Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Strandolással is szemlézi az UEFA az Eb-pályázatot

2006.09.26. 15:44
Többek között teniszezés Noszály Sándorral, villamosozás, metrózás, Rába-parti séta, no és persze szemlézés szerepel az Európai Labdarúgó Szövetség szerda délután Magyarországra érkező, a 2012-es kontinensviadallal kapcsolatban vizsgálódó delegációjának programjában.

Sorra járja a 2012-es Európa-bajnokság rendezésére pályázó országokat az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szemlebizottsága. A Harry Been, a holland szövetség főtitkára vezette testület szeptember 11. és 15. között Lengyelországban és Ukrajnában, 18. és 22. között Olaszországban tekintette meg a pályázatokban szereplő helyszíneket, illetve mérte fel a helyzetet.

A Nagy Ő előnyt ad

A hatfős csoport szerdán 14:45-kor a horvát kormány különgépével érkezik Debrecenbe a horvátországi Eszékről, majd elfoglalja szállását a Hotel Líciumban. Ezt követően megnézi az új debreceni stadion helyszínéül kiszemelt Tócós-kertet, a Hotel Aranybikát, a Kölcsey Művelődési Központot, valamint ellátogat az Aquaticum mediterrán víziparadicsomba is. A delegáció vezetője teniszezési lehetőséget is kért, a magyar szervezők pedig neves ellenfélről is gondoskodtak, ugyanis Noszály Sándor korábbi kitűnő játékossal ütögethet Harry Been, aki persze előnyt kap majd partnerétől. A hajdúsági városban 21 órakor Kósa Lajos polgármester fogadásával zárul a program.

A horvátok kitesznek magukért

Magyarországra, azon belül is elsőként Debrecenbe, szerda délután érkeznek az UEFA képviselői. A bizottság arra hivatott, hogy a stadionokat, a szállodai kapacitást, a reptereket, az utakat, a biztonsági feltételeket tanulmányozza, illetve, hogy meggyőződjön, a pályázatban vállaltak maradéktalanul megvalósulhatnak-e.

A velünk társrendezőnek pályázó Horvátországban javában zajlik az UEFA-szemle. Hétfőn Zágrábban Ivo Sanader miniszterelnök, Milan Bandic polgármester, Zlatko Matesa volt miniszterelnök, a Horvát Olimpiai Bizottság elnöke és Dragan Primorac tudományos, oktatási és sportminiszter fogadta, illetve kalauzolta az UEFA képviselőit.

Kiemelést érdemel a kormányfő szerepvállalása, aki a nemzetközi sajtótájékoztatón többek között kijelentette: Horvátország mindent vállal a 2012-es Eb megrendezése érdekében, mint ahogy az a pályázati anyagban is olvasható. A küldöttség tagjainak számos kérdése után a horvát miniszterelnök visszakérdezett: "Mit kell ahhoz még vállalnunk, hogy mi kapjuk a bizalmat, mert nem tudnak olyat kérni, amit ne teljesítenénk!"

A közös kandidálás magyar képviselői, Kisteleki István MLSZ-elnök és Gyárfás Tamás, a pályázat magyar elnöke egyaránt úgy foglalt állást, nehéz lesz fokozni a horvátok által tanúsított igyekezetet, hiszen minden szinten a legtöbbet nyújtják.

Csütörtökön reggel 8 órakor honvédségi helikopterrel Székesfehérvárra utazik a testület és várhatóan 45 perccel később a Sóstói Stadionban száll le. A csoport egyik fele a létesítményt veszi szemügyre, a másik fele pedig Balatonkenesére utazik, hogy megtekintse a VIP-vendégek számára kijelölt szállodát. Később a Vörösmarty Színház meglátogatása, illetve - Warvasovszky Tihamér polgármester invitálására - ebéd szerepel a programban.

Tea a leköszönő polgármesterrel

Délután 2-kor Győrbe repül a küldöttség, amely a megyeszékhelyen a szállodákat és az épülő ETO-stadiont nézi meg, majd sétát tesz a Rába-parton, ahol a tervek szerint a szurkolói központ lenne kialakítva. Az újraválasztásért már nem induló Balogh József polgármester öt órai teára hívja majd a delegációt. Két órával később, már Budapesten a Hotel Sofitelben Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter ad vacsorát.

Pénteken a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz vezetőjével, Orbán Viktorral tárgyalnak elsőként (8 órától) a delegáció tagjai, hogy meggyőződjenek arról, a politika teljes mellszélességgel támogatja-e az esemény megrendezését. Kilenc órakor a döntőnek kijelölt Puskás Ferenc Stadiont tekinti meg a szemlebizottság, illetve a mellette található SYMA Sport és Rendezvényközpontot, amely sajtóközpontként funkcionálna az Eb alatt. Ezt követően metróval utazik a küldöttség a Parlamenthez, ahol 11:30-kor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök fogadja a vendégeket. Délben nemzetközi sajtótájékoztatóra kerül sor a Munkácsy-teremben, majd 13 órától Kóka János, a pályázat egyik fővédnöke ad ebédet a Vadász-teremben.

Demszky a Combinót nem mutatja meg

Ezt követően a 2-es villamossal a belvároson keresztül a Városházára utazik majd a testület, amelyet Demszky Gábor főpolgármester fogad. Utána ketté válik a csoport: egy része a szurkolói központnak kiszemelt Hősök terét keresi fel, míg másik része a Millenáris Parkot, ahol a tervek szerint a sorsolást tartanák. Délután 5 órakor - már ismét együtt - a delegáció tagjai zártkörűen megvitatják tapasztalataikat, majd 18 órától ugyanezt teszik a magyar-horvát pályázat képviselőivel kiegészülve.

A programsorozat záróeseményeként 19:30-kor a Spoon hajón vacsoráznak korábbi kiváló labdarúgókkal, így például a válogatottat jelenleg irányító Détári Lajossal és Nyilasi Tiborral.