Judit
2 °C
7 °C

Bolgár BL-debütálás japán sérülttel

2006.09.28. 12:58
Szófiaban a Levszki Chelsea elleni BL-meccsére a feketejegyek kerültek kevesebbe, mint nálunk az NB II-es Fradi nyíregyházi "derbijére" szóló belépők. A helyi Népstadiont jobban őrizték, mint nálunk a tévészékházat, de a szünetben így is egy néző lőtt gólt. A Levszki hiába szorongatta néha a londoniakat, Drogba mesterhármasa döntött, bár a csatár góljai nem nagyon hatották meg Jose Mourinhot.

"Autóval? A Balkánra?" - többen kérdezték furcsán, amikor megtudták, hogy Szófiába indulok, a Levszki-Chelsea Bajnokok Ligája-meccsre. Talán azt felejtették el többen, hogy most mintha ellentétesen gravitálnának a dolgok, mert míg Budapest egy ordas nagy hazugsággal és egy futballmeccsre sem való szánalmas hőbörgéssel került be a hírekbe, addig a bolgárok elérték a hőn áhított Európai Uniót és az olasz Chievót kiütő bajnok személyében először szerepel csapatuk a BL-ben. A magyar kormányfő legújabb megszólalása egyébként még a bolgár rádiók vezető híreibe is belefért.

A lovaknak épített város

Nyolc óra eseménytelen autózással értem el a legbalkánibb fővarost és kedd éjszaka még a korábban rettegett Belgrád is a béke szigetének tűnt a hátrahagyott Budapesthez képest. Szófia a szó leíró értelmében - már ha van ilyen - a legbalkánibb: ahogy egy helyi fogalmazott, ezt a várost lovaknak építették, nem autóknak. Ennek megfelelően tízszer nehezebb parkolóhelyet találni a pestihez képest feleakkora utcákon. Ha meg sikerül, akkor a kicsit sem szimpatikus parkoló őrök a jegy dupláját akarják elkérni, mondván, valamiből kell futnia a sörükre.


Kattintás!

Négy órával a meccs előtt már egyértelmű volt, hogy mi történik este. A stadionhoz vezető utcán mindenhol sálas fiatalok, akik akkor még csak nyugodtan le-fel sétáltak. A Vaszil Levszki stadionnál - ami ne tévesszen meg senkit, nem a Levszki pályája, hanem a helyi Népstadion - meg már ekkor több volt a rendőr, mint a múlt héten Budapesten a székházostromnál. Persze, erre meg lehet fanyalogni, hogy ez a rendőrállam. Lehet választani.

Alulárazott feketejegy-piac

Az később is egyértelmű volt, hogy a szurkolók eléggé alulöltözöttek: legfeljebb sál volt rajtuk, bár abból nagyon sokat láttam, mezeket azonban elvétve. A jegyüzérek már ekkor és a belváros kellős közepén is árulták a belépőket. Az egyik helyi tévéműsor, a kandikamerás napi show felvételeiből kiderült, hogy feketén is számunkra arcpirítóan alacsony áron, 10-15 euróért lehetett hozzájutni a legolcsóbb jegyekért. Csak összehasonlításképp: a Ferencváros hétvégi meccsen a Nyíregyháza 3000 (11 euró) forintra akarja sarcolni a vendégdrukkereket, a válogatott jövő hétvégi, törökök elleni Eb-selejtezőjére a legolcsóbb tikett 5000 forint (18 euró). A jegyüzérekhez képest egyébként legfeljebb tíz méter távolságra állt az első rendőr. Nem zavarták egymást.

Sztojcskov smúzolhatott Joséval

A szerdai lapok persze inkább a brüsszeli döntéssel foglalkoztak, de azért az kiderült, hogy a londoniak edzője, Jose Mourinho összefutott egy kávéra volt játékosával, Hriszto Sztojcskovval. (Talán még emlékeznek, nem mindenkinek sikerülhet ez.) A portugál volt annak a Barcelonának a másodedzője, amelynek a legjobbja a mostani bolgár kapitány volt. Ezt egyébként a mindig szókimondó Mourinho mondta róla.

A leginkább nagycsalád lakta bérlakáshoz hasonló szálláson meg elmeséltem a recepciós-mindenes lánynak, hogy mi is az a BL, és miért is játszik itt a Chelsea, illetve kiderült, hogy egy japán szállótárs szintén nekivág a meccsnek, aztán visszatértem az utcára. Ekkor már mindenhol félig ittas drukkerek, énekelve haladtak a stadion felé. Ami kissé meglepő volt, angol szurkolókat sehol nem lehetett látni és a meccs után is csak elvétve kószáltak a Chelsea-mezesek a városban.

Botorkálás és kordonok

A stadionnál kisebb, inkább nagyobb káosz alakult ki, hogy a főépület környékén több száz méteres körzetben lezárták a környező utat. Aztán észrevettem, hogy nagy tömegben indulnak meg a körülvevő parkba, és követve őket, kiderült, a távolabbi szektorokhoz kell szinte botorkálva eljutni. A belépés egyébként elég komplikált volt, hiszen a stadiontól húsz méterre húztak egy kordont, ahol már ellenőrizték az embereket, aztán következett még egy ellenőrzés, már közvetlenül a belépésnél. Persze, a sajtójeggyel mindenhova szabadon bemehettem, ami azért meglepő volt.

