Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ha Mátyás király Indiát is elfoglalta volna

2006.08.12. 19:17
A végére ötezer ember is összejött az Összefogás Napja néven meghirdetett ferencvárosi szurkolói demonstráción szombat délután, amelyen újra lemondásra szólították fel a klub összes vezetőjét. Az első NB II-es meccs előtti eseményen megjelent Lipcsei Péter is, Kű Lajos a történelmi összefüggésekre helyezte a hangsúlyt és az alapító unokája teremtette a legjobb hangulatot.

Már háromnegyed kettőkor a Nagyvárad téren egyértelmű volt, a Ferencváros szurkolói rég nem látott tömegben lesznek ott a 107 éves klub történetének első NB II-es mérkőzésén. Tavaly még 3000-4000 ezer ember előtt játszotta első osztályú meccseit a Fradi most viszont a bérleteladások és az Üllői úton kígyózó sorok alapján most meglesz a tizenötezres nézőszám.


Kattintson!

A korai gyülekezés annak is szólt, hogy a Ferencváros Szurkolók Szövetsége (FSzSz) délután kettőre meghirdette Összefogás Napja néven demonstrációját.

'Nem tehetnek meg velünk mindent!'

Erre a tüntetésre vendégeket is meghívtak, a kezdéskor azonban a volt elnök, Furulyás János és a jelenlegi klubvezető, Ináncsy Miklós "szösszeneteiből" olvastak fel a tömegnek. Ekkor még ezren lehettek az FTC étterem felöli saroknál álló IFA előtt. A felszólalásokat Magyar Balázs, az FSzSz elnöke, Magyar Balázs kezdte, aki az FTC-címerben található három E betű (erkölcs, erő, egyetértés) köré építette beszédét. Azt mondta, az államtól nem kivételezést várnak, hanem ugyanolyan feltételeket, mint más csapatok. Kitért a Magyar Labdarúgó-szövetségre (MLSZ) is, kijelentette, Kisteleki István puccsal lett MLSZ-elnök. "A futball vezetői azt gondolják, mindent megtehetnek az FTC-vel. De nem tehetnek meg velünk mindent!" Ekkor hangzott fel a frdisták között slágerré vált Kisteleki, baszd meg az anyádat! rigmus.

Magyar az FTC vezetőinek a távozását is követelte. "Az elnökségi tagok várták a sült galambot és ezzel a Ferencváros sírját ásták." Az elnökségi tagok, az elnök és a fizetett alkalmazottak nevének felsorolása után harciasan kiáltott: "Azonnal mondjanak le!"

Az alapító unokája fokozta a hangulatot

A volt tévés, a ferencvárosi születésű Kopeczky Lajos erkölcstelennek mondta azt, hogy Ináncsy Miklós az elnökség felszólítására sem mond le. Szkeptikus volt az új befektetőjelölttel, a szlovák Artmedia tulajdonosával kapcsolatban. "Ne higgyék el, hogy Ináncsy össze tudja hozni azt a szerződést." A korábbi riporter azt mondta, most már vállalhatja klubkötődését, mivel nem közvetít meccseket.


Klikkolás!

A demonstráció csúcspontja - legalábbis a fradisták hangulata szempontjából - dr. Springer Miklós felszólalása volt. Az FTC-alapító unokája indulatok nélkül, de olyan érzelmi töltéssel beszélt, hogy az ekkor már háromezres tömeg percekig skandált, szurkolt. "Mi vagyunk a tizenkettedik, tizenharmadik játékos, akik segítjük a csapatot. És sokkal többen vagyunk, mint a többi csapat szurkolói együttvéve."

Küldött emberek

Felszólalt még Jakabházy László, a Fradit Féltők Társaságának (FFT) elnöke, a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője, korábbi jégkorongozó. Szerinte át kell alakítani az FTC-t és bizonyos szakosztályoktól meg kell válni, mert túl nagy a klub. A volt futballista, most újságíróként dolgozó Bánki József azt mondta, csúnyán elbántak a Fradival és száz százalékig biztos benne, hogy "küldött emberek" ülnek a székházban, a vezető pozíciókban.

II. Lajos és Mátyás király

Gondolatilag azonban a volt játékos, Kű Lajos felszólalása volt a csúcspont. Előbb Csoóri Sándor és Gyurkovics Tibor írók, a volt újpesti futballista, Várhidi Pál, valamint Grosics Gyula, Buzánszki Jenő és Fenyvesi Máté üdvözletét tolmácsolta. Ekkor meg kellett szakítania beszédét és Lipcsei Péter lépett az IFA-platóra. A csapat busza néhány perce futott be és a csapatkapitány röviden beszélt a tömeghez. "Meg fogjuk nyerni a bajnokságot!"


Nézegessen!

Majd Kű folytatta, aki azt mondta, a szurkolókat látva, hogy ha Mohácsnál II. Lajos királynak ilyen serege lett volna, akkor nem következett volna a százötvenéves török uralom. A ferencvárosi összefogás nemzetegyesítő lehet, vélte, sőt "tisztítótűz lehet." A volt népszerű játékos azt is mondta, ha Mátyás király elfoglalta volna Indiát, a Ferencvárosból a világ legjobb csapata lett volna.

Visszatért a régi hangulat

A felszólalások végén Boros Bánk Levente, az FSzSz elnöke ismételten az összes vezető és fizetett klubalkalmazott távozását és új klubmodell kialakítását követelte. Első lépésként azt jelölte meg, hogy a volt ferencvárosi sztárokból ügyvezető testületet kell kialakítani, amelynek rögtön át kell vennie az irányítást a szlovák befektetőjelölttel folytatott tárgyalásokon.

A végére ötezer ember jött össze a demonstrációra, ahol feltűnő volt, hogy kisgyerekek is voltak, sőt, az ekkor már a meccsre érkezők között is sok volt a családos. Négy órakor már olyan hangulat uralkodott az Üllői úton, mint korábban a legnagyobb meccsek előtt.