Judit
2 °C
7 °C

Egy fradistának vörös posztó a lila-fehér

2006.09.17. 15:24
Döntetlent játszott a Ferencváros Kecskeméten, tudósítónk a szórványosan fradistákkal pöttyözött helyi tábor szívéből követte a meccset, amin megtört az NB I-ből száműzött csapat nyertes szériája. Most jó kecskemétinek lenni.

"A Fradi-KTE-meccsen ülök, itt az egész város bazmeg" - foglalja össze valakinek a telefonban a helyzetet egy kecskeméti barátunk, és nem is fogalmazhatna pontosabban: tele a stadion, a lelátók fölső peremén még nagyon sokan állnak is. A rádió már kora délután bemondta, hogy elfogyott minden jegy, a későbbi hivatalos adatok szerint kilencezren vannak.

Gellei a Fradi ellen

A kecskemétiek a történelmi eseményre már-már programfüzetnek is nevezhető szórólapot is nyomtattak, melyben szerepelnek a csapatok játékoskeretei, a kezdőfelállás, miniinterjúk az edzőkkel ("Varga: Nem mindig a jobbik csapat nyer"; "Gellei: Nemes küzdelemre számítok"), "Mit vár a mérkőzéstől?"-rovattal (Rózsa Pál, a KTE társtulajdonosa szerint a futball ünnepe lesz ez a szombati nap Kecskeméten, Jámbor Csaba, a Gong Rádió programigazgatója parázs csatára számít, Dér Tamás, az Alföld Áruház igazgatója magabiztos Fradi-győzelmet vár.)

A kiadvány egy egész oldalon eleveníti fel az 1983-as Ferencváros-Zalaegerszeg meccset, amit itt, a Széktói stadionban játszottak, az Üllői úti stadiont ugyanis betiltották, miután a Haladás elleni meccset félbe kellett szakítani, mert a vendégek kapusát valaki megdobta egy metrófogantyúval. A Zalaegerszeg 2-0-ra győzte le a Novák Dezső vezetőedző szerint "lélektelen, akarat nélküli" játékot produkáló Fradit. Mindez csak azért érdekes, mert a ZTE akkori edzője nem más volt, mint az ifjú Gellei Imre. Nos, ennyit a múltba révedésről, belemarkolunk a tökmagos zacskóba.

Kollektív bűnösség

Az oldallelátón ülünk, és egyelőre nem nagyon tudjuk belőni, hogy hazai szurkolók vagy fradisták ülnek körülöttünk nagyobb számban. A zöld-fehér sálas emberekkel persze könnyű dolgunk van, mint ahogy a "Köszönöm Istenem, hogy fradistának teremtettél"-pólós sráccal, illetve a lila inges öregúrral is, aki roppant szórakoztató módon folyamatosan gúnyos megjegyzéseket tesz a Fradira, de a többiek egyelőre titokzatos hallgatásba burkolóznak.

"A kollektív bűnösség hatálya alá esünk" - méltalankodik később kecskeméti filozófus-politológus barátunk, a csapat színe ugyanis az adott kontextusban szerencsétlennek nevezhető lila-fehér, a ferencvárosi kemény mag viszonylag hamar rá is talál az Újpest-gyalázó rigmusokra, úgyhogy a továbbiakban ezekkel ütik el az időt, illetve az MSZP-t és kifejezetten Gyurcsányt illetik kritikával, emellett kitérnek a Szlovákiával fennálló feszült nemzetközi viszonyra is, mely kitérés, kell-e mondanunk, nem a megbékélést szorgalmazza.

