Judit
3 °C
7 °C

Szinte esélytelen a Puskás út

2006.09.18. 20:58
A Bp. Honvéd FC vezetői, játékosai is csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, mellyel azt szeretnék elérni, hogy a kispesti Bozsik-stadionba vezető Ady Endre utat nevezzék át a jelenleg súlyos beteg Puskás Ferencről. Úgy tűnik, hiába, mert a fővárosnál nincs esély, hogy a vonatkozó rendeletet egyedi elbírálás alapján megváltoztassák.

Puskás Ferencet az elmúlt hét keddjén kellett a Kútvölgyi kórház intenzív osztályra szállítani. A 79 esztendős egykori világklasszis futballista már hat éve az intézmény lakója, Alzheimer-kór-szerű betegséggel kezelik, de a múlt hét elején állapota rosszabbodott, kritikusra fordult. Állapota azóta stabilizálódott, de az elmúlt években a nyilvános szerepléstől teljesen visszavonult Puskásért így is nemcsak Magyarországon, de az egész világon aggódnak.

A Honvéd vezetői is a névváltoztatás mellett

Egykori spanyol klubja, a Real Madrid is támogatásáról biztosította volt játékosát, de a világ valamennyi vezető hírügynöksége kiemelt helyen említi a legismertebb magyar állapotát.

Idehaza eközben Asztalos Zoltán, a Honvéd volt sajtófőnöke ötlete nyomán aláírásgyűjtés kezdődött, hogy még életében utcát nevezzenek el Kispesten Puskásról. Az ötletet támogatja többek között a Nemzeti Sport is, amely aláírásgyűjtést rendez, bízva benne, hogy ezzel megfelelő lépésre sarkallják a döntéshozókat.

Ugyanakkor a Bp. Honvéd FC vezetői, és játékosai közleményt adtak ki, melyben együttérzésükről biztosítják a családot. Emellett, Öcsi bácsi nyugalmát nem zaklatva, szeretnének hozzájárulni, hogy méltóképpen elismerjék hazánk valaha volt legnagyszerűbb futballistáját, egyben legismertebb személyiségét.

A Puskás úton a Bozsik stadionba

Ezért csatlakoznak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy Puskás Ferenc legnagyobb sikereinek helyszínéhez, a Bp. Honvéd labdarúgópályájához vezető utat róla nevezzék el. Az út jelenleg az egyik legnagyobb magyar költő, Ady Endre nevét viseli.

A honvédosok úgy vélik, a jövő tavaszra megújuló stadionjukhoz - mely nem mellékesen Bozsik József, Puskás elválaszthatatlan játékostársának és barátjának nevét viseli - a Puskás úton lehetne eljutni. Nem mellékesen, a két név a várostérképeken is együtt jelképezné a Honvéd és a magyar labdarúgás hagyományait.

A főváros nem tehet kivételt

Kaposi György, a kispesti önkormányzat irodavezetője elmondta, hozzájuk eddig semmilyen hivatalos kérés nem érkezett az üggyel kapcsolatban, ő is csak szóbeszédekből, újságokból értesült a tervről. Ugyanakkor ők nem is tehetnek semmit az ügyben, mert erről csak a Fővárosi Önkormányzat közgyűlése dönthet. Azonban a jelenlegi jogszabályok szerint élő személyről nem nevezhetnek el semmilyen közterületet, de természetesen lehetnek kivételek.

Elértük a Fővárosi Önkormányzatot, ahová már beérkezett a kérelem. A Városházán elmondták, egy fővárosi rendelet értelmében valakinek a halála után 25 évig nem lehet róla közteret elnevezni. Ez alól akartak a krvényezők egyedi kivételt, de erre nincs lehetőség. A fővárosnál most azt vizsgálják, milyen formában lehetne Puskás érdemeit elismerni.

Puskás Ferenc a hétvégén talán elhagyhatja az intenzív osztályt

Elképzelhető, hogy Puskás Ferenc, az Aranycsapat legendás labdarúgója a hétvégén elhagyhatja a Kútvölgyi Kórház intenzív osztályát és visszakerülhet megszokott szobájába, tájékoztatta az MTI-t hétfő este Iványi Zsolt, az intézmény intenzív osztályának megbízott igazgatója.

"Az elmúlt napokban sikerült stabilizálni Puskás Ferenc állapotát" - mondta Iványi. "Minél tovább stabil az állapota, annál kisebb a veszélye a szövődmények fellépésének. Az elmúlt napok alapján könnyen elképzelhető, hogy Puskás Ferenc pár nap múlva, talán a hétvégén elhagyhatja az intenzív osztályt."

A 79 éves legendás balösszekötőt hat éve kezelik a Kútvölgyi Kórházban, múlt kedden vitték át az intenzív osztályra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?