Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Botrány helyett fieszta az Üllői úton

2006.09.23. 21:47
Rég nem tapasztalt jó hangulatban, és rendőri készültséggel, persze Gyurcsány Ferenc szidalmazása mellett is, de a vártnál kevesebb néző előtt nyert szombaton 7-1-re a másodosztályú Ferencváros az Üllői úton a Tuzsér ellen.

"A XXI. század egyik legnehezebb mérkőzése előtt áll a Ferencváros labdarúgócsapata" - írta a szurkolókhoz intézett levelében az FTC vezetése az NB II-es csapat szombati, Tuzsér elleni meccse előtt.

Fokozott éberséggel

A Gyurcsány Ferenc kiszivárgott májusi beszéde után kitört zavargásokban sok futballszurkoló is részt vett, ezért többen attól tartottak, hogy a Fradi szombati meccse politikai tiltakozásba, botrányba fulladhat. Ennek megfelelően Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere elrendelte, hogy az Üllői úti stadion környékéről a kezdésre minden mozdítható tárgyat tisztítsanak el. Arra is felhívta a pestiek figyelmét, hogy 8 és 9 kilenc között ne szálljanak a metróra, mert a fradisták majd ekkor hagyják el a stadiont.


Klikk!

A lelátókon a vártnál kevesebben voltak, hiszen legfeljebb hét és fél ezren váltottak jegyet az NB II újonca elleni meccsre. Ennél ebben a szezonban általában többen látták az FTC meccseit, mind hazai pályán, mind idegenben, igaz, a tavalyi NB I-es nézettségnél ez jóval magasabb. Az FTC hivatalos közlése szerint kilencezren voltak kint, ami azonban nem tükrözheti a valóságot. A kilencezer úgy jöhet ki, ha valamennyi megváltott bérletet nézőként könyvelünk el.

A stadion környékén már jóval a kezdés előtt a régi, valóban balhés meccseket idéző rendőri készültség volt. Néhány "Buzi MSZP!" rigmuson kívül azonban komolyabb véleménynyilvánítás nem történt. Az aluljáró egyik kocsmájából nagyon udvariasan ki is tessékelték a Gyurcsányt szidalmazókat, egy termetes kidobó kérte meg az elégedetlenkedőket, hogy máshol kiabálják Gyurcsány Ferenc nevét.

Simontibizés csak öt perccel a vége előtt

A Ferencváros meccseire járók jól tudják, hogy a színvonal egyik jelzője az, hogy hányadik percben szólal meg a "Simon Tibi! Simon Tibi!" rigmus. A négy éve agyonvert egykori FTC-játékos nevét általában akkor kezdik skandálni a drukkerek, ha nagyon nem tetszik nekik, ami a pályán zajlik. Ezúttal valóban gálázott a Fradi, hiszen nem tíz perc után, mindössze a 85. percben hangzott fel először a dal. Ami pontosan így hangzik:

Lopott a cipellőm, Angliából lopta, sej a szeretőm,
Nem is tudja tán, a rendőrkapitány,
Lopott az ingem, lopott a gatyám,
Gyilkosok! Tolvajok! Fasszopók! Rendőrök!
Simon Tibi! Simon Tibi!

Simon Tibor halálesete, hogy a vádlottak között rendőrök is vannak, ismert, mégis kisebb kifejést igényel a dalocska, mert az első sor messzire visz. Az ugyanis arra utal, hogy az 1978-as argentínai vébére készülő magyar válogatott angliai, 4-1-es vereségekor két futballistafeleséget is lopáson értek. Az újpesti Fazekas László neje és Törőcsik András menyasszonya volt a két "tettes", amin szívesen élcelődött a Fradi-tábor.

Bónuszként idekívánkozik még két kedvelt bekiabálás ebből a korból: "Táncolj Andris, táncolj Törő, menyasszonyod nagy betörő!" "Ne menjetek Londonba, lopjatok a Corvinba'"

A lila atya és Dalos ügynök

A stadionban érdekesebb dolgok történtek, fellépett ugyanis Vikidál Gyula és László atya is beszédet intézett a nézőkhöz. Dalos ügynök a kezdőkörben állva playbackről elénekelte az István, a király rockopera egyik dalát, miközben többen megjegyezték, "mit keres egy III/III-as itt?"

