Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Strandolással is szemlézi az UEFA az Eb-pályázatot

2006.09.26. 15:44
Többek között teniszezés Noszály Sándorral, villamosozás, metrózás, Rába-parti séta, no és persze szemlézés szerepel az Európai Labdarúgó Szövetség szerda délután Magyarországra érkező, a 2012-es kontinensviadallal kapcsolatban vizsgálódó delegációjának programjában.

Sorra járja a 2012-es Európa-bajnokság rendezésére pályázó országokat az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szemlebizottsága. A Harry Been, a holland szövetség főtitkára vezette testület szeptember 11. és 15. között Lengyelországban és Ukrajnában, 18. és 22. között Olaszországban tekintette meg a pályázatokban szereplő helyszíneket, illetve mérte fel a helyzetet.

A Nagy Ő előnyt ad

A hatfős csoport szerdán 14:45-kor a horvát kormány különgépével érkezik Debrecenbe a horvátországi Eszékről, majd elfoglalja szállását a Hotel Líciumban. Ezt követően megnézi az új debreceni stadion helyszínéül kiszemelt Tócós-kertet, a Hotel Aranybikát, a Kölcsey Művelődési Központot, valamint ellátogat az Aquaticum mediterrán víziparadicsomba is. A delegáció vezetője teniszezési lehetőséget is kért, a magyar szervezők pedig neves ellenfélről is gondoskodtak, ugyanis Noszály Sándor korábbi kitűnő játékossal ütögethet Harry Been, aki persze előnyt kap majd partnerétől. A hajdúsági városban 21 órakor Kósa Lajos polgármester fogadásával zárul a program.

A horvátok kitesznek magukért

Magyarországra, azon belül is elsőként Debrecenbe, szerda délután érkeznek az UEFA képviselői. A bizottság arra hivatott, hogy a stadionokat, a szállodai kapacitást, a reptereket, az utakat, a biztonsági feltételeket tanulmányozza, illetve, hogy meggyőződjön, a pályázatban vállaltak maradéktalanul megvalósulhatnak-e.

A velünk társrendezőnek pályázó Horvátországban javában zajlik az UEFA-szemle. Hétfőn Zágrábban Ivo Sanader miniszterelnök, Milan Bandic polgármester, Zlatko Matesa volt miniszterelnök, a Horvát Olimpiai Bizottság elnöke és Dragan Primorac tudományos, oktatási és sportminiszter fogadta, illetve kalauzolta az UEFA képviselőit.

Kiemelést érdemel a kormányfő szerepvállalása, aki a nemzetközi sajtótájékoztatón többek között kijelentette: Horvátország mindent vállal a 2012-es Eb megrendezése érdekében, mint ahogy az a pályázati anyagban is olvasható. A küldöttség tagjainak számos kérdése után a horvát miniszterelnök visszakérdezett: "Mit kell ahhoz még vállalnunk, hogy mi kapjuk a bizalmat, mert nem tudnak olyat kérni, amit ne teljesítenénk!"

A közös kandidálás magyar képviselői, Kisteleki István MLSZ-elnök és Gyárfás Tamás, a pályázat magyar elnöke egyaránt úgy foglalt állást, nehéz lesz fokozni a horvátok által tanúsított igyekezetet, hiszen minden szinten a legtöbbet nyújtják.

Csütörtökön reggel 8 órakor honvédségi helikopterrel Székesfehérvárra utazik a testület és várhatóan 45 perccel később a Sóstói Stadionban száll le. A csoport egyik fele a létesítményt veszi szemügyre, a másik fele pedig Balatonkenesére utazik, hogy megtekintse a VIP-vendégek számára kijelölt szállodát. Később a Vörösmarty Színház meglátogatása, illetve - Warvasovszky Tihamér polgármester invitálására - ebéd szerepel a programban.

Tea a leköszönő polgármesterrel

Délután 2-kor Győrbe repül a küldöttség, amely a megyeszékhelyen a szállodákat és az épülő ETO-stadiont nézi meg, majd sétát tesz a Rába-parton, ahol a tervek szerint a szurkolói központ lenne kialakítva. Az újraválasztásért már nem induló Balogh József polgármester öt órai teára hívja majd a delegációt. Két órával később, már Budapesten a Hotel Sofitelben Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter ad vacsorát.

Pénteken a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz vezetőjével, Orbán Viktorral tárgyalnak elsőként (8 órától) a delegáció tagjai, hogy meggyőződjenek arról, a politika teljes mellszélességgel támogatja-e az esemény megrendezését. Kilenc órakor a döntőnek kijelölt Puskás Ferenc Stadiont tekinti meg a szemlebizottság, illetve a mellette található SYMA Sport és Rendezvényközpontot, amely sajtóközpontként funkcionálna az Eb alatt. Ezt követően metróval utazik a küldöttség a Parlamenthez, ahol 11:30-kor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök fogadja a vendégeket. Délben nemzetközi sajtótájékoztatóra kerül sor a Munkácsy-teremben, majd 13 órától Kóka János, a pályázat egyik fővédnöke ad ebédet a Vadász-teremben.

Demszky a Combinót nem mutatja meg

Ezt követően a 2-es villamossal a belvároson keresztül a Városházára utazik majd a testület, amelyet Demszky Gábor főpolgármester fogad. Utána ketté válik a csoport: egy része a szurkolói központnak kiszemelt Hősök terét keresi fel, míg másik része a Millenáris Parkot, ahol a tervek szerint a sorsolást tartanák. Délután 5 órakor - már ismét együtt - a delegáció tagjai zártkörűen megvitatják tapasztalataikat, majd 18 órától ugyanezt teszik a magyar-horvát pályázat képviselőivel kiegészülve.

A programsorozat záróeseményeként 19:30-kor a Spoon hajón vacsoráznak korábbi kiváló labdarúgókkal, így például a válogatottat jelenleg irányító Détári Lajossal és Nyilasi Tiborral.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!