Eklektikus aréna

Maga a Vaszil Levszki stadion kicsit eklektikus, hiszen két éve újították fel, jól néz ki, kívül-belül, de a főépület kívülről inkább idéz egy színházat, mint egy arénát. Annak ellenére hangulatos aréna, hogy messze vannak a nézők és hagyományos lelátói vannak. A 2012-es Eb-re pályázó Magyarországnak és Horvátországnak együtt alig akad ilyen stadionja jelenleg, pedig tényleg nem egyedülálló hely a Levszki.


Klikkolas!

A hangulat már egy órával a kezdés előtt jó volt, mert már ekkor közelítették a telt házat. A Chelsea-t meglehetősen barátságtalanul fogadták, a játékosokat és a szurkolókat egyaránt fülsiketítő fütty fogadta.

Szorongat a Levszki, aztán mégsem

Mindenhol kék sálak, kék zászlók és amikor elindul a bolgár foci első hazai pályán játszott Bajnokok Ligája-csoportmeccse, mindenki ünnepel.

Azt azonban ők sem hitték, hogy az első félidő első felében a Levszki irányítja a meccset. A hazai csapat kicsit sem ijedt meg Andrij Sevcsenkóéktól. A Chelsea nem tudott igazán támadásokat építeni, a bolgárok meg folyamatosan értek fel Petr Cech kapujához, akinek dolga is akadt. A Chelsea azonban a Chelsea, ezért hiába tűnik visszafogottnak, előbb Drogba lő a felső lécre, majd Michael Ballack a kapufára. A Levszki azonban azt sem tudta kihasználni, amikor négy játékosa fordult kapura két londoni védővel szemben, így a közben a dominálni kezdő Chelsea megszerezte a vezetést.

Gólt lőtt a szurkoló

Érdekes volt, ahogy a félidő vége felé egyszer csak világosabb lett, olyan volt, mintha ekkor kapcsolták volna fel igazán a világítást.

A szünetben a hadseregnyi rendőr jelenléte ellenére érdekes közjáték történt, egy néző beszaladt a pályára és gólt rúgott az üres kapuba. Mindenki őt ünnepelte. A két félidő között, igaz rendőröktől elválasztva, de egyfolytában egymást szapulta a néhány száz fős Chelsea-tábor és a mellettük lévő hazai ultrák.

A folytatásban a fáradó Levszkinek mesterhármast szórt Didier Drogba, de az utolsó negyedórára visszajött a meccsbe a hazai csapat. Sorra alakították ki a helyzeteket és az utolsó percben a csereként beállt, 17 éves Ognyanov megszerezte az első bolgár csapat lőtte gólt a BL-ben.

A szurkolók a lefújáskor ünnepelték 3-1-re vesztes csapatukat - amelyben a támadó Jovov, Borimirov és a szélső, Telkijszkij volt a legjobb -, túlzásba azért nem vitték, így gyorsan kiürült a stadion.

Mourinhot nem mozgatja a mesterhármas


A végén még a sajtótájékoztatón Jose Mourinho lezser nagyképűsége okozott élményt. A portugál a teljesen blőd kérdésre, hogy elégedett-e, azt mondta, mindig jó dolog három gólt lőni. Amikor meg Drogba mesterhármasának méltatására akarták rávenni, azzal kezdett, hogy őt ez olyan nagyon nem érdekli.

A tájékoztató után kiderült, a Mourinho szavait fordító tolmács maga is inkább újságíró, aki azon lelkendezett, hogy a Barcelona egyenlíteni tudott Brémában. A bolgárok ugyanis úgy kalkulálnak, hogy a harmadik helyet talán elkaphatják a csoportban, az igen erősnek tűnő Werder előtt.

Abramovicsért lelkesednek

A meccs után egy órával mar nyugalmasnak tűnt a város, sehol egymással küzdő angolok és bolgárok, csak rendőr mindenhol.

Az már csak reggel derült ki számomra, hogy az említett japán fiatal végül feketén szerzett jeggyel bejutott a meccsre, bár utólag lehet, hogy bánja szerencséjét. Ugyanis háromnegyed órával a kezdés előtt, már a stadionban üldögélve, úgy helyben hagyták, hogy több helyen is felrepedt a feje. A meccset végül a biztonságiak mellett ülve nézte végig.

Az is csütörtökön derült ki számomra, hogy a bolgárokat mintha jobban érdekelné Roman Abramovics, mint a világsztár futballisták. Az még érthető volt, hogy a felvezető cikkek között volt vele is foglalkozó, hogy külön hírben számoltak be róla, hogy mikor érkezik a magángépe, de az több mint meglepő volt, hogy a csütörtöki lapok közül több is az ő képével jelent meg. Én is láttam a lelátón, most is visszafogottan öltözve szinte feszengett, miközben mindenki őt bámulta.

Megvolt tehát a bolgárok első hazai BL-meccse így már inkább a másik szófiai kedvenc, a CSZKA Besiktas elleni, csütörtöki UEFA-kupa-meccse az érdekesebb. Tekintve az évszázados török-bolgár barátságot, az sem lesz egyszerű menet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?