőjétől!

2006.07.31. 22:52
Már majdnem egy hete szoknia kell mindenkinek, a Ferencváros története során először nem a futballélvonalban indul. A szurkolók elkeseredettségükben a székház előtt tüntettek és kitartóan követelik, hogy távozzanak a klub éléről a helyzetért, a csődközeli állapotért leginkább felelősnek vezetők távozását. Az elégedetlenkedőket a Ferencváros Szurkolók Szövetsége (FSzSz) szervezi, és az alelnök, Boros Bánk Levente kedd délelőtt 11-től válaszol a fórumozók kérdésire.

Múlt kedd éjszaka eldőlt, a Ferencváros nem kapja meg az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által megkövetelt úgynevezett klublicencet ezért a 2006/07-es szezonban nem indulhat az NB I-ben. Az 1899-ben alapított egyesülettel ez először fordul elő a magyar bajnokság 105 éves történetében.

Ezúttal összefognának

A Fradi szurkolói az elmúlt években is többször hívták fel magukra a figyelmet nem éppen szelíd viselkedésükkel. Mi több, sokan a drukkerek tombolásának tudják be, hogy 2003-ban a klub egyetlen komoly befektetője, a Fotex Rt. kivonult. A jelen helyzetben azonban a szurkolók nem a botránnyal, hanem az összefogással próbálkoznak.


Tüntetők az Üllői úton, klikkoljon!

A drukkerek már a döntés estéjén ott voltak a Ferencváros Üllői úti székháza előtt. Majd másnap demonstrációt hirdetett ugyanoda a Ferencváros Szurkolók Szövetsége (FSzSz). Ezen egyértelművé tették, ők a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) mellett az FTC "bukásában" még inkább felelősnek tartják az egyesület jelenlegi és közelmúltbeli vezetőit.

Legális eszközökkel

Ezért távozásra szólították fel Ináncsy Miklóst, a klub és a futballcsapatot irányító Zrt. elnökét, a gazdasági igazgatót, Kácsor Attilát és a jogászt, Petró Lászlót. A vezetők azonban nem tartják személy szerint magukat felelősnek és az FTC elnöksége nem fogadta el Ináncsy lemondását. Ezúttal elmaradt a nagyobb botrány - bár néhányan percekre lezárták a Könyves Kálmán körutat -, amiben szerepe volt a szervezők határozott fellépésének.

Az FSzSz alelnöke, Boros Bánk Levente, aki a demonstráción is felszólalt, a klubvezetők csütörtöki sajtótájékoztatóján is megjelent. Ott megismételte véleményét és világossá tette: véleményüket minden fórumon hangoztatni fogják, de csakis legális eszközökkel küzdeni fognak céljaikért.

Kezdeményezés, külső nyomásgyakorlás

A Ferencváros Szurkolók Szövetsége 2001. tavaszán alakult, alapítói a Ferencváros aktív szurkolótáborának vezetői voltak. Az FSzSz ma már bíróságon bejegyezett, egyesületi formában működik, vezetőségét a Fradi szurkolócsoportjainak vezetői/delegáltjai alkotják, kiegészülve más, a táborba tartozó fiatalokkal. Az FSzSz létrehozásának célja a Ferencváros szurkolóinak összefogása, a szurkolótábor (érdek)képviselete, közös programok szervezése.

Az FTC válságos közelmúltját látva az FSzSz - külső, nyomásgyakorló tényezőként - kezdeményezőként lépett fel a klub belső, szerkezeti és személyi változásainak érdekében, kidolgozva egy új klubmodell alapjait. Valamennyi indítvány, személyes megkeresés, tárgyalás és érvelés azonban válasz nélkül maradt a Ferencváros vezetői részéről.

Az eddigi tevékenység és annak pozitív visszhangjainak ismeretében az FSzSz a közeljövőben tervezi tagságának és tevékenységének kibővítését.

Kétdiplomás főszurkoló

Az FSzSz-alelnök Boros Bánk Levente 31 éves és az elmesélések szerint a szülei félévesen vitték először ki az Üllői útra. 1997 óta vezeti a Greenternet nevű szurkolói csoportot. Boros nem illik az átlagos magyar futballszurkolóról élő sztereotípiákba, ugyanis "civilben" egyetemi tanársegéd. >>>Itt kérdezhet!


A hangosbeszélővel Boros a múlt szerdai demonstráción, kattintson!

A Miskolci Egyetem politikatudományi tanszékén oktat (illetve Budapesten két nemzetközi programban is), első diplomáját is itt szerezte, a másodikat a nizzai Institute Européen des Hautes Études Internationales-ban (nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok intézete). Elsősorban a biztonságpolitika és nemzetközi kapcsolatok, valamint a rendszerváltás utáni magyar politikai rendszer működése a szakterülete.

A szervezés és a vezetés az egyetemi életben sem állt távol tőle: hallgatói önkormányzati elnök volt, majd a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) elnökségi tagja, illetve alelnöke.