Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az UEFA kiemelten figyeli a magyar-norvégot

2006.08.31. 11:16
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az elmúlt hetekben elmérgesedett magyar-szlovák viszony miatt, kiemelt figyelmet fordít a szombati magyar-norvég labdarúgó Eb-selejtezőnek. Egy esetleges szurkolói rendbontás ugyanis komoly veszélybe sodorhatja a 2012-es horvát-magyar Eb-pályázatot. Az MLSZ lehetőségeihez képest mindent megtesz a békés lebonyolítás érdekében.

A 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság első selejtezőjét szombaton játssza a magyar labdarúgó-válogatott. Az ellenfél Norvégia lesz a Megyeri úton, és bár a két ország között baráti a viszony, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) illetékesei mégis tartanak a rendbontástól. Természetesen nem a norvégok, hanem az elmúlt időben feszültté és ellenségessé váló magyar-szlovák viszony miatt aggódnak. Az elmúlt hetekben ugyanis mindkét ország futballpályáin egyre többször volt a másik nemzetet gyalázó transzparens valamint verbális szidalmazás.

A horvátok már rontottak az esélyeken


Távolról figyelnek
Zimmermann Ottó, az MLSZ kommunikációs igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy a szombati Eb-selejtező előtt egyeztetések zajlanak a legmagasabb rendőri szerveknél, és ígéretet kaptak, hogy a rendőrök mindent megtesznek annak érdekében, hogy az elmúlt hetekben kialakult magyar-szlovák viszály után, ne legyen újabb üzengetés a Megyeri úti pályán. Ez egyébként is jelentősen ártana a 2012-es horvát-magyar Eb-pályázatnak, mely a horvátok olaszok elleni "horogkeresztes akciója" után kiemelten figyelik a magyar szurkolók viselkedését is.

"A rendőrök addig mennek, amíg a jogosítványuk tart. A jelenlegi szabályok szerint az utcai rendet felügyelik, a rendbontókat előállítják. Azonban így is kevés eszköz van a kezükben" - mondta. Mint ismert, a magyar és a szlovák szurkolók között azóta tart az üzengetés, amióta egy szlovák bajnokin egy "Halál a magyarokra" transzparens jelent meg. Azóta itthon még csak üzengetésig jutottak, északi szomszédunknál viszont két magyar fiatalt is bántalmaztak.

Csak zászlót lehet bevinni

"Azt a szurkolót, aki kitette a magyarokat gyalázó zászlót, hat hónapra elítélték, míg nálunk, ha valakit ilyen esetben előállítanak a rendőrök, az ügyészség szabadon engedi, bűncselekmény hiánya miatt. A magyar jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy elriasszák a szurkolókat az ilyen esetektől" - véli Zimmermann.


Forrás: mlsz.hu

Az UEFA-nál is tisztában vannak a mérkőzés fontosságával, hiszen az MLSZ tájékoztatta a nemzetközi szövetséget, miért tekinthető kiemelt kockázatúnak a találkozó. Az MLSZ, mint rendező, a pályán belül biztonsági szolgálatot négyszáz főben állapította meg, ami kifejezetten magasnak számít. A meccsre semmilyen transzparenst nem lehet bevinni, csak és kizárólag magyar és norvég nemzeti zászlót, és erről tájékoztatták a norvég szurkolókat is. "A labda most a szurkolóknál van" - mondta Zimmermann.

A külügyminiszter is békét remél

Az esettel kapcsolatban megszólalt Göncz Kinga magyar külügyminiszter is, aki arra kérte a szurkolókat, hogy a szombati találkozón tartózkodjanak a szélsőséges megnyilvánulásoktól, mert egy esetleges incidenssel nagyon sokat lehet rontani a szlovákiai magyarok helyzetén

Itthon szabadabb a véleménynyilvánítás
Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője elmondta, a jelenlegi magyar jogszabályok szerint a verbális szinten alkotott véleménynyilvánítás itthon tágabb, mint máshol, a verbális gyalázkodás, mint közösség ellni bűntény, nem számít bűncselekménynek. A rendőrség a pályán belül csak akkor léphet közbe, ha a gyalázkodás tevékeny gyűlöletre buzdít. Ugyanakkor, ha a szurkoló a rendezőnek - jelen esetben az MLSZ - a rend fenntartása érdekében tett cselekedetével, erőszakkal ellenszegül, bűncselekményt követ el.