Jól hierarchizált szakma

Látjuk igazolódni Esterházy focis könyvének egyik fő állítását, miszerint egy alsóbb osztályú játékos az például nem egy elfuserált, tehetségtelen NB I-es, nem lehet ez ilyen egyszerűen kijelenteni, kategóriakülönbségek vannak, "ez egy jól hierarchizált szakma". Mindez a gyakorlatban úgy fest, hogy a napbarnított, egészséges és büszke Fradi-játékosok könnyedén cselezik szanaszét a hősiesen küzdő alföldi legényeket, akik, ha egyszer-egyszer megvillan a budapesti csapat, képtelenek ellenállást tanúsítani. De csak ritkán villan, és talán a KTE is meglepődik, hogy van keresnivalójuk a pályán, sőt akár sikeres támadásra is lehet esély. Különösen, amikor a tizenötödik percben emberhátrányból (Ábel Zsolt nem sokkal a kezdés után lerántotta Tökölit, piros lap) gólt rúgnak. Körülöttünk mindenki ordítva ugrik föl, kecskeméti túlsúly van tehát a lelátónkon.

A Fradi eddig veretlen, mindenki egyre izgatottabb, hogy talán épen a Kecskemét fog ezen fordítani, de a félidőre némileg lehűl a lelkesedés, a budapestiek ugyanis két gólt is beszórnak, ráadásul két igen tetszetős fejesgólt (Lipcsei szögletét Tímár, Bognár beadását Bartha fejeli be). A szünet után a Ferencváros térfele kerül a lelátónk elé, úgyhogy felkészülünk rá, hogy túl sokat nem fogjuk közelről látni a labdát, és igazunk is van. A Fradi azonban, bár folyamatosan támad, gólt nem tud szerezni, sőt kihagynak két olyan ziccert, hogy elkötelezett KTE-szurkoló barátunk már az NB III-at jósolja számukra. A második félidőre leül a meccs, a kilencvenedik percben kettő-egy, Mészáros játékvezető három percet hosszabbít.

Kötelező verekedés, tisztes helytállás

Meghalt egy idős szurkoló
Életét vesztette egy szurkoló a kecskeméti stadionban szurkolás közben, jelentette a HavariaPress. A 78 éves helyi lakos éppen a csapatának szurkolt a KTE FTC elleni meccsén, amikor szívinfarktust kapott. A helyszínre kiérkező mentők a már nem tudták az idős ember életét megmenteni.

És egyszer csak, lefújás előtt egy perccel az eddig leginkább kihaltnak nevezhető Fradi-térfélen terem a labda egy csomó lila-fehér mezes játékossal együtt, kapura rúgás, kijön, még egyszer, megint kijön, már három-négy kecskeméti tülekedik a kapu előtt, és végül sikerül is begyűrni a bőrt. A meccs hőse az egykori tiszakécskei csatár, Balla Mihály, a kecskeméti csodakapus, Nagy Zsolt mellett, a hazai tábor ütemes "Szép volt fiúk!"-kal ünnepel.

"Felhívjuk a vendégszurkolók figyelmét, hogy húsz óra harminckor indul az utolsó vonat Budapestre, a stadion bejáratától különbuszok indulnak, kérjük ezeket vegyék igénybe" - ismétli többször is a hangosbemondó, értsd: lesznek szívesek nem átrendezni a várost, hanem hazafáradni illedelmesen, sejtjük azért, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű. Valamiért nem engedik ki a tömeget, telefonon értesülünk róla, hogy azért, mert odakint kedélyes tömegverekedés alakult ki, amikor a rendőrök a buszokhoz akarták terelni a fradistákat. Mire sikerül kijutnunk, a buszokat már megpakolták, indulnak a pályaudvarhoz, kicsit odébb egy mentő villog, de már nincs helyzet, a rendőrök nyugodtan álldogálnak.

Mi pedig, ahogy egy belvárosi söröző felé haladunk, csak Tihanics Tiborral, a KTE birkozó szakosztályának vezetőedzőjével tudunk egyetérteni, aki a programfüzetben azt ígérte, hogy szintén ott lesz a Fradi ellen a lelátón, és örömének adott hangot, hogy "végre először megtelik majd az a stadion, ami nagyon sok pénzbe került", illetve "tisztes helytállást" várt. Szóval Tihanics mester szavaival: "egy döntetlen nem csalódás a Fradi ellen".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?