Emőke
-4 °C
9 °C

Van, aki eddig csak a tv-ben látta a Fradi-pályát

2006.08.11. 09:58
Szombaton történelme első másodosztályú mérkőzését játsza a Ferencváros labdarúgó csapata. Az ellenfél az Üllői úton a Jászapáti együttese lesz, amely az esélytelenek teljes nyugalmával készül az összecsapásra.

Szombaton történelmi jelentőségű találkozóra kerül sor az Üllői úton, a Ferencváros labdarúgó stadionjában. A zöld-fehérek első másodosztályú találkozójukat játsszák, a Jászapáti együttesével.

Itt káosz, ott nyugalom

Amíg a Fradinál a vezetésben teljes a káosz, a labdarúgók - akik közül akad, akinek még mindig nincs szerződése - becsülettel készülnek. Annak ellenére szeretnék győzelemmel kezdeni a másodosztályú részvételüket, hogy tavaly a hatodik helyen végeztek, de a vezetők "kiharcolták" a másodosztályt a számukra.


Lipcsei és a szurkolók

Az ellenfél ugyanakkor teljes békességben, az esélytelenek nyugalmával készül a találkozóra.

Bravúr lenne a döntetlen

"Ha a lámpaláz jó irányba mozdítja el a játékosokat, akkor még meglepetésre is képesek lehetünk, ha nem, akkor viszont "meleg lehet" a szombati meccs" - mondta érdeklődésünkre Tajti Gábor, a Jászapáti szakosztály-, és technikai vezetője. Véleménye szerint szokatlan lesz előre láthatólag több mint tízezer ember előtt játszani, de bízik együttese tisztes helytállásában, ugyanakkor tisztában van vele, a döntetlen már óriási bravúr lenne a részükről.

"Tavaly újoncként lettünk harmadikak, ami hatalmas bravúr volt, idén viszont sokkal erősebb a csoportunk, hiszen a Fradin kívül ide került a Békéscsaba, a Nyíregyháza és a Kecskemét is, így az idei célkitűzésünk az első hat közé kerülés" - mondta a klub hosszabb távú terveiről Tajti.

Nem ez lesz az edző csúcsmeccse


Vojtekovszky Csaba

Tisztában van vele, hogy a Fradi-székház előtt tizennégy órától tüntetés lesz, de ez nem befolyásolja az ő szombati programjukat. Tizenhárom órakor indulnak Jászapátiból és elkíséri őket kétbusznyi szurkoló is. "Ennél azonban jóval többen jönnek velünk, sokan autóval kísérnek bennünket, hiszen eddig összesen 350 jegyet adtunk el. Szurkolóinknak, csakúgy mint a csapatnak, hatalmas dolog bajnoki meccset játszani a Fradi ellen" - mondta a technikai vezető.

"Nem mondanám, hogy ez lesz eddigi edzői pályafutásom legfontosabb meccse, hiszen legalább ilyen fontos volt az elmúlt bajnokságban az ezüstéremért játszott meccsünk, de biztos, hogy előkelő helyen áll a listán"- mondta Vojtekovszky Csaba, a jászapátiak vezetőedzője.

Aki izgul, nem versenyző típus

A Vác egykori élvonalbeli játékosa elmondta, mindannyijuk számára fontos ez a találkozó, hiszen sokan nézik majd, és ez plusz energiákat kell, hogy mozgósítson a játékosaiban. A Fradi ellen játékosként számtalan első osztályú bajnoki játszó jelenlegi edző úgy véli, ha valakit görcsössé tesz az Üllői úton várható hangulat, az nem igazi versenyző típus.

"Nem mi vagyunk az esélyesek, de bízom a tisztes helytállásban. A magyar csapatok ott véreznek el, hogy az első húsz percben nagy hátrányba kerülnek, vagy partiban vannak, és a végén elfáradnak. Ez vonatkozik a válogatottra és a klubcsapatokra is, így ebbe mi is beleeshetünk. Tavaly dobogósok voltunk, de a nyáron sokan távoztak, így mondhatni meggyengültünk. Ennek ellenére úgy utazunk a Fradihoz, mintha kupameccsre mennénk, ahol bármi megtörténhet" - adott képet csapata és a magyar futball jelenlegi helyzetéről az edző.

Ki, hogyan reagál a hangulatra


Horváth Péter előz

"Úgy gondolom a legnagyobb ellenfelünk a Fradi-pálya légköre lehet, hiszen nem megbántva senkit, de van olyan csapattársam, aki még csak a tv-ben látta a Fradi-pályát, nem érezte a hangulatát, és azt a közeget ami ott van" - mondta Horváth Péter, a csapat legrutinosabb játékosa, aki éveken keresztül szerepelt a fővárosi zöld-fehéreknél.

Horváth egyetérta csapat vezetőinek véleményével, miszerint sorsdöntő lehet, hogy az a plusz, amit a légkör jelent, pozitív vagy negatív irányba sül el egy-egy játékosnál. Az eredménnyel kapcsolatban ugyancsak egyezik az elöljárókkal a véleménye, azaz számukra a tisztes helytállás lehet a legfőbb cél, hiszen a jelenlegi keret csak későn tudott összeállni.

Ilyenkor még felkészítés sem kell

"Ez egy olyan meccs lesz, amelyre az edzőnek nem is kell felkészítenie a csapatát, hiszen mindenki saját maga próbálja lelkileg feldolgozni magában a rá váró lehetőséget" - vélte a Fradi-szurkolók egykori kedvence, aki még magán sem érzi a lámpalázat. Horváth úgy véli nincs veszteni valójuk, nem nekik kell bizonyítaniuk, viszont lehet egy jót játszaniuk.

Horváth elmondta, legutóbb talán Fradi-Újpest meccsen játszott több mint tízezer ember előtt, ugyanakkor arra még nem gondolt miként ünnepelné egy esetleges győztes gólját.