Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Káosz és személyi kultusz Zenicán

2006.09.07. 11:51
A bosnyák szurkolók szerda este Zenicán nagyon bíztak a sikerben, mást sem mutogattak, minthogy mennyi lesz a meccs vége. A rendezés elképesztő hiányosságaival nem foglalkoztak, a rendőrök nélkül semmire sem jutottak volna az újságírók, ugyanis ők emelték át a tömeg felett a sajtótribünre őket.

Miután Bosznia-Hercegovina labdarúgó-válogatottja a múlt szombaton történetében először lőtt öt gólt tétmeccsen - Máltát 5-2-re verték idegenben -, felfokozott várakozás kísérte a magyarok szerdai vendégjátékát az Európa-bajnoki selejtezők második fordulójában. Annál is inkább, mert a magyar együttes hazai pályán szenvedett szégyenteljes, 4-1-es vereséget a norvégoktól.

Állandó mutogatás

Már a határon igen magabiztosan mutogatták a rendőrök a kezükön végeredményt, és kissé lesajnáló pillantásokat vetettek a magyar szurkolói buszokra, mondván, a szombati megalázó vereség után újabb nagy pofont kap a csapat.


Kattintson a képre!

A Zenica felé vezető úton hetvenes átlagsebességnél képtelenség volt nagyobb iramot diktálni, mert konvojban tartottak a drukkerek a stadion felé. Két fiatal pedig szándékosan tartotta fel a sort, felzászlózott és rendre tülkölő sportautójukkal Alonsót játszottak, az út teljes szélességét kihasználták, előzni nem lehetett tőlük, úgy tűnt, mintha a gumijaikat melegítenék. Csak akkor tértek vissza saját sávjukba, ha szemből kamion érkezett.

Túlcsorduló várakozás

Eközben folyamatosan mutogatták ők is a mögöttük haladó néhány magyar autónak, hogy kettővel, vagy inkább hárommal nyernek.

Az utak mellett mindenhol kisgyerekek álltak, zászlókba burkolóztak, nagyon várták csapatuk újabb sikerét. Bosznia-Hercegovina a világ egyik legfiatalabb állama, a nemzeti összetartozáshoz igen fontos kapocs a futball. Ez egy olyan országban még fontosabb, ahol a három államalkotó nemzet tíz éve még halomra lőtte egymást.

Személyi kultusz

"Imádunk Szergej Barbarez" – hangzott a kórus az utca egyik végében, "Szeretünk Bosznia" – felelt rá egy csoport a másikból.

A kifestett és megállás nélkül éneklő drukkerek szinte személyi kultuszt teremtettek Barbareznek, a többség az ő kilences mezét viselte.

Ötezerrel többen a megengedettnél

A stadiont már a kezdés előtt egy órával alig lehetett megközelíteni, jóval több embert engedtek be annál, mint amennyi biztonságosan elfér, illetve amennyit engedélyezett az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA)

A lépcsőkön drukkerek álltak, egy széken ketten, olykor hárman tolongtak. A nézők eltorlaszolták a ki- és bejáratokat, senki sem akart megmozdulni, harc folyt a területszerzéséért. Elrekesztették a sajtótribün bejáratát, és mivel az ott posztoló rendőrök nem tudtak és nem is akartak velük mit kezdeni, jobbnak látták, ha a kisebb ellenállás felé haladnak.

A sajtóhelyre igyekvőknek kezet nyújtottak, átemelték őket a korláton, úgy húzták fel az emelvényre, különben nem lehetett volna feljutni. Hely már nem volt, mert a biztonságiak azokat már rég kibérelték. Ugyanakkor egy villamosbérlet mutogatására is elhitték, hogy az sajtóigazolvány, így háromszor annyian voltak ott is a megengedettnél.

A Magyar Rádió közvetítését előtt pár perccel a kezdés előtt csaknem kiiktatták, mert szétbontották a közvetítő vonalat, és az áramot is.

Nem volt kedvenc játszópajtás

A bosnyák kollégák eleinte nagyon kedvesek voltak, az első gól után azonban igen fagyossá vált a légkör, már nem szóltak hozzánk.

Különösen Huszti tizenegyese után, majd valahogy beletörődtek, hogy a magyar válogatott eddigi rossz szokásától eltérően nem lesz kedvenc játszópajtása a helyinek.