Klaudia
-3 °C
3 °C

Ki, hogyan várja a Fradit az NB II-ben?

2006.08.07. 17:51 Módosítva: 2009-02-02 10:06:36
Története során először nem az első osztályban szerepel a Ferencváros futballlcsapata, és ami a zöld-fehéreknek tragédia, részben öröm az NB II-es csapatoknak. Persze, a biztonsági intézkedéseket fokozni kell és több helyen bizonytalan, otthon fogadhatják-e Lipcsei Péteréket, de mindenhol a szezon legfontosabb meccse lesz. Körkép Baktalórántházától Vecsésig.

Idén nem az Újpest vagy a Debrecen elleni meccsek jelentik a rangadókat, hanem Bőcsre és Tuzsérra látogathatnak a Ferencváros labdarúgó-csapatának szurkolói kedvenceik idegenbeli meccseire.

Van, ahol nem jelent gondot a Fradi

Körkérdésünkből azonban kiderült, annak mindenhol örülnek az NB II Keleti csoportjának csapatainál, hogy a Fradival játszanak, ugyanakkor nem mindenhol tudják biztosítani a feltételeket, ha esetleg ezres nagyságrendben érkeznek a fővárosi szimpatizánsok. A két volt első osztályú csapat, a Békéscsaba és a Nyíregyháza mellett a Kecskemét és a Szolnok stadionja is alkalmasnak tűnik nagyobb tömegek fogadására.


Klikk a képre!

Az Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) licencadó testületének döntése értelmében egy osztállyal lejjebb sorolt Ferencváros labdarúgócsapata, a 2006-07-es bajnokságban története során először indul a másodosztályban. Abc-sorrendbe haladva a csapatoknál, számba vettük, hol, hogyan, milyen körülményekkel várják a Ferencvárost.

"Ők is emberek"

"Jártak már nálunk NB I-es csapatok is kupameccsen, akkor sem okozott gondot a szurkolók elhelyezése" - mondta Kozma Attila, a Baktalórántháza csapatának vezetője. Kozma elmondta, van lehetőség elkülöníteni külön a szurkolókat, és egyébként sem aggódnak a zöld-fehér hívek miatt, elvégre ők is emberek. Kozma szerint a Fradi elleni meccsektől a csapatok többsége bevételt remél és nem kiadást, azaz mindenképp a városban szeretnék megrendezni a találkozót, ha átmennének Nyíregyházára, az milliós kiadást jelentene.

Bőcsön még bizonytalanok

Az előző bajnokságban a hetedik helyen végzett Bőcs KSC technikai vezetője, Tóth István elmondta, stadionjukba 4-5 ezer ember is befér - holott a város lélekszáma nincs 3000 -, de jelen állapotban nem alkalmas a pálya arra, hogy biztonságban megrendezzék a meccset. Miután csak jövő májusban szerepel náluk a Fradi, még nem tudja, saját pályájukon, vagy esetleg "albérletben", Tiszaújvárosban vagy Diósgyőrött fogadják Lipcseiéket.

Tóth szerint nem magával a csapattal van a gond, hanem a szurkolóik viselkedésével. Véleménye szerint, lehet zárt kapus is a találkozó, ha úgy viselkednek a szurkolók, de ezt nem szeretnék, hiszen közönségvonzó lenne a Fradi szereplése. Ugyanakkor, amíg átlagban két rendőr és 25 biztonsági felügyeli náluk a rendet, addig a zöld-fehérek szereplésénél ezeket a számokat kettővel-hárommal kell megszorozni, így pedig már jelentős költség a vendéglátás. Tehát lehet, hogy mégiscsak gazdaságosabb "vendégségben" játszani.

Budafokon nem lehet gond


Nézze meg!

A Keleti-csoport másik fővárosi csapatánál, a Budafoknál nem jelent gondot a nagynevű ellenfél szereplése. "Kulturált pályánk van, ahová akár 8-10 ezer ember is befér, de egy ilyen kiemelkedő jelentőségű találkozót is 5-6 ezer nézővel biztonságosan megtudunk rendezni" - mondta Dobesch Gyula, a futballszakosztály vezetője. Véleménye szerint mindössze annyi plusszal jár a Fradi szereplése, hogy a húszfős rendezői gárdát, mely az átlagban 300-500 nézőre szokott vigyázni, most emelni kell, a várható 6000 néző miatt.

15 pont előny és megszokás

A Jászberény az igazi rangadó

Budai szerint sok a fradista a városban, akik sajnálják, hogy a csapat az NB II-ben szerepel, ugyanakkor öröm, hogy velük játszhatnak bajnoki meccset. Azt azonban hozzátette, számukra az igazi rangadót a másodosztályba most feljutott Jászberény elleni meccs jelenti majd.

