Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Most Eb-selejtezőn növeltük megalázó futballvereségeink számát

2006.09.02. 23:49
Kilátástalan játékkal, óriási védelmi hibákkal nehezítve kapott ki 4-1-re hazai pályán Norvégiától a magyar labdarúgó-válogatott első Európa-bajnoki selejtezőmeccsén.

Újabb selejtezősorozat, ezúttal a 2008-as Európa-bajnokság előcsatározásai kezdődtek meg a szeptemberrel. A magyar válogatott szerencsés volt, hiszen olyan hetesbe került, amelyben egyetlen, a nyári világbajnokságon szerepelt együttes sem verseng. Az új kapitány, Bozsik Péter némileg változtatott a Lothar Matthäusnál megszokott csapaton, amely idén a barátságos meccseken két győzelemre (Új-Zéland és Ausztria ellen), valamint egy vereségre (Anglia vendégeként) volt képes.

Régi futball helyett régi hiba

Szlovákgyalázás és gúnyos taps

A mérkőzés előtt még Lamperth miniszter attól aggódott, hogy a felfokozott szlovák-magyar viszony átcsap a szombati meccsre is. A 2012-es Eb-pályázat sikeréért dolgozó Gyárfás Tamás pedig a két hete horogkeresztes zászlóval "szurkoló" horvátok ellensúlyozására tett felhívást arra, hogy Újpesten a béke jele tűnjön fel a lelátón.

A meccs ebből a szempontból is csőd volt. A szurkolók, mi sem természetes, áthangolták a válogatott meccseken szokásos szitkokat. Az MTI tudósítása például rácsodálkozott arra, hogy felhangzott az "Utálunk, szar Szlovákia!" rigmus, pedig ez csak a románokra "hangszerelt" alapszurkolás egy változata. A nemzeti csapat meccsein kifejezetten ötlettelenül szurkoló magyar tábor - a repertoár: "Ria, ria, Hungária!", "Hajrá, magyarok!", illetve az említett irredenta böfögések - előadta a "Ki nem ugrál, büdös szlovák!" éneket is. Ez szintén a keleti szomszédokra íródott, tehát csak egy remix csendült fel. A "Vesszen Trianon!" pedig olyan alapvető kellék a válogatott találkozókon, mint a himnusz. Egyébként ezek a rigmusok nem töltötték be a stadiont, csak szórványosan hangoztak fel.

A békejelről meg úgy tudjuk, nem valósult meg, a stadionban legalábbis nem tűnt fel jelenléte.

A drukkerek amúgy totálisan elfordultak a játékosoktól. A szünetre éktelen fütty kísérte őket, a második félidőben pedig egyetlen egyszer sem hangzott fel a "Hajrá, magyarok!". Sőt, rendszeresen azt kiabálták, "Szép volt, fiúk!". Az utolsó húsz percben pedig a norvégokkal együtt olléztak, de csak azok, aki nem indultak már haza ekkor. Ezek után nem volt meglepő az érthető reakció: a buzdítást megköszönő játékosokat hangosan kifütyülték.

A válogatott szakvezetője a szombati, norvégok elleni meccs előtt azt ígérte, hogy ismét a régi, magyar futballt fogja játszani csapata. Az első tizenöt percben úgy tűnt, valóban bátran, előre próbálkozva, elsősorban a bal szélen aktívan próbálja felvenni a küzdelmet az északiakkal. Azonban a tizenötödik percben egy nem olyan régi magyar futballmeccs ugrott be mindenkinek. Éger László elképesztő hibája után Solskjaer talált be: a Debrecenből nemrég eligazolt védő haza akart adni Király Gábornak, de a passza rövid lett, erre lecsapott a Manchester United csatára, megkerülte Királyt és az üres kapuba lőtt. 0-1. Két éve, Zágrábban, a horvátok ellen pontosan így kezdtük a vébéselejtezőket, a különbség csak annyi, hogy akkor Gyepes Gábor hibázott nagyot.

A magyar válogatott ezután megpróbált támadni, de kifejezett akciókig, kapura lövésekig nem jutott. Huszti Szabolcs, Sowunmi Thomas is felért Myhre kapujáig, de ez helyzetekre nem volt elég.

Sorozatban ajándékoztuk a gólokat

Újabb negyedóra elég volt azonban az újabb norvég gólhoz. Igaz, ehhez is védelmi hiba kellett, ezúttal Király Gábor hagyott ki. Egy norvég szabálytalanság után gyorsan akarta elvégezni a szabadrúgást, ez sajnos sikerült is neki, mert oldalra passzolt, Lőwhöz, akit meglepett a gyors Strömstad, elvette tőle a labdát és a gyakorlatilag ismét üres kapuba helyezte a labdát. 0-2.

