Ágnes
-5 °C
2 °C

Kérdezzen az FTC-szurkolók egyik vezetőjétől!

2006.07.31. 22:52
Már majdnem egy hete szoknia kell mindenkinek, a Ferencváros története során először nem a futballélvonalban indul. A szurkolók elkeseredettségükben a székház előtt tüntettek és kitartóan követelik, hogy távozzanak a klub éléről a helyzetért, a csődközeli állapotért leginkább felelősnek vezetők távozását. Az elégedetlenkedőket a Ferencváros Szurkolók Szövetsége (FSzSz) szervezi, és az alelnök, Boros Bánk Levente kedd délelőtt 11-től válaszol a fórumozók kérdésire.

Múlt kedd éjszaka eldőlt, a Ferencváros nem kapja meg az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által megkövetelt úgynevezett klublicencet ezért a 2006/07-es szezonban nem indulhat az NB I-ben. Az 1899-ben alapított egyesülettel ez először fordul elő a magyar bajnokság 105 éves történetében.

Ezúttal összefognának

A Fradi szurkolói az elmúlt években is többször hívták fel magukra a figyelmet nem éppen szelíd viselkedésükkel. Mi több, sokan a drukkerek tombolásának tudják be, hogy 2003-ban a klub egyetlen komoly befektetője, a Fotex Rt. kivonult. A jelen helyzetben azonban a szurkolók nem a botránnyal, hanem az összefogással próbálkoznak.


Tüntetők az Üllői úton, klikkoljon!

A drukkerek már a döntés estéjén ott voltak a Ferencváros Üllői úti székháza előtt. Majd másnap demonstrációt hirdetett ugyanoda a Ferencváros Szurkolók Szövetsége (FSzSz). Ezen egyértelművé tették, ők a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) mellett az FTC "bukásában" még inkább felelősnek tartják az egyesület jelenlegi és közelmúltbeli vezetőit.

Legális eszközökkel

Ezért távozásra szólították fel Ináncsy Miklóst, a klub és a futballcsapatot irányító Zrt. elnökét, a gazdasági igazgatót, Kácsor Attilát és a jogászt, Petró Lászlót. A vezetők azonban nem tartják személy szerint magukat felelősnek és az FTC elnöksége nem fogadta el Ináncsy lemondását. Ezúttal elmaradt a nagyobb botrány - bár néhányan percekre lezárták a Könyves Kálmán körutat -, amiben szerepe volt a szervezők határozott fellépésének.

Az FSzSz alelnöke, Boros Bánk Levente, aki a demonstráción is felszólalt, a klubvezetők csütörtöki sajtótájékoztatóján is megjelent. Ott megismételte véleményét és világossá tette: véleményüket minden fórumon hangoztatni fogják, de csakis legális eszközökkel küzdeni fognak céljaikért.

Kezdeményezés, külső nyomásgyakorlás

A Ferencváros Szurkolók Szövetsége 2001. tavaszán alakult, alapítói a Ferencváros aktív szurkolótáborának vezetői voltak. Az FSzSz ma már bíróságon bejegyezett, egyesületi formában működik, vezetőségét a Fradi szurkolócsoportjainak vezetői/delegáltjai alkotják, kiegészülve más, a táborba tartozó fiatalokkal. Az FSzSz létrehozásának célja a Ferencváros szurkolóinak összefogása, a szurkolótábor (érdek)képviselete, közös programok szervezése.

Az FTC válságos közelmúltját látva az FSzSz - külső, nyomásgyakorló tényezőként - kezdeményezőként lépett fel a klub belső, szerkezeti és személyi változásainak érdekében, kidolgozva egy új klubmodell alapjait. Valamennyi indítvány, személyes megkeresés, tárgyalás és érvelés azonban válasz nélkül maradt a Ferencváros vezetői részéről.

Az eddigi tevékenység és annak pozitív visszhangjainak ismeretében az FSzSz a közeljövőben tervezi tagságának és tevékenységének kibővítését.

Kétdiplomás főszurkoló

Az FSzSz-alelnök Boros Bánk Levente 31 éves és az elmesélések szerint a szülei félévesen vitték először ki az Üllői útra. 1997 óta vezeti a Greenternet nevű szurkolói csoportot. Boros nem illik az átlagos magyar futballszurkolóról élő sztereotípiákba, ugyanis "civilben" egyetemi tanársegéd. >>>Itt kérdezhet!


A hangosbeszélővel Boros a múlt szerdai demonstráción, kattintson!

A Miskolci Egyetem politikatudományi tanszékén oktat (illetve Budapesten két nemzetközi programban is), első diplomáját is itt szerezte, a másodikat a nizzai Institute Européen des Hautes Études Internationales-ban (nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok intézete). Elsősorban a biztonságpolitika és nemzetközi kapcsolatok, valamint a rendszerváltás utáni magyar politikai rendszer működése a szakterülete.

A szervezés és a vezetés az egyetemi életben sem állt távol tőle: hallgatói önkormányzati elnök volt, majd a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) elnökségi tagja, illetve alelnöke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!