Tekla
8 °C
20 °C

Egy fradistának vörös posztó a lila-fehér

2006.09.17. 15:24
Döntetlent játszott a Ferencváros Kecskeméten, tudósítónk a szórványosan fradistákkal pöttyözött helyi tábor szívéből követte a meccset, amin megtört az NB I-ből száműzött csapat nyertes szériája. Most jó kecskemétinek lenni.

"A Fradi-KTE-meccsen ülök, itt az egész város bazmeg" - foglalja össze valakinek a telefonban a helyzetet egy kecskeméti barátunk, és nem is fogalmazhatna pontosabban: tele a stadion, a lelátók fölső peremén még nagyon sokan állnak is. A rádió már kora délután bemondta, hogy elfogyott minden jegy, a későbbi hivatalos adatok szerint kilencezren vannak.

Gellei a Fradi ellen

A kecskemétiek a történelmi eseményre már-már programfüzetnek is nevezhető szórólapot is nyomtattak, melyben szerepelnek a csapatok játékoskeretei, a kezdőfelállás, miniinterjúk az edzőkkel ("Varga: Nem mindig a jobbik csapat nyer"; "Gellei: Nemes küzdelemre számítok"), "Mit vár a mérkőzéstől?"-rovattal (Rózsa Pál, a KTE társtulajdonosa szerint a futball ünnepe lesz ez a szombati nap Kecskeméten, Jámbor Csaba, a Gong Rádió programigazgatója parázs csatára számít, Dér Tamás, az Alföld Áruház igazgatója magabiztos Fradi-győzelmet vár.)

A kiadvány egy egész oldalon eleveníti fel az 1983-as Ferencváros-Zalaegerszeg meccset, amit itt, a Széktói stadionban játszottak, az Üllői úti stadiont ugyanis betiltották, miután a Haladás elleni meccset félbe kellett szakítani, mert a vendégek kapusát valaki megdobta egy metrófogantyúval. A Zalaegerszeg 2-0-ra győzte le a Novák Dezső vezetőedző szerint "lélektelen, akarat nélküli" játékot produkáló Fradit. Mindez csak azért érdekes, mert a ZTE akkori edzője nem más volt, mint az ifjú Gellei Imre. Nos, ennyit a múltba révedésről, belemarkolunk a tökmagos zacskóba.

Kollektív bűnösség

Az oldallelátón ülünk, és egyelőre nem nagyon tudjuk belőni, hogy hazai szurkolók vagy fradisták ülnek körülöttünk nagyobb számban. A zöld-fehér sálas emberekkel persze könnyű dolgunk van, mint ahogy a "Köszönöm Istenem, hogy fradistának teremtettél"-pólós sráccal, illetve a lila inges öregúrral is, aki roppant szórakoztató módon folyamatosan gúnyos megjegyzéseket tesz a Fradira, de a többiek egyelőre titokzatos hallgatásba burkolóznak.

"A kollektív bűnösség hatálya alá esünk" - méltalankodik később kecskeméti filozófus-politológus barátunk, a csapat színe ugyanis az adott kontextusban szerencsétlennek nevezhető lila-fehér, a ferencvárosi kemény mag viszonylag hamar rá is talál az Újpest-gyalázó rigmusokra, úgyhogy a továbbiakban ezekkel ütik el az időt, illetve az MSZP-t és kifejezetten Gyurcsányt illetik kritikával, emellett kitérnek a Szlovákiával fennálló feszült nemzetközi viszonyra is, mely kitérés, kell-e mondanunk, nem a megbékélést szorgalmazza.