Solskjaer, majd Carew előtt is adódott újabb lehetőség, de gólt csak akkor értek el a vendégek, ha a magyar hátsó alakzat is besegített. Ez a szünetig meg is történt még egyszer. Egy jobb oldalról érkezett bedobás után a beadás az ötös bal oldali sarkán Pedersent érte el, Dárdai lemaradt, a norvég meg tökéletesen találta el a labdát. Ballal, az alapvonaltól három méterről a hosszúba lőtt, a kapufáról pattant a hálóba a labda. 0-3.

Veszélytelenül, kilátástalanul

A csapatok füttykoncert közepette vonultak le a pályáról. A magyar nézők csalódottsága érthető volt, a lelkes norvég drukkerek meg félmeztelenül vonatoztak a lelátón.
Az újpesti legenda vége
A magyar válogatott még soha nem kapott ki a Megyeri úton, hangzott az egyik, kicsit babonás érv amellett, hogy miért ne a széttaposott gyepű Puskás-stadionban legyen a szombati meccs. Valóban eddig huszonnégy találkozón nem kapott ki itt a nemzeti csapat, de azt elfelejtették a futballszövetségnél, hogy az Újpest alig másfél hónapja kapott itt négyet a liechtensteini Vaduztól. Úgy tűnik, újabb szép hagyomány van születőben.

Háromnegyedóra alatt kivégeztek minket a norvégok. Hogy mi történt? Kevés lenne az egyéni hibákra fogni a háromgólos hátrányt, mert a magyar csapat, ahogy azt nagyon régóta megszokhattuk, biztató megmozdulásokon kívül nem volt képes veszélyes dolgokra. A válogatott bal oldala eleinte jól mozgott, de a középpálya nem tudta felvenni a versenyt a norvégokkal. A kakukktojás Sowunmi Thomas észrevehetetlen volt. És amint az egyenlítésért küzdő magyar csapat védelme feljebb húzódott, onnantól szánalmasan átjátszhatóvá vált és a három gól mellett két ziccere is volt a norvégoknak.

A szünet után még kevesebb

A második félidőről nem szabad sokat beszélni, mert nem sok minden történt. Kaptunk egy újabb gólt, illetve Gera bevághatott egy ajándéktizenegyest, de körülbelül ennyi. A negyedik norvég találat Solskjaer kiugratása után született, de kellett hozzá Király Gábor is, aki a saját lábai között védte be a lövést. 0-4. A magyar büntetőt a csereként beállt Torghelle Sándor esése után ítélte meg a holland játékvezető, amit Gera Zoltán magabiztosan lőtt be, 1-4.


Solskjaert volt miért ünnepelni (fotó: MTI)

A nulla pont még összejöhet

Négy gólt kapott tehát a magyar válogatott első Eb-selejtezőjén. A kilátástalan meccs után a közönség elfordult a csapattól. Pedig csak annyi történt, hogy háromnegyedéve nem játszott tétmeccset a válogatott, illetve, hogy két hete legyőzte a harmatgyenge osztrákokat és ez rögtön reményekre adott okot.

Idiotizmus lenne azt hangoztatni, hogy a huszáros rohamokat tényleg nélkülöző norvég válogatott nem mutatott semmi különöset a Szusza-stadionban. De, idegenben lőtt négy gólt, még akkor is, ha ehhez kellett a magyar hátsó sor elképesztő betlije. Ugyanis Dárdaiék összesen egy kapura lövésig jutottak szombat este. A norvégok tökéletesen uralták a kapujuk előtti területet, Gerának például esélye sem volt látványos tempóváltásaira, mozdulataira.

Bozsik Péter azt mondta a meccs előtt, hogy együttese a norvégok és szerdán, a bosnyákok ellen szerezhet összesen hat pontot, de nullát is. A nulla még bejöhet.

Jegyzőkönyv

Magyarország-Norvégia 1-4 (0-3)
Szusza Ferenc Stadion, 13 000 néző, v: Vink (holland)
Magyarország: Király Gábor - Fehér Csaba, Juhász Roland (Vanczák Vilmos, 65.), Éger László, Lőw Zsolt - Horváth András (Kiss Zoltán, 61.), Molnár Balázs, Dárdai Pál - Gera Zoltán, Huszti Szabolcs - Sowunmi Thomas (Torghelle Sándor, 80.)
Norvégia: Thomas Myhre - Anders Rambekk, Erik Hagen, Brede Hangeland, Marius Johnsen - Fredrik Stromstad (Daniel Braaten, 62.), Martin Andresen, Kristofer Hestad (Tommy Svindal Larsen, 85.), Morten Gamst Pedersen - Ole Gunnar Solksjaer, John Carew (Steffen Iversen, 76.)
Gól: Gera (88., 11-esből), illetve Solskajer (15., 54.), Stromstad (32.), Pedersen (42.)
Sárga lap: Éger (62.), Torghelle (81.), illetve Johnsen (84.)