"Szerettük volna elcserélni a pályaválasztói jogot a zöld-fehérekkel, hiszen Jászapáti kellemes nyaralóhely, termálvizes fürdővel, és talán jelentősebb bevételt könyvelhetünk volna el a nyár végi első fordulóban, mint március 10-én" - mondta Budai István, a Jászapáti VSE elnöke. A cserétől végül azért álltak el, mert a Fradi-szurkolók komoly demonstrációt szerveznek, így akkora tömeg érkezhetett volna a találkozóra, melyet már nem bírtak volna biztonsággal kezelni a 2500 fő befogadására képes stadionban.

"Márciusra lehet, hogy már 15 ponttal vezeti a Fradi a bajnokságot és talán már a fradisták is megszokják a másodosztályt, így nem lesz komolyabb balhé. Az mindenesetre biztos, szeretnénk itthon megrendezni a meccset, még ha ez a biztonsági intézkedések miatt jelentős pluszkiadásokkal is jár majd" - mondta Budai, aki hozzátette, eddig a vendégszektorban tíz fős "tömeg" volt a maximum.

Jászberényben tartanak a meccstől

A nagy rivális jászberényiek sem tervezik elvinni más pályára az "év meccsét". Tamás Zoltán sportvezető szerint megerősített rendőrségi jelenléttel meg tudják rendezni a találkozót. "Tartunk a meccstől, hiszen a pályát a nézőktől csak egy korlát választja el, de úgy véljük, megerősített biztonsági személyzettel és az ezzel járó pluszköltségekkel meg tudjuk szervezni a bajnokit." Ez esetükben azt jelenti, hogy az eddigi egy rendőrautónyi járőrnek és az ezen felül rendre jelen lévő 6-8 biztonsági embernek közel a tízszeresét kell a meccsre megszervezni.

Karcag minden szinten nyerni akar

"Nem tudom, meddig tart a Fradi-szurkolók kezdeti nagy lelkesedése, de mivel nálunk csak jövő májusban szerepelnek, az is elképzelhető, bőven elég lesz a mi kétezer nézőt befogadó stadionunk" - mondta Dr. Fazekas Sándor, aki Karcagon nemcsak polgármester, hanem a Karcag-Berekfürdő SE elnöke is. A politikus-sportvezető elmondta, egy átlagos bajnokin mindössze 8-10 rendező vigyáz a rendre, de a zöld-fehérek ellen ezt valószínűleg megtöbbszörözik. Ugyanakkor Fazekas szerint nem az a fontos, mi lesz a szurkolókkal, sokkal fontosabb, mi lesz a meccsen. "Írja le nyugodtan, nyerünk, mert jó csapatunk van, amely képes még a nagy Ferencvárost is legyőzni" - mondta magabiztosan Karcag első embere.

Távolságok Budapesttől

Baktalórántháza 255 km
Békéscsaba 201 km
Bőcs 175 km
Jászapáti 96 km
Jászberény 77 km
Karcag 166 km
Kazincbarcika 184 km
Kecskemét 85 km
Makó 197 km
Nyíregyháza 226 km
Ororháza 182 km
Szolnok 98 km
Tuzsér 286 km
Vecsés 21 km

Lipcsei "hazatérhet"

Kazincbarcikán - a ferencvárosi csapatkapitány, Lipcsei Péter nevelőklubjánál - Kádár Zsolt ügyvezető igazgató nem tart a meccstől, hiszen volt már a városban olyan meccs, melyen 8000 ember volt kinn. "Jelenleg a pálya melletti kerítés lecserélése a legfontosabb, erre november 4-ig van időnk, ha ez sikerül, akkor 5000 nézővel biztonságosan megtudjuk rendezni az összecsapást." Ebben az esetben a fővárosi szurkolók részére egy 1500 fős vendégszektort tudnának elkülöníteni. Ugyanakkor a 25 fős biztonsági személyzetet alaposan ki kell bővíteni, és külön meg kell szervezni a vendégszurkolók közlekedését a városban. "Abban az esetben, ha mégsem kapnánk meg a megfelelő engedélyeket, úgy Diósgyőrben fogadnánk a Gellei-csapatot."

Makó nem tart az "inváziótól"


Kattintás a stadionkra!

Ménesi Gábor, a tavalyi bajnokságban a dobogóról egy ponttal lemaradó Makó elnöke nem tart nagy "inváziótól", hiszen Makó 200 kilométer vonattal Budapesttől, ráadásul Szegeden át is kell szállni. "Ez a mostani nagy lelkesedés elmúlhat, ha márciusban jönnek két-háromszázan, már boldog leszek, és annyi szurkolót, még el is tudok biztonságosan helyezni a stadionban." Véleménye szerint a legfontosabb, ki kell találni, hogyan lehet zökkenőmentessé tenni a bejutást. "Igaz, hogy egy jó bejárata van a stadionnak, de ott kétfelé lehet választani a szurkolókat, és még külön büfét és vécét is tudunk biztosítani a vendégeknek. Sőt, még mobillelátókat is be tudunk állítani, ha kell." A makói elnök úgy véli, amiatt, hogy Csongrád megyéből ők szerepelnek a legmagasabb osztályban, előreláthatólag Szegedről is sokan jönnének a találkozóra, így mindenképpen Makón szeretnék megrendezni azt.

