Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Káosz és személyi kultusz Zenicán

2006.09.07. 11:51
A bosnyák szurkolók szerda este Zenicán nagyon bíztak a sikerben, mást sem mutogattak, minthogy mennyi lesz a meccs vége. A rendezés elképesztő hiányosságaival nem foglalkoztak, a rendőrök nélkül semmire sem jutottak volna az újságírók, ugyanis ők emelték át a tömeg felett a sajtótribünre őket.

Miután Bosznia-Hercegovina labdarúgó-válogatottja a múlt szombaton történetében először lőtt öt gólt tétmeccsen - Máltát 5-2-re verték idegenben -, felfokozott várakozás kísérte a magyarok szerdai vendégjátékát az Európa-bajnoki selejtezők második fordulójában. Annál is inkább, mert a magyar együttes hazai pályán szenvedett szégyenteljes, 4-1-es vereséget a norvégoktól.

Állandó mutogatás

Már a határon igen magabiztosan mutogatták a rendőrök a kezükön végeredményt, és kissé lesajnáló pillantásokat vetettek a magyar szurkolói buszokra, mondván, a szombati megalázó vereség után újabb nagy pofont kap a csapat.


Kattintson a képre!

A Zenica felé vezető úton hetvenes átlagsebességnél képtelenség volt nagyobb iramot diktálni, mert konvojban tartottak a drukkerek a stadion felé. Két fiatal pedig szándékosan tartotta fel a sort, felzászlózott és rendre tülkölő sportautójukkal Alonsót játszottak, az út teljes szélességét kihasználták, előzni nem lehetett tőlük, úgy tűnt, mintha a gumijaikat melegítenék. Csak akkor tértek vissza saját sávjukba, ha szemből kamion érkezett.

Túlcsorduló várakozás

Eközben folyamatosan mutogatták ők is a mögöttük haladó néhány magyar autónak, hogy kettővel, vagy inkább hárommal nyernek.

Az utak mellett mindenhol kisgyerekek álltak, zászlókba burkolóztak, nagyon várták csapatuk újabb sikerét. Bosznia-Hercegovina a világ egyik legfiatalabb állama, a nemzeti összetartozáshoz igen fontos kapocs a futball. Ez egy olyan országban még fontosabb, ahol a három államalkotó nemzet tíz éve még halomra lőtte egymást.

Személyi kultusz

"Imádunk Szergej Barbarez" – hangzott a kórus az utca egyik végében, "Szeretünk Bosznia" – felelt rá egy csoport a másikból.

A kifestett és megállás nélkül éneklő drukkerek szinte személyi kultuszt teremtettek Barbareznek, a többség az ő kilences mezét viselte.

Ötezerrel többen a megengedettnél

A stadiont már a kezdés előtt egy órával alig lehetett megközelíteni, jóval több embert engedtek be annál, mint amennyi biztonságosan elfér, illetve amennyit engedélyezett az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA)

A lépcsőkön drukkerek álltak, egy széken ketten, olykor hárman tolongtak. A nézők eltorlaszolták a ki- és bejáratokat, senki sem akart megmozdulni, harc folyt a területszerzéséért. Elrekesztették a sajtótribün bejáratát, és mivel az ott posztoló rendőrök nem tudtak és nem is akartak velük mit kezdeni, jobbnak látták, ha a kisebb ellenállás felé haladnak.

A sajtóhelyre igyekvőknek kezet nyújtottak, átemelték őket a korláton, úgy húzták fel az emelvényre, különben nem lehetett volna feljutni. Hely már nem volt, mert a biztonságiak azokat már rég kibérelték. Ugyanakkor egy villamosbérlet mutogatására is elhitték, hogy az sajtóigazolvány, így háromszor annyian voltak ott is a megengedettnél.

A Magyar Rádió közvetítését előtt pár perccel a kezdés előtt csaknem kiiktatták, mert szétbontották a közvetítő vonalat, és az áramot is.

Nem volt kedvenc játszópajtás

A bosnyák kollégák eleinte nagyon kedvesek voltak, az első gól után azonban igen fagyossá vált a légkör, már nem szóltak hozzánk.

Különösen Huszti tizenegyese után, majd valahogy beletörődtek, hogy a magyar válogatott eddigi rossz szokásától eltérően nem lesz kedvenc játszópajtása a helyinek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!