Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Ötszázszoros hasznot húzna egy kínai a Zidane-fejesből

2006.08.03. 12:33
Talán senki nem csodálkozik rajta, hogy egy kínai üzletember meg akarja szerezni németországi labdarúgó világbajnokság-döntőjében ellenfelét lefejelő francia klasszis, Zinedine Zidane mozdulatának reklámjogát. Az élelmes ázsiai úgy véli, aki 26,3 millió forintnak megfelelő összegért megveszi tőle a jogot, cipőkre, sapkákra vagy akár sörösdobozokra is rányomathatja a fejelést. Ehhez persze még hónapokig kell várnia, de ha bejegyzik a védjegyet, az érintettek valószínűeleg akkor is kifogást emelnek majd.

Egy élelmes kínai üzletember busás haszonnal árulja a labdarúgó-világbajnokság döntőjében bemutatott Zinedine Zidane-féle öklelés védjegyét.

Ötszázszoros pénzt kér a grafikáért

Az olaszok ellen büntetőpárbajban elbukott franciák sztárja utolsó mérkőzésén, a hosszabbításban fejelte mellkason az őt provokáló Marco Materazzit, és tettéért piros lapot kapott. Később a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Zidane-t három meccsről eltiltotta, igaz, büntetése jelképes, hiszen a mérkőzés után befejezte karrierjét.


Fotó: AFP

Csao Hsziao-kaj (Zhao Xiaokai) egymillió jüant, azaz 26,3 millió forintot kér a kétezer jüanért, mindössze 52 ezer forintért levédendő grafikáért, amely az emlékezetes jelenet sziluettjét ábrázolja. A Pekingben reklámügynökséget vezető igazgató azt a sziluetettet védette le, hogy egy futballista mellbe fejel egy másikat.

A fejelést a cipőkre, sapkákra, sörösdobozokra

"Két nappal a döntő után jutott eszembe, hogy bejegyeztessem Zidane mozdulatát. Mivel csak a körvonalak látszanak, nem sérülhetnek a személyiségi jogok, így már rá lehet nyomni cipőkre, sapkákra vagy sörösdobozokra." A shanghaidaily.com írása szerint Csao Hsziao-kaj a söripar és a sportszerek területére védette le a mozdulatot, úgy véli ezen a két területen lehet a legnagyobb az érdeklődés.

Nem lehet biztos a sikerben

Azonban a pekingi még nem lehet biztos az üzleti sikerben, hiába kapott máris ajnálatokat több sportszergyártótól. A bejegyezetetési folyamatok legalább hónapok, ha nem évek kérdése.

A shanghaidaily.comon megszólaltatott jogász szerint pedig Csao Hsziao-kaj akkor sem dőlhet hátra, ha megkapta az engedélyt. "Mivel a grafika ilyen egyértelműen utal két ember személyiségére, nem lennék meglepve, ha az érintettek ügyvédei kifogást emelnének."

Korábban egy francia kiadó kovácsolt tőkét a futballklasszis meggondolatlanságából: a Coup de Boule (Fejes) című nóta a napokban ugrott az országos slágerlista élére, és hamarosan három további nyelven is forgalmazzák.

Zidane megosztotta a világot

Az eset egyébként is megosztotta a világot, amíg Fidel Castro kubai elnök kiállt a francia mellett, mondván nagyon csúnyákat mondhattak neki, addig a hétszeres Tour de France-győztes kerékpározó, Lance Armstrong leseggfejezte őt és csapattársait.