Egy fradistáról elnevezett stadionban a Fradi ellen

A közeli, de Békés megyei Orosházán ugyanakkor még nem döntötték el, hol játszanak a Fradival. Restály György ügyvezető szép dolognak tartaná a Ferencváros fogadását, de nem tudni, tavaszra milyen állapotba tudják hozni a jelenleg legfeljebb 3000 néző befogadására alkalmas stadiont. "Egyelőre nem akarok másik helyszint mondani, hiszen az lenne az igazán méltó, ha az egykori ferencvárosi játékosról, Mátrai Sándorról elnevezett stadionban játszhatnánk." Ehhez persze jócskán meg kellene emelni az átlagosan húszfős rendezői gárda létszámát és a kapuknál szolgáló helyi biztonságiakat is. Ugyanakkor bíznak benne, az eddigi hazai meccsekhez hasonlóan a Fradi ellen sem lesz szükség a rendőrségre.

A Ferencváros őszi sorsolása

1.forduló: 08.12. 19 óra Ferencváros-Jászapáti
2.forduló: 08.19. 17.30 Szolnok-Ferencváros
3.forduló: 08.26. 19 óra Ferencváros-Makó
4.forduló: 09.03. 16.30 Vecsés-Ferencváros
5.forduló: 09.09. 19 óra Ferencváros-Orosháza
6.forduló: 09.16. 18 óra Kecskemét-Ferencváros
7.forduló: 09.23. 18 óra Ferencváros-Tuzsér
8.forduló: 09.30 16 óra Nyíregyháza-Ferencváros
9.forduló: 10.08. 18 óra Ferencváros-Karcag
10.forduló: 10.14. 15 óra Jászberény-Ferencváros
11.forduló: 10.21. 18 óra Ferencváros-Békéscsaba
12.forduló: 10.28. 18 óra Ferencváros-Bőcs
13.forduló: 11.04. 13.30 Kazincbarcika-Ferencváros
14.forduló: 11.11. 16 óra Ferencváros-Budafok
15.forduló: 11.18. 13 óra Baktalórántháza-Ferencváros

Az ország legszebb pályája

Nagy valószínűséggel a csoport legkisebb befogadó képességű pályája a Tuzséré. Ezt megerősítette Révész László polgármester, aki egyszemélyben a csapat vezetője is. "Nálunk nem lehet stadionról beszélni, a miénk csak egy falusi futballpálya, igaz a legszebb az országban. A Lónyai-kastélyt körülvevő őspark közepén található, és jó esetben elfér 2000 néző is." Révész megjegyezte, játszott már Tuzséron a Fradi - igaz még Albert Flóriánék idejében - és akkor is elfértek a nézők.

Tisztában vannak vele, a pálya nem alkalmas ilyen kaliberű találkozó lebonyolítására, de mindent elkövetnek, hogy megfeleljenek a szabályoknak, ha nem is stadionszintű körülmények között, mert a pálya ugyan tökéletes, de elkülönített szektorok nincsenek. "Bízom benne, hogy jövő tavaszra, amikor idejön a Fradi, megnyugszanak a kedélyek, és nem balhézni jönnek a szurkolók, hanem a játék szeretete miatt." A polgármester elmondta, náluk sose volt rendőrség a meccseken, csak egy 10-12 fős biztonsági személyzet vigyázza a rendet. Annak ellenére, hogy az ukrán határ mellett található a falu, Révész szerint jó a közlekedés, hiszen Záhonyig el lehet menni vonattal, onnan meg már csak pár kilométer Tuzsér.

Nekik negatívum, nekünk lehetőség


Klikkolás!

Vecsésen egyelőre gondban vannak, hiszen a Fradi vezetősége már most jelezte, a város közelsége miatt nagy valószínűséggel 3500-4000 vendégszurkolóval számolhatnak. A csapat pályáját éppen a napokban korszerűsítik, de így is maximum 3000 néző befogadására képes. "A pálya minőségével a felújítások miatt nem lesz baj, és miután kiderült, hogy a Fradi a mi csoportunkba került, az egész agglomeráció megmozdult" - mondta Földvári Tibor technikai vezető.

Ugyanakkor a zöld-fehérek jelezték, saját biztonsági embereik is segítenének, és a vecsésiek jelen esetben minden segítő kezet elfogadnak. Pénteken teszik le a végleges tervet, melyet ha elfogadnak, mindenképpen Vecsésen lesz a találkozó, de ha bármilyen kifogás - anyagi, biztonsági - felmerül, úgy akár az Üllői úton is hajlandóak lejátszani a hazai meccsüket. Földvári elmondta, azért is szeretnék hazai pályán rendezni a találkozót, mert ez a másodosztályú meccs a Fradinak a legnagyobb negatívum, a Vecsésnek viszont a legnagyobb lehetőség a kiugrásra.