Valér
2 °C
8 °C

A Fradi vezetői szerint mindenért Furulyás a felelős

2006.08.08. 16:57
Az FTC elnöksége szerint a klubnál kialakult katasztrofális gazdasági helyzetért kizárólag Furulyás János korábbi elnök a felelős. Ugyanakkor jövőképpel nem tudtak előállni, jelenleg a szlovák Artmedia Bratislava tulajdonosától várják a "megváltást", miközben jelenleg annyi pénzük sincs, hogy az NBII-es bajnokságot befejezzék.

"Furulyás mindenben egyedül döntött, és amikor számon akartuk kérni, mindig csak azt mondta, fogja a táskáját és elmegy. Pénzt ugyan nem lopott, de sok olyan szerződést kötött, melyek a későbbiekben veszteségesek voltak a Ferencváros számára" - mondta Kruj Iván, a zöld-fehér klub birkózó szakosztályának vezetője, a klub elnökségi tagja.

Furulyás a hibás


Furulyás János

A vezető testület keddi ülése után tartott majdnem kétórás sajtótájékoztató nagy részében a Fradi volt első embere volt a téma, a jelenlévő elnökségi tagok ugyanis többnyire a volt tsz-elnököt teszik felelőssé a klub jelenlegi katasztrofális anyagi helyzetéért.

Ez már csak azért is érdekes volt, mert a sajtótájékoztató előtt Horváth K. József, a klub sajtófőnöke megjegyezte, nincs különösebb apropója a tájékoztatónak.

Nem az elnökség a "bűnös", ő csak megválasztotta

Kruj a későbbiekben azt említette hibaként, hogy Ináncsy megválasztása után, a jelenlegi elnök nem tájékoztatta részletesen a közvéleményt a gazdasági helyzetről, s szerinte ennek a következménye, hogy az ő felelősségét firtatják. Kruj szerint tavaly novemberig úgy tudták, Furulyás ingyen dolgozik a klub élén, de a napokban kiderült, áldásos munkájáért havi 1 millió forintot vett fel.

A szintén jelenlévő Maglódi Lajos, a kézilabdázók delegáltja az elnökségben elmondta, visszautasítja, hogy az elmúlt napokban mindenki a vezetőséget tette felelőssé a futball-szakosztály csődjéért. "Az elmúlt években, egyetlen esetben sem kérték ki az elnökség véleményét, ugyanakkor a felvett kölcsönökből, soha egy fillér sem került más szakosztályba" - mondta Maglódi. Arra a kérdésre, hogy ki választotta meg annak idején elnöknek Furulyást, csak halkan jött a válasz: az elnökség.

Megmentő Szlovákiábaó?

Az Ináncsy Miklós elnök által felvázolt jövőkép azonban nem ígér kánoánt, mindössze annyit mondtak róla, igaz az a sajtóértesülés, mely szerint a tavaly Bajnokok Ligájában szerepelt Artmedia Bratislava tulajdonosával tárgyalást folytat az egyesület.

"Igazi futballbefektetőről van szó, ezt bizonyítja, hogy az üzletembernek több csapata van Szlovákiában és Csehországban. Őt nem a terület érdekelné, hanem maga a klub" - mondta bizakodva Ináncsy, de többet nem volt hajlandó elárulni a tárgyalásokról, illetve arról, hogy mennyi esélyt lát a megállapodásra, s az mikor születhet meg.

Ináncsy nem hibás és marad

Jó hírként említette még, hogy az ügyészség elfogadta a klub sürgősségi kérelmét, amelyben azt kérte, helyezze hatályon kívül az illetékes testület licencet megvonó döntését, azaz szerinte van remény arra, hogy a Ferencváros még ebben az idényben visszakerül az élvonalba.


Ináncsy Miklós, az FTC elnöke

A T-Mobile-lal kapcsolatban az elnök elmondta, a telekommunikációs cég valóban feltételekhez kötötte a további támogatást, ugyanakkor azt cáfolta, hogy ez az ő lemondása lenne. Hogy az elnököt "komolyan" kell venni, arra jó példa Ináncsy egyik mondata, melyből kiderült: Egy tárgyaláson kell mondani igent, vagy b-t. A jelenlegi elnöknek a felelősségét firtató kérdésekre adott válaszából kitűnt, nem érzi magát hibásnak, hogy a Ferencváros futballcsapata története során először nem indulhat az élvonalban.

A spanyol befektető sem volt jó

A Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak (KVI) az Üllői úti hat plusz két hektáros területére másodjára kiírt, de eredménytelennek minősített pályázatát illetően Kácsor Attila gazdasági igazgató azt mondta, az egyetlen pályázó, a HI Grupo Kft. - illetve az általa képviselt spanyol Torre Rioja Madrid SA - a tulajdonjogot szerette volna megszerezni, nem pedig a vagyonkezelői jogot 49 évre, ahogy az a pályázati kiírásában szerepelt.

"A KVI hétfőn elvi lehetőségként jelezte egy új, immár harmadik, szintén a nyolc hektárra vonatkozó pályázat kiírását, amire hajlik is a klub, mivel jobb egyben értékesíteni területet, mint a hat hektár vagyonkezelői jogát, amelyből három hektár a stadion. Erről azonban még tárgyalni kell" - mondta Kácsor.

A bajnokság befejezésére sincs pénz

A második pályázat kiírása alapján - mivel az eredménytelen volt - az állam értékesíthetne két hektárt, míg a másik hat hektáros terület vagyonkezelői jogára a klub írhatna ki nyílt pályázatot.

Furulyás elérhetetlen
Az esettel kapcsolatban megpróbáltuk elérni Furulyás Jánost is, de telefonja egész délután ki volt kapcsolva.

Kácsor - aki már csak a klub gazdasági vezetője, miután augusztus elsejével lemondott ugyanerről a posztjáról a futballcsapatot működtető zrt.-ben - jelezte, jelenleg nincs meg a fedezet az NB II-es szereplés befejezésére sem, ugyanakkor hozzátette, két éve és tavaly sem volt meg az NB I-re sem.

A szurkolók a váltás mellett

A tájékoztatón jelen lévő Boros Bánk Levente, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének (FSZSZ) vezetője zárszóként elmondta, továbbra is a jelenlegi vezetést teszi felelőssé a csapat másodosztályú szerepléséért, és ezzel a vezetéssel nem is lát esélyt az előrelépésre.