Jenő
-3 °C
6 °C

Fradi-Újpest szurkolói koalíció az MLSZ ellen

2006.09.26. 17:59
Hat labdarúgóklub szurkolói együtt akarnak tüntetni a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) jelenlegi vezetése ellen. Megelégelték, hogy bennük látják a fejlődés gátját, és szerintük egy belterjes vezetői kör nem tud és nem kíván megújulni. A demonstrálók az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Budapesten tartózkodó szemlebizottságát is tájékoztatják a fennálló helyzetről. A 2012-es Eb-pályázat vezetője, Gyárfás Tamás így reagált az eseményekre: "nyilván a szurkolók úgy érzik, nekik a tervezett tüntetéssel kell kifejezésre juttatniuk a sportág, a labdarúgás iránti eltökéltségüket."
Tiltakozó demonstrációt tervez péntekre, Budapestre hat labdarúgóklub szurkolói csoportja. A debreceni, a diósgyőri, a ferencvárosi, a kispesti, az újpesti és a székesfehérvári drukkerek az MTI-hez eljuttatott közleményben foglaltak szerint a "Rendet! - demonstráció a magyar futballvezetés megújulásáért" elnevezésű, a Roosevelt téren 18 órakor kezdődő bejelentett akcióval a magyar labdarúgás irányítóinak alkalmatlanságára kívánják felhívni a figyelmet.

Nem a szurkolók felelősek a jelenlegi futballhelyzetért

A kezdeményezők azzal indokolják a megmozdulás szükségességét, hogy "a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetése (...) a szurkolókat kiáltja ki első számú felelősnek a magyar futball jelenlegi helyzetéért".

"Bennünk látja a fejlődés legfőbb gátját, mint ez csaknem minden megnyilvánulásából, különböző kétes indokú és célú szurkoló ellenes intézkedéseiből (szektorbezárások, pontlevonással való fenyegetés, a vélemény és szólás szabadságának nagyarányú korlátozása) leszűrhető. Mindezekkel, meggyőződésünk, hogy saját felelősségüket és szakmai alkalmatlanságukat próbálják elfedni" - áll a közleményben.

Petíció az UEFA szemlebizottságának

A felhívás megfogalmazói úgy vélik, "hosszú évek óta ugyanaz a belterjes, megújulni nem tudó és nem is kívánó, a futballunk felemelkedéséhez szükséges alapvető és radikális változásokat még koncepció szinten sem kidolgozó "futballelit" tagjai cserélődnek - az éppen aktuális erőviszonyoknak megfelelően - a vezetői posztokon."

A tüntetők egy közösen elfogadott petíciót kívánnak átadni az akkor éppen Budapesten tartózkodó, a 2012-es magyarországi Eb-rendezés feltételeit vizsgáló UEFA-delegáció tagjainak, melyben a közlemény szerint tájékoztatnák őket a magyar futballirányítók szurkolói ügyekben tapasztalt kompromisszum-képtelenségéről és számukra tendenciózusan hátrányos állásfoglalásairól, döntéseiről.

A szurkolói csoportok által az esemény szervezésével megbízott Magyar Balázs, aki a Ferencvárosi Szurkolók Szövetségének (FSZSZ) elnöke, az MTI érdeklődésére elmondta, nehéz ugyan megjósolni, hányan jelennek majd meg a demonstráción, de több száz drukker részvételére számítanak.

Gyárfás: a rendezés mind a hat klubnak örömet jelentene

Gyárfás Tamás, a 2012-es Eb pályázati bizottságának magyar elnöke közleményben reagált a demonstráció hírére.

"A gyülekezési szabadság, a szólásszabadság, a demokrácia mind-mind megengedi, hogy bárki, így a labdarúgás hívei is kifejezésre juttassák szándékukat, akaratukat. Ha a szervezett összefogás, a tüntetés előre viszi a magyar sport, ezen belül a magyar labdarúgás érdekeit, akkor nemcsak nem lehet, hanem nem is szabad ellene fellépni. A 2012. évi horvát-magyar közös labdarúgó Európa-bajnoki pályázatnak ha más értelemben is, de ugyanaz a célja: segíteni kívánja a valóban számos gonddal, nehézséggel, anyagi és erkölcsi problémával küszködő magyar labdarúgás érdekeit. Ha Horvátország és Magyarország lehet a rendező, az minden bizonnyal értéket, sikert, örömöt jelent a szurkolók, így a Ferencváros, az Újpest, a Debrecen, a Kispest, a Videoton és a Diósgyőr híveinek is.

A 2012. évi Labdarúgó Európa-bajnokság pályázati bizottsága a maga módján kíván hozzájárulni a sportág felemelkedéséhez. Nyilván a szurkolók úgy érzik, nekik a tervezett tüntetéssel kell kifejezésre juttatniuk a sportág, a labdarúgás iránti eltökéltségüket. Csak remélni tudjuk, hogy az UEFA szakbizottsága a labdarúgás iránti rajongást, a játék szeretetét véli felfedezni a péntek esti tüntetésen" - áll az MTI-hez eljuttatott Gyárfás-állásfoglalásban.

A szemlebizottságot pénteken Orbán Viktor volt, és Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnök is fogadja, de Kóka János és Demszky Gábor is találkozik velük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?