Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Szinte esélytelen a Puskás út

2006.09.18. 20:58
A Bp. Honvéd FC vezetői, játékosai is csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, mellyel azt szeretnék elérni, hogy a kispesti Bozsik-stadionba vezető Ady Endre utat nevezzék át a jelenleg súlyos beteg Puskás Ferencről. Úgy tűnik, hiába, mert a fővárosnál nincs esély, hogy a vonatkozó rendeletet egyedi elbírálás alapján megváltoztassák.

Puskás Ferencet az elmúlt hét keddjén kellett a Kútvölgyi kórház intenzív osztályra szállítani. A 79 esztendős egykori világklasszis futballista már hat éve az intézmény lakója, Alzheimer-kór-szerű betegséggel kezelik, de a múlt hét elején állapota rosszabbodott, kritikusra fordult. Állapota azóta stabilizálódott, de az elmúlt években a nyilvános szerepléstől teljesen visszavonult Puskásért így is nemcsak Magyarországon, de az egész világon aggódnak.

A Honvéd vezetői is a névváltoztatás mellett

Egykori spanyol klubja, a Real Madrid is támogatásáról biztosította volt játékosát, de a világ valamennyi vezető hírügynöksége kiemelt helyen említi a legismertebb magyar állapotát.

Idehaza eközben Asztalos Zoltán, a Honvéd volt sajtófőnöke ötlete nyomán aláírásgyűjtés kezdődött, hogy még életében utcát nevezzenek el Kispesten Puskásról. Az ötletet támogatja többek között a Nemzeti Sport is, amely aláírásgyűjtést rendez, bízva benne, hogy ezzel megfelelő lépésre sarkallják a döntéshozókat.

Ugyanakkor a Bp. Honvéd FC vezetői, és játékosai közleményt adtak ki, melyben együttérzésükről biztosítják a családot. Emellett, Öcsi bácsi nyugalmát nem zaklatva, szeretnének hozzájárulni, hogy méltóképpen elismerjék hazánk valaha volt legnagyszerűbb futballistáját, egyben legismertebb személyiségét.

A Puskás úton a Bozsik stadionba

Ezért csatlakoznak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy Puskás Ferenc legnagyobb sikereinek helyszínéhez, a Bp. Honvéd labdarúgópályájához vezető utat róla nevezzék el. Az út jelenleg az egyik legnagyobb magyar költő, Ady Endre nevét viseli.

A honvédosok úgy vélik, a jövő tavaszra megújuló stadionjukhoz - mely nem mellékesen Bozsik József, Puskás elválaszthatatlan játékostársának és barátjának nevét viseli - a Puskás úton lehetne eljutni. Nem mellékesen, a két név a várostérképeken is együtt jelképezné a Honvéd és a magyar labdarúgás hagyományait.

A főváros nem tehet kivételt

Kaposi György, a kispesti önkormányzat irodavezetője elmondta, hozzájuk eddig semmilyen hivatalos kérés nem érkezett az üggyel kapcsolatban, ő is csak szóbeszédekből, újságokból értesült a tervről. Ugyanakkor ők nem is tehetnek semmit az ügyben, mert erről csak a Fővárosi Önkormányzat közgyűlése dönthet. Azonban a jelenlegi jogszabályok szerint élő személyről nem nevezhetnek el semmilyen közterületet, de természetesen lehetnek kivételek.

Elértük a Fővárosi Önkormányzatot, ahová már beérkezett a kérelem. A Városházán elmondták, egy fővárosi rendelet értelmében valakinek a halála után 25 évig nem lehet róla közteret elnevezni. Ez alól akartak a krvényezők egyedi kivételt, de erre nincs lehetőség. A fővárosnál most azt vizsgálják, milyen formában lehetne Puskás érdemeit elismerni.

Puskás Ferenc a hétvégén talán elhagyhatja az intenzív osztályt

Elképzelhető, hogy Puskás Ferenc, az Aranycsapat legendás labdarúgója a hétvégén elhagyhatja a Kútvölgyi Kórház intenzív osztályát és visszakerülhet megszokott szobájába, tájékoztatta az MTI-t hétfő este Iványi Zsolt, az intézmény intenzív osztályának megbízott igazgatója.

"Az elmúlt napokban sikerült stabilizálni Puskás Ferenc állapotát" - mondta Iványi. "Minél tovább stabil az állapota, annál kisebb a veszélye a szövődmények fellépésének. Az elmúlt napok alapján könnyen elképzelhető, hogy Puskás Ferenc pár nap múlva, talán a hétvégén elhagyhatja az intenzív osztályt."

A 79 éves legendás balösszekötőt hat éve kezelik a Kútvölgyi Kórházban, múlt kedden vitték át az intenzív osztályra.