Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A Loki tulajdonosa: Ez volt a legkínosabb meccsem

2006.08.03. 16:42
A Debrecen megsemmisítő, egyben érthetetlen vereséget szenvedett Szkopjéban a Bajnokok Ligája selejtezőjében, így sem a főtábláért, de még az UEFA-kupáért sem harcolhat. A szakvezető, Supka Attila pályája legszörnyűbb emlékeként tekint a 4-1-es bukásra. A főtulajdonos, Szima Gábor letört volt, védte csapatát, és szerinte most még korai a gárda szétzavarásáról beszélni.

Egy év alatt nagyot fordult a világ a Debrecennel, hiszen tavaly augusztus elején a Hajduk Split otthonában öt gólt lőtt, így biztosította be továbbjutását, és a 8-0-s összesítés igen figyelemre méltó volt a manchesteri párharc előtt.

Ilyen korán, ekkor zakóval még nem búcsúzott magyar

Tavaly a Hajduk a kapható riválisok közül a legnehezebb volt, míg a macedón bajnokot, a Rabotnicski Szkopjét az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a leggyengébb együtthatóval rangsorolta.

A Debrecen már az első mérkőzésen csalódást okozott, mert hazai pályán csak 1-1-es döntetlent ért el, a második pedig akkorát bukott, amilyet magyar csapat még sohasem. Kilenc emberrel, 4-1-es, sokkoló vereséget szenvedett. A magyar bajnok a kupasorozat ezen szakaszában csak egyszer búcsúzott el, akkor a Ferencváros tizenegyesekkel esett ki. A 2001-2002-es szezonban szintén a Split volt az ellenfél.

Álom és rémálom

A vereség megalázó volt, különösen azután, hogy Ibrahim Sidibe találatával a Loki még vezetett. "Bosszantó, hogy a vezető gólunk után negyven másodpercre jött az egyenlítés, pedig pontosan tudtuk, kinek a feladata a lövő játékos megtámadása, de ezt elmulasztotta ezt megtenni. A folytatásban is egyéni hibák jellemezték védekezésünket. A saját kezünkben volt a sorsunk, nem tudtunk vele élni. Álomszerűen indult a meccs, rémálom lett a vége. Eddigi edzői pályám legszörnyűbb emléke lesz ez a szkopjei fellépés" - magyarázta a meccs után az Indexnek a DVSC edzője, Supka Attila.

A szakvezetőnek felidéztük múlt heti nyilatkozatát, amelyikben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Rabotnicski legalább olyan erős, mint a tavalyi Split. "Nem becsültük le őket, valamennyi játékosomban tudatosítottam riválisunk felkészültségét, de egyfajta segélykiáltás is volt ez a részemről, nehogy mégis legyenek olyanok, akik fejben nem hangolódnak rá."

A luxemburgiak megúszták egy góllal

A Szkopje a Debrecen előtt a luxemburgi Dudelange-t 1-0-ra verte idegenben, otthon pedig gól nélküli döntetlent ért el ellene. Az újabb kupafordulóban a legnagyobb meglepetést szolgáltatta a Loki sima kiverésével, azzal, hogy macedón csapatként először harcolhat a BL-főtábláért.

A DVSC főtulajdonosa, Szima Gábor egyedül ült a VIP-páholyban, az elején még örült, majd összetörten figyelte az eseményeket és elkeseredetten értékelte a látottakat.

A legnagyobb kudarc

"A második félidőben már tényleg csak az járt a fejemben, hogy ússzuk meg minél kevesebbel. Az elmúlt négy évben, amióta én szerepet vállaltam a futballban, most ért a legnagyobb kudarc, ilyen mélyen még soha sem volt maga alatt a csapat, amelyiket a játékvezető is igen erősen sújtott. Ez volt a legkínosabb meccsem."

Szima úgy véli: erős az a meghatározás, hogy sokk-közeli állapotban volt. Kitartott viszont amellett, hogy az első kiállításig nem játszottak rosszul, jobbak voltak, mint a hazaiak, és a hátrányba kerülés után is maximálisan bízott a továbbjutásban, még 3-1 után is reménykedett, de utána már nem volt értelme. Szerinte a harmadik gól lesről esett, Halmosi első sárgáját is vitatta, de értetlenkedett, miért ragadtatta el magát ennyire az első félidő vége előtt.

Még korai a jövőről beszélni

Kérdésünkre, hogy a csapat együtt tartása is múlt-e ezen a találkozón és a kudarcon, annyit felelt, még korai erről beszélni, a meccs alatt ezen amúgy sem gondolkodott. A macedón lapok tudni vélték, hogy kiesés esetén szétzavarja az egész csapatot. Egyelőre a bevételkiesés következményeiről sem formált véleményt, de ismételte: a bírók miatt nem születhetett reális eredmény.

A csapat jövője kapcsán már biztos, hogy a hátvéd, Éger László lesz az első távozó, hiszen a spanyol másodosztály újonca, az Ejida akár már pénteken véglegesen leigazolhatja.

Máté és Halmosi is távozhat

Az utánpótlásválogatott Máté Péter is "leléphet", neki Angliából is voltak ajánlatai, de ő most sérülése miatt nem tarthatott a társulattal. Az augusztus végéig terjedő átigazolási időszakban Halmosi Péter is elkerülhet a bajnoki cím védőjétől.