Aliz
6 °C
14 °C

Dámosy pénz nélkül, százezrek erejéből újítaná meg az FTC-t

2006.09.21. 17:54
Harmincoldalas programot mutatott be csütörtökön Dámosy Zsolt, a Ferencváros elnöki tisztéért egyelőre egyedül induló bokszmenedzser. Kovács Kokó egykori mentora elismerte, neki nincsenek százmilliói az FTC-re, de konkrét tervei vannak a válság megoldására.

"Az elmúlt 16 év alatt ez az első program, amit legalább leírtak a Ferencvárossal kapcsolatban. Ebben látni rövidtávú és középtávú programot is, ilyen még nem volt az elmúlt időben. Ez a program tartható, vállalható - bár még nem olvastam végig -, és nagy esély van rá, hogy mögé állunk" - mondta Boros Bánk Levente, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének (FSzSz) alelnöke arra az anyagra, melyet az FTC elnökségéért harcba szálló Dámosy Zsolt ismertetett egy sajtótájékoztató keretében.

Felejtsék el az ígérgetőket

Dámosy az ökölvívó-világbajnok Kovács "Kokó" István menedzselésével került be a sportköztudatba, azóta ő menedzseli Erdei Zsoltot, Balzsay Károlyt és Kovács Ágnest is, de alapítója a Budapesti Farkasok amerikaifutball-együttesnek is. Dámosy szeptember elsején jelentette be először hivatalosan, hogy megpályázza a legnépszerűbb klub elnöki posztját.

A több mint harminc oldalas programban levezeti terveit, céljait. Ebben elsősorban a gazdasági helyzet stabilitása szerepel, ami alatt azt értik, hogy a klub és annak önálló labdarúgó gazdasági társasága már ne veszteséget termeljen. Ehhez először azonban a teljes átláthatóság politikája szükséges. Emellett mielőbb vissza akarják adni az egyesület címerében szereplő három E betű jelentését (erő, erkölcs, egyetértés). Minél gyorsabban be kell fejezni a szánalmas megmentőkeresést és nem az ígéreteket lobogtató befektetőktől várni a megoldást, hanem belülről kell tisztába tenni a klubot, véli Dámosy.

A-B-C-modell

"Miután az elmúlt években megbukott az elnökök azon, alternatívák nélküli terve, hogy milliárdos befektetőt hozzanak a klubhoz, ez gazdasági és morális válsághoz vezetett. Programom elfogadásával a Ferencvárosban rejlő, és az azt körülvevő százezrek erejéből kívánunk megújulni. Tudom, hogy ez óriási rizikót rejt magában, de ha elbukik, akkor bebizonyosodik, hogy a 'fradizmus' már nem létezik, csak történelem."

Ugyanakkor tisztában van vele, hogy az FTC nem egyenlő a labdarúgással, de annak sikere vagy kudarca döntően befolyásolja a többi szakosztály helyzetét. Éppen ezért tervei között egy A-B-C szakosztályi modell szerepel, melyben a szakosztályokat üzleti potenciáljuk szerint kategorizálják, és amelyben a labdarúgás jelentené az egyetlen A-típusú szakosztályt. Ezt ismertette a klub szakosztályainak képviselőivel is, akikkel még a délelőtt folyamán találkozott, és akik közül akadt, aki a programja ismertetése után kközvetlenül támogatásáról biztosította.

A sajtóban megjelent állítólagos elnökjelöltekkel szemben ő az egész klub elnöke lenne, míg a többiek csak a labdarúgó-szakosztály élére pályáznak. Az alapszabály módosítása elkerülhetetlen, és ezt megválasztása esetén december 31-ig végre is hajtja, míg az elnökséget szeretné a szakosztályi képviselők mellett gazdasági és jogi szakemberekkel kibővíteni.

Átfogó tervek nagy szavak nélkül

A labdarúgó Zrt.-vel kapcsolatban a legfontosabb az adósságspirál leállítása, a teljes jogi és gazdasági átvilágítás és a realitások összhangba hozása. Ehhez a tartozási átütemezések azonnali magkezdése és a függő bevételek behajtása, valamint a 2006-2007-es szezon gazdasági tervének felülvizsgálata szükséges.

A középtávú tervek között a 2007-2008-as szezon teljes üzleti, marketing- és gazdasági tervének vállalhatósága, az átlátható és ellenőrizhető gazdasági működés szükséges. Emellett a kandidálás kitér a klubbal kapcsolatos kereskedelmi tevékenységekre, a PR- és kommunikációs osztály, valamint a jegy- és bérletértékesítés, valamint a szponzori bevételek és gazdasági tevékenységek kezelésére is.

Nem akar taktikázni

Külön terjedelemben foglalkozik a stadion és a népligeti centrum helyzetével. Magával a stadionnal kapcsolatban megjegyzi, három stratégiai útvonal van a fejlesztésre: azonnali karbantartási munkák elvégzése, modernizálás, ingatlanfejlesztés.

"Mint három héttel korábban is elmondtam, nem állnak százmilliók a rendelkezésemre, éppen ezért eszem ágában sincs ígérgetni. Ha így nem tudok elnök lenni, akkor nem akarok elnök lenni. Jó lenne, ha hosszú évek után nem a taktikázásról szólna az elnökválasztás. A jelenlegi helyzetben nem lehet taktikázni, ha valaki mégis akar, az ellen nem szeretnék harcolni" - mondta zárszó gyanánt Dámosy, aki hétfőn 11 órától az Index Törzsasztal vendége lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?