Emőke
-4 °C
9 °C

A FIFA kizárással fenyegeti az olasz szövetséget

2006.08.23. 16:45
Amennyiben az olasz bundabotrányban leginkább érintett Juventus polgári peres útra viszi ügyét, úgy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) felfüggeszti a szövetség tagságát. A FIFA álláspontja szerint az ügyben csak a Sportbíróság (CAS) hozhat más ítéletet.

Május végén robbant ki minden idők legnagyobb olasz futballbotránya, miután több napilap is közölte azokat a lehallgatott beszélgetéseket melyekből kiderült, az elmúlt két év bajnoka, a Juventus vezetői befolyásolták a játékvezetőket.

Moggi volt a "főbűnös

Leginkább Luciano Moggi, a klub exigazgatója volt "sáros", aki befolyással bírt abban, ki vezesse csapata és a riválisok meccseit, és beleszólt a játékosigazolásokba és még a válogatott összeállításába is.

A Juventus a másodfokú olasz sportdöntőbírósági ítélet - majd annak olimpiai bizottsági megerősítése - alapján a Serie B-ben kezdi a következő idényt, 17 pontos hátrányból. A szintén elmarasztalt Lazio és a Fiorentina maradhat az első osztályban, mínusz 11 illetve 19 pontról indulva, míg az AC Milan 8 pont levonással kezd az élvonalban. Az ugyancsak érintett Reggina ügye még folyamatban van. Ebbe azonban nem akartak belenyugodni és úgy döntöttek, polgári bíroságon keresik igazukat.

Szerdáig dönthetnek

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) azonban jelezte, felfüggesztheti az olasz szövetség (FIGC) tagságát, amennyiben a bundabotrányban elmarasztalt, a másodosztályba visszasorolt klub továbbra is kitart amellett, hogy polgári bírósághoz fordul.

"Szerdáig adtunk haladékot a FIGC-nek, hogy meggyőzze a torinói klub képviselőit, illetve megakadályozza, hogy az ügynek polgári bíróságon legyen folytatása" - közölte Andreas Herren, a FIFA szóvivője, jelezve, hogy ez a lépés ellentétben áll a szervezet alapszabályával.

Nem lehet polgári perre menni

Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség elnöke kedden levélben hívta fel a figyelmét Guido Rossinak, a FIGC élére kinevezett kormánybiztosnak, illetve Gianni Petruccinak, az Olasz Olimpiai Bizottság elnökének arra, hogy sportbíróság által hozott ítéleteket nem lehet polgári peres ügyek tárgyává tenni. A FIFA-elnök utalt arra, hogy az alapszabály 61-3-as cikkelye kimondja: a tagszervezeteknek a saját statútumokba is bele kell foglalniuk, hogy klubjaik, illetve versenyzőik a szövetség, a konföderációk vagy a FIFA jogi testületeihez fordulnak vitás esetekben.

Mindebből - a nemzetközi szövetség álláspontja szerint - az következik, hogy amint nemzeti szinten kimerültek a fellebbezési lehetőségek a sportbíróságoknál, csakis a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportbírósághoz (CAS) lehet fordulni jogorvoslatért.