Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Gyurcsánnyal és Orbánnal is találkoznak az UEFA szemlézői

2006.09.21. 16:29
A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra pályázó Magyarország az utolsó azon országok sorában, ahol az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szemlebizottsága látogatást tesz. A hat küldött a jövő szerdától mind a négy városban megfordul, a kormánytagok mellett Orbán Viktor is találkozik velük.

Az UEFA legmagasabb szintű szakértői bizottsága, mely a tapasztalatai alapján előterjesztést készít az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsági tagjainak a 2012. évi labdarúgó Eb-pályázatot illetően, szeptember 25-től 29-ig előbb Horvátországban, majd Magyarországon sorra látogatja a majdani, reménybeli színhelyeket.

Szerdán érkezik a szemlebizottság

Zágráb, Split, Eszék és Rijeka után a hattagú küldöttség szerdán a kora délutáni órákban érkezik Debrecenbe, ahol - többek között - Kósa Lajos polgármester, Kisteleki István MLSZ-elnök és Gyárfás Tamás, a pályázati bizottság magyar elnöke fogadja a vendégeket.

A delegáció tagjai másnap, csütörtökön helikopterrel Székesfehérvárra, majd Győrbe utaznak, ahol Warvasovszky Tihamér, illetve Balogh József polgármester társaságában tekintik meg a különböző létesítményeket.

Kóka a fővédnök

Még ugyanaznap este Budapesten Lamperth Mónika, a sportot is felügyelő miniszter látja vendégül a bizottságot. Szeptember 29-én pénteken reggel az UEFA-szakértők Orbán Viktor volt miniszterelnökkel találkoznak, majd délben Gyurcsány Ferenc kormányfőt keresik fel a Parlamentben. A pályázat egyik fővédnöke, Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter ebédet ad a vendégek tiszteletére, ezután tizennégy órakor a Városházán Demszky Gábor főpolgármester tart prezentációt számukra.

Az UEFA szaktekintélyei az elmúlt napokban hasonló céllal Lengyelországban és Ukrajnában jártak, majd Olaszországba utaztak. Kiemelten a horvát-magyar tapasztalatokról, de ugyanúgy a másik két pályázónál tett látogatásról szeptember 29-én pénteken 12 órakor az Országházban Mikael Salzer, a nemzeti válogatottakkal foglalkozó UEFA-bizottság elnökének vezetésével nemzetközi sajtótájékoztatóra kerül sor. Ezen a kormánytagok már nem vesznek részt, de Kisteleki István a magyar és Vlatko Marković, a horvát szövetség elnöke ott lesz.

Gyárfás mindent megtesz

Gyárfás Tamás, a pályázati bizottság magyar elnöke azt mondta: függetlenül az itthon történtektől mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a horvát-magyar pályázat szakmai feltételeinek a legmagasabb színvonalon eleget tegyenek. Az UEFA végrehajtó bizottsága december myolcadikán szavaz, melyik országé lehet a rendezés joga.