Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Tizenhat éve akarják szétverni a Fradit

2006.08.01. 16:32
Augusztus 13-ára meghirdették az Ösezefogás napját és a reménybeli új klubmodellben hangsúlyosabb szerepet remélnek maguknak az NB II-be sorolt Ferencváros szurkolói. A Törzsasztalban járt egyik vezetőjük, Boros Bánk Levente beszélt a klubvezetők felelősségéről, az MLSZ szerepéről és elmondta, Várszegi Gábor szerint nem megmentő, hanem kalandor volt a Fradi életében.
Története során először nem indul az első osztályú futballbajnokságban a Ferencváros, amibe úgy tűnik, a zöld-fehérek szurkolóinak bele kell nyugodniuk. Abba azonban nem akarnak belenyugodni, hogy az FTC vezetői, akik ebbe a helyzetbe vezették a klubot, a helyükön maradjanak. A Ferencváros Szurkolók Szövetsége alelnöke, Boros Bánk Levente majdnem két órán keresztül válaszolt a Törzsasztalban a fórumozók kérdéseire.

Tudatos bebetonozás

"A helyzet megérett a változtatásra. Mind a klub, mind az Zrt. vezetősége, ide értve a klub jogászát is, kiemelten felelős a jelenlegi helyzet kialakulásáért. Például a gazdasági igazgató és a jogász személye is ugyanaz évek óta. Nekik volt a legnagyobb rálátásuk a különböző szerződésekre és valószínűleg ők voltak az elsők, akik értesültek a csőd közeli állapotról" - értékelte a kialakult helyzetet Boros.

Az FSzSz-alelnök szerint a klub alapszabálya szerint a jelenlegi vezetés be van betonozva és az elnökség visszahívása gyakorlatilag lehetetlen. "Ezt az állapotot ők tudatosan így alakították ki."

Folyamatosan gátolták a Fradit

Boros Bánk Levente szerint azonban a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) és a mindenkori magyar kormányok felelőssége is elvitathatatlan. "Az egyes személyek (Kisteleki, Mészöly) felelősségét nehéz megállapítani, de az nyilvánvaló, hogy ők nem fradisták és valószínűsíthetően nem a Fradi érdekeit tartják szem előtt." Úgy vélekedett, az utóbbi 16 évben módszeresen próbálják szétverni az FTC-t. "Ez a folyamat az előző kormányzati ciklusban felgyorsult, a hatalom folyamatosan támadott minket, és gátolt az előrejutásban (lásd a jelenlegi miniszterelnököt sportminiszterként)."


Boros Bánk Levente (fotó: Huszti István)

Példaként említette azt, hogy a Vasas megkaphatta a használatában álló ingatlanok tulajdonjogát, míg a Ferencvárosnak nem adták meg ezt a lehetőséget. Mindennek az oka Boros szerint az, hogy Fradi-szurkolók jelentette szervezett és tudatos tömeg nyilvánvaló veszélyforrás a kormányzat számára, és érdekében állhat kiiktatni azt.

Várszegi, a kalandor

A kérdések közül több is vonatkozott arra, hogy a Fotex Rt. 2003-as kivonulása azért történt, mert a Fradi szurkolói a Debrecen ellen elbukott bajnoki cím után harctérré változtatták az Üllői utat. Boros azonban máshogyan látja Várszegi Gábor szerepvállalását.

"A Várszegi-kérdés kikerülhetetlen. Várszegi Gábort komoly üzletembernek tartom, aki hogyha valóban üzleti befektetésként komolyan gondolta volna a Ferencvárost, akkor néhány ember hangos tiltakozása nem "üldözte" volna el." Az FSzSz-alelnök biztos benne, hogy Várszegi Gábor a Fradi történetében sokkal inkább egy kalandor volt, mint egy potenciális felvirágoztató.

Még segíthet is az NB II

Ináncsy Miklóst is várjuk

Az Index természetesen lehetőséget akar adni a Ferencváros jelenlegi vezetőinek is, hogy elmondhassák a véleményüket a kialakult helyzetről, az őket ért támadásokról. Ináncsy Miklósnak, a klub és a futballcsapatot működtető Zrt. elnökének is felajánlottuk az online interjú lehetőségét. Egyelőre nem tudni, elfogadja-e meghívásunkat Ináncsy. Választ szerdára ígért a klub sajtófőnöke.

Az emlékezetes botrány óta azonban talán kevesebbet balhéznak a fradisták. Ennek egyik oka szerinte az, hogy a Fradi-tábor felismerte, hogy önvédelme érdekében nem célra vezető a saját otthonban való rendbontás.

Boros a másodosztályú szereplésben - szurkolói oldalról - még lehetőséget is lát. "Én is úgy gondolom, hogy az NB II-es lét kibővíthetné és összekovácsolhatná szerte az országban a Fradi szurkolóit."

Nem ilyen eszközökkel

Amellett azonban nem mehetett el, hogy többen elragadtatták magukat a székház előtti demonstrációkor. "Tudomásul kell venni, hogy ebben a válságos helyzetben hatalmas csalódottság és indulatok gerjedtek, amelyeknek vannak szélsőséges megjelenései is. Ezeket sajnáljuk, mi nem ilyen eszközökkel gondoljuk a klub helyzetének rendezését."

Augusztus 13., az összefogás napja

AZ FSzSz a következő összejövetelt az első fordulóra tervezi, a Jászapáti meccs előtt, augusztus 13-án mindenkit a székház elé várnak. Ez lesz az Összefogás Napja, szeretnének megnyerni a közös ügynek mind ismert, mind "ismeretlen" fradistákat, szeretnénk összekovácsolni a Fradi táborát és szeretnénk minden olyan meghatározó személyiséget a soraikban tudni, akik megjelenésükkel, felszólalásukkal "erősíthetnek a társadalmi nyomáson".

Az FSzSz alelnöke úgy véli, eddig a klub lelkiismereteként próbáltak működni, de most már meggyőződésük, hogy a szurkolók hangsúlyos véleményének helye van/lesz az áhított új klubmodellben.


Özönlöttek a kérdések (fotó: Huszti István)

Pénzt is hajlandóak áldozni és gyűjteni a klub működésére, de csak úgy, hogy az ne menjen át a jelenlegi vezetők kezén. "Az alapítvány kérdése is felmerült, jelenleg a megfelelő keretek kialakításán dolgozunk. Az mindenképpen cél, hogy az alapítványba befolyó összegeket közvetlenül a játékosok támogatására fordíthassuk, megfelelő kontroll (kuratórium) mellett. Ebbe a klubba a jelenlegi vezetés alatt pénzt betenni kockázatos."