Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Sorsdöntő elnökválasztás előtt a Ferencváros

2006.09.26. 16:51
Szerdán új elnököt és új elnökséget választ a Ferencvárosi Torna Club. A kedden lemondott Ináncsy Miklós posztjára hárman pályáznak. Azzal azonban valamennyiüknek tisztában kell lenni, hogy nem csak a több száz milliós adósságot, de számtalan folyamatban lévő ügyet is magára vállal, akit a frissen megválasztott elnökség kinevez.

Fontos nap lehet a totális csőd szélén álló Ferencvárosi Torna Club életében 2006. szeptember 27. Ekkor tartják a klub tisztújító közgyűlését, melyen a frissen megválasztott elnökség azon melegében megválasztja a klub elnökét, akitől nagyban függ a 107 éves egyesület jövője.

Ináncsy nem indul

A legfontosabb kérdés tehát az elnök személye, miután Ináncsy Miklós, a klub januárban kinevezett elnöke kedden bejelentette lemondását és kifejtette abbéli szándékát, hogy a szerdai elnökválasztáson sem kíván indulni, és a jövőben semmilyen pozícióra nem áll szándékában jelöltetni magát. Május 31-én még a klub évi rendes, illetve tisztújító küldöttgyűlésén négy évre választották meg az FTC elnökségét, továbbá az elnökség - szintén négy esztendőre - a klub elnökét - Ináncsyt.

A kedden lemondott elnök ugyanakkor felhívta utódja figyelmét - akinek előre is sok sikert kívánt -, hogy nem csak a hosszú távú tervekre kell gondolnia, hiszen egy klubnál a napi teendők a legfontosabbak. Majd elmondta, a klub jelen pillanatban körülbelül 800 milliós adóssággal rendelkezik, ebből a labdarúgócsapatot működtető zrt.-t nagyjából 500 millió terheli. Ezek után hivatalosan hárman maradtak, akik harcba szállhatnak az elnöki pozícióért.

Három elnökjelölt

Dámosy Zsolt sportmenedzserként lett ismert, ő segítette többek között Kovács Istvánt, jelenleg pedig Erdei Zsolt és Kovács Ágnes útját egyengeti. Emellett alapítója és elnöke a Budapest Wolves amerikai futball csapatának. Dámosy a közelmúltban egy harmincöt oldalas kandidáló programmal állt elő, melyből kiderül, pénzt nem tud hozni, ezzel szemben számtalan terve van a klub megmentésére.

Sipos Jenő a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője, közelmúltban lemondott elnökségi tag. Eddig hivatalosan nem jelezte jelölési szándékát, mégis sokan tudni vélik, indul az elnöki pozícióért.

Bácsalmási Ottó jelenleg Németországban él, a kilencvenes években, az egyik többször is kabaréba fulladt MLSZ-elnökválasztáson is indult. Ezúttal biztosra akar menni, hiszen ígérete szerint megválasztása esetén nyolcszázmillió forintot hoz a klubhoz.

Sokak szemében ugyanakkor ez a poszt sok felelősséggel nem jár, hiszen a most lemondott elnök még úri becsületszavát is megszegte a játékosok felé, és csak a jóindulatukon múlik, mikor sorolják vissza a klubot fizetésképtelenség miatt a harmadik osztályba. Ugyanakkor az új elnöknek a "pénzszerzésen" kívül több más üggyel is kell foglalkoznia.

Ingatlan-ügy

Többek között az évek óta húzódó ingatlan üggyel, melynek megoldását hosszú ideje a várt új befektetőtől várta az aktuális elnök, de az elmúlt időszakban, semmi előrelépés nem történt. A Ferencváros az egyre reménytelenebb magányos befektetőkeresés után az államba próbált kapaszkodni. Hosszas huzavona után olyan koncepciót alkottak az FTC vezetői és az állami szervek, hogy értékesítik az Üllői úti stadion és a hozzátartozó hathektáros terület vagyonkezelői jogát.

Igaz, nem véglegesen, "csak" 49 évre, de ettől a megoldástól azt várták, hogy a bevásárlóközpontot, irodaházat, szállodát, vagy bármit építő vállalkozó az üzlet fejében átvállalja a Ferencváros adósságait és működtetését. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) által - a Nemzeti Sporthivatallal (NSH) és az FTC-vel történt egyeztetés után - kiírt pályázat eddig azonban nem hozott eredményt.

Licenc-ügy

Legalább ennyire kényes a jelenleg is tartó FTC kontra MLSZ per. Még május elején a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elsőfokú licencadó testülete négy élvonalbeli klubnak - köztük a Ferencvárosnak nem adott rajtengedélyt a következő szezonra, majd két nappal később a fellebbviteli testület megadta nekik. Közel egy hónap múlva az MLSZ másodfokú licencadó testülete azonban úgy döntött, mégsem indulhat a Fradi a 2006-2007-es bajnokságban.

A kabaré folytatásaként a szövetség ezután menesztette a testület valamennyi tagját, majd egy újat állított fel, melynek azonban tagjait a mai napig titok fedi. Miközben a klub vezetői hajtogatták, hogy érvényes licencük és rajtengedélyük van, az MLSZ július 25-én úgy döntött, kizárja, és a másodosztályba sorolja a Ferencvárost.

Szeptember elején aztán a Fővárosi Bíróság megsemmisítette az MLSZ azon döntését, melyben visszavonta a Ferencváros klublicencét. A szövetség természetesen fellebbezett, majd fegyelmit indított a klub ellen, mire a Fradi egy közleménnyel reagált, melyben leírták, miért is van nekik igazuk.

A játékosok teszik a dolgukat

Az egymásra mutogatás azóta is tart, miközben a labdarúgók sorra nyerik meccseiket a másodosztályban, nagy valószínűséggel már kora tavaszra kiharcolják a feljutást. A baj csak az, lehet ismét feleslegesen törik magukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!