Jól hierarchizált szakma

Látjuk igazolódni Esterházy focis könyvének egyik fő állítását, miszerint egy alsóbb osztályú játékos az például nem egy elfuserált, tehetségtelen NB I-es, nem lehet ez ilyen egyszerűen kijelenteni, kategóriakülönbségek vannak, "ez egy jól hierarchizált szakma". Mindez a gyakorlatban úgy fest, hogy a napbarnított, egészséges és büszke Fradi-játékosok könnyedén cselezik szanaszét a hősiesen küzdő alföldi legényeket, akik, ha egyszer-egyszer megvillan a budapesti csapat, képtelenek ellenállást tanúsítani. De csak ritkán villan, és talán a KTE is meglepődik, hogy van keresnivalójuk a pályán, sőt akár sikeres támadásra is lehet esély. Különösen, amikor a tizenötödik percben emberhátrányból (Ábel Zsolt nem sokkal a kezdés után lerántotta Tökölit, piros lap) gólt rúgnak. Körülöttünk mindenki ordítva ugrik föl, kecskeméti túlsúly van tehát a lelátónkon.

A Fradi eddig veretlen, mindenki egyre izgatottabb, hogy talán épen a Kecskemét fog ezen fordítani, de a félidőre némileg lehűl a lelkesedés, a budapestiek ugyanis két gólt is beszórnak, ráadásul két igen tetszetős fejesgólt (Lipcsei szögletét Tímár, Bognár beadását Bartha fejeli be). A szünet után a Ferencváros térfele kerül a lelátónk elé, úgyhogy felkészülünk rá, hogy túl sokat nem fogjuk közelről látni a labdát, és igazunk is van. A Fradi azonban, bár folyamatosan támad, gólt nem tud szerezni, sőt kihagynak két olyan ziccert, hogy elkötelezett KTE-szurkoló barátunk már az NB III-at jósolja számukra. A második félidőre leül a meccs, a kilencvenedik percben kettő-egy, Mészáros játékvezető három percet hosszabbít.

Kötelező verekedés, tisztes helytállás

Meghalt egy idős szurkoló
Életét vesztette egy szurkoló a kecskeméti stadionban szurkolás közben, jelentette a HavariaPress. A 78 éves helyi lakos éppen a csapatának szurkolt a KTE FTC elleni meccsén, amikor szívinfarktust kapott. A helyszínre kiérkező mentők a már nem tudták az idős ember életét megmenteni.

És egyszer csak, lefújás előtt egy perccel az eddig leginkább kihaltnak nevezhető Fradi-térfélen terem a labda egy csomó lila-fehér mezes játékossal együtt, kapura rúgás, kijön, még egyszer, megint kijön, már három-négy kecskeméti tülekedik a kapu előtt, és végül sikerül is begyűrni a bőrt. A meccs hőse az egykori tiszakécskei csatár, Balla Mihály, a kecskeméti csodakapus, Nagy Zsolt mellett, a hazai tábor ütemes "Szép volt fiúk!"-kal ünnepel.

"Felhívjuk a vendégszurkolók figyelmét, hogy húsz óra harminckor indul az utolsó vonat Budapestre, a stadion bejáratától különbuszok indulnak, kérjük ezeket vegyék igénybe" - ismétli többször is a hangosbemondó, értsd: lesznek szívesek nem átrendezni a várost, hanem hazafáradni illedelmesen, sejtjük azért, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű. Valamiért nem engedik ki a tömeget, telefonon értesülünk róla, hogy azért, mert odakint kedélyes tömegverekedés alakult ki, amikor a rendőrök a buszokhoz akarták terelni a fradistákat. Mire sikerül kijutnunk, a buszokat már megpakolták, indulnak a pályaudvarhoz, kicsit odébb egy mentő villog, de már nincs helyzet, a rendőrök nyugodtan álldogálnak.

Mi pedig, ahogy egy belvárosi söröző felé haladunk, csak Tihanics Tiborral, a KTE birkozó szakosztályának vezetőedzőjével tudunk egyetérteni, aki a programfüzetben azt ígérte, hogy szintén ott lesz a Fradi ellen a lelátón, és örömének adott hangot, hogy "végre először megtelik majd az a stadion, ami nagyon sok pénzbe került", illetve "tisztes helytállást" várt. Szóval Tihanics mester szavaival: "egy döntetlen nem csalódás a Fradi ellen".