A gazdagréti szervező lelkész, a Fradi megmentéséért lila színű névjegykártyával küzdő László atya pedig nyugalomra intette a szurkolókat. "Én ott voltam azon az estén" - mondta, amire üdvrivalgás tört ki, mert mindenki tudta, hogy a tévészékház ostromára gondolt. László atya látta, hogy provokálták a tüntetőket. "Ne hagyjátok ma provokálni magatokat, mindenki szurkoljon méltósággal!" - zárt.

Lezárt szektorok

Véletlen egybeesés, de még véletlenül sem a zavargások miatt, mégis le volt zárva a ferencvárosi keménymagnak helyet adó, kapu mögötti K-L-szektor, azt az MLSZ még két hete tiltatta be, idegengyűlölő bekiabálások miatt. Többen megjegyezték, ha a kormányfő lekurvázhatja az országot, akkor miért jár ekkora büntetés az "Utálunk, szar Szlovákia!" bekiabálásért. A Fradi-tábor így a Duna felé eső sarokba szorult, a rendőrök pedig elfoglalták a kijelző alatti részeket.

Voltak vendégek is, vagy százan érkezhettek a Záhony melletti Tuzsérból. Mellettük is két szektort lezártak, hogy a fradisták nehogy a közelükbe férkőzhessenek. A tuzsériak egyébként nem foglalkoztak egy percet sem a politikával, végig csapatuknak szurkoltak.

Tíz percig tartott a "forradalmi lendület"

Elkezdődött a meccs és az első tíz percben, akárcsak a kezdés előtt, a bekiabálások szinte kizárólag a politikáról szóltak. Zúgott a "Buzi MSZP" dalocska, záporozott a "Gyurcsány, takarodj!" és felcsendült a "Kurva MSZP!" is.

Azonban a 11. percben a Fradi két év után visszatért csatára, Tököli Attila megszerezte a vezetést, és ezzel alábbhagyott a lelátói politizálás is. Innentől játszott a Fradi, Tököli kifejezetten elemében volt, jól játszott, agilis volt. Vezetésével a Fradi 24 perc alatt négy gólt rúgott a lelkes, szimpatikus, de gyenge Tuzsérnak.

Kisteleki is megkapta

Persze a bekiabálások még visszatértek, egy jól ismert rigmus átírásával megszületett a "Ki nem ugrál, kommunista, hej, hej!" sláger is, bár csak az első félidő közepén hangzott fel egyszer. Kapott a szidalmakból a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke, Kisteleki István is, őt a nyár óta sokszor hallott "Kisteleki, bazd meg az anyádat!" nótával köszöntötték a zöld-fehérek.


Nézze meg képeinket a meccsről!!
Ferencvárosi szurkolók füstbombát használnak

A szünetre ötgólos előnnyel mehetett a Fradi, szólt is a vastaps a levonuló játékosoknak.

Elkúrtad! Elkúrtad!

Az elnökjelölt sem kommunista

Kilátogatott a Tuzsér elleni meccsre az FTC elnökségéért egyelőre egyedüliként induló Dámosy Zsolt is, aki korábbi menedzseltjével és üzlettársával, Kovács "Kokó" Istvánnal ült a lelátón. A jóval aktívabb Kokóval szemben Dámosy jobbár szotyizott, bár a góloknál ő is felállva ünnepelt. A hullámzásba is bekapcsolódott az elnökjelölt, de a legakítvabb mégsem ekkor vagy egy gólnál tűnt. Amikor a Fradi-tábor rákezdett arra, hogy "Ki nem ugrál kommunista, hej, hej, Dámosy térde mozgott és ő is "énekelt".

Persze, a második félidő elején is volt politizálás, ami ismét a gólok miatt hagyott alább. 6-0-nál még hullámzott is a tömeg és valaki a közönségből megjegyezte: "Tiszta olyan, mint Mexikóban."

Hogy az útszéli bekiabálásokon kívül nem a botrány lett a főszereplő, azt a 75. perc is bizonyította: a Tuzsér gólt lőtt, amit az egész stadion megtapsolt.

Nyolc perccel később a tuzséri Máté öngólt vétett, ekkor azonban nem kegyelmezett Fradi-tábor, zúgott az aktuális kórus: "Elkúrtad! Elkúrtad!"

Ég és föld

A végén sorra dolgozta ki a helyzeteket a Fradi, a vendégkapus nagy védéseket mutatott be.

Az eredmény egyértelmű, hatalmas volt a különbség a tavaly még NB I-es FTC és az egy éve még NB III-as Tuzsér között. Ennek ellenére Gellei Imre edző csak a második félidőben adott lehetőséget az egyébként is fiatal Fradi még fiatalabb futballistáinak.