Vilhelmina
12 °C
28 °C

Bolgár BL-debütálás japán sérülttel

2006.09.28. 12:58
Szófiaban a Levszki Chelsea elleni BL-meccsére a feketejegyek kerültek kevesebbe, mint nálunk az NB II-es Fradi nyíregyházi "derbijére" szóló belépők. A helyi Népstadiont jobban őrizték, mint nálunk a tévészékházat, de a szünetben így is egy néző lőtt gólt. A Levszki hiába szorongatta néha a londoniakat, Drogba mesterhármasa döntött, bár a csatár góljai nem nagyon hatották meg Jose Mourinhot.

"Autóval? A Balkánra?" - többen kérdezték furcsán, amikor megtudták, hogy Szófiába indulok, a Levszki-Chelsea Bajnokok Ligája-meccsre. Talán azt felejtették el többen, hogy most mintha ellentétesen gravitálnának a dolgok, mert míg Budapest egy ordas nagy hazugsággal és egy futballmeccsre sem való szánalmas hőbörgéssel került be a hírekbe, addig a bolgárok elérték a hőn áhított Európai Uniót és az olasz Chievót kiütő bajnok személyében először szerepel csapatuk a BL-ben. A magyar kormányfő legújabb megszólalása egyébként még a bolgár rádiók vezető híreibe is belefért.

A lovaknak épített város

Nyolc óra eseménytelen autózással értem el a legbalkánibb fővarost és kedd éjszaka még a korábban rettegett Belgrád is a béke szigetének tűnt a hátrahagyott Budapesthez képest. Szófia a szó leíró értelmében - már ha van ilyen - a legbalkánibb: ahogy egy helyi fogalmazott, ezt a várost lovaknak építették, nem autóknak. Ennek megfelelően tízszer nehezebb parkolóhelyet találni a pestihez képest feleakkora utcákon. Ha meg sikerül, akkor a kicsit sem szimpatikus parkoló őrök a jegy dupláját akarják elkérni, mondván, valamiből kell futnia a sörükre.


Kattintás!

Négy órával a meccs előtt már egyértelmű volt, hogy mi történik este. A stadionhoz vezető utcán mindenhol sálas fiatalok, akik akkor még csak nyugodtan le-fel sétáltak. A Vaszil Levszki stadionnál - ami ne tévesszen meg senkit, nem a Levszki pályája, hanem a helyi Népstadion - meg már ekkor több volt a rendőr, mint a múlt héten Budapesten a székházostromnál. Persze, erre meg lehet fanyalogni, hogy ez a rendőrállam. Lehet választani.

Alulárazott feketejegy-piac

Az később is egyértelmű volt, hogy a szurkolók eléggé alulöltözöttek: legfeljebb sál volt rajtuk, bár abból nagyon sokat láttam, mezeket azonban elvétve. A jegyüzérek már ekkor és a belváros kellős közepén is árulták a belépőket. Az egyik helyi tévéműsor, a kandikamerás napi show felvételeiből kiderült, hogy feketén is számunkra arcpirítóan alacsony áron, 10-15 euróért lehetett hozzájutni a legolcsóbb jegyekért. Csak összehasonlításképp: a Ferencváros hétvégi meccsen a Nyíregyháza 3000 (11 euró) forintra akarja sarcolni a vendégdrukkereket, a válogatott jövő hétvégi, törökök elleni Eb-selejtezőjére a legolcsóbb tikett 5000 forint (18 euró). A jegyüzérekhez képest egyébként legfeljebb tíz méter távolságra állt az első rendőr. Nem zavarták egymást.

Sztojcskov smúzolhatott Joséval

A szerdai lapok persze inkább a brüsszeli döntéssel foglalkoztak, de azért az kiderült, hogy a londoniak edzője, Jose Mourinho összefutott egy kávéra volt játékosával, Hriszto Sztojcskovval. (Talán még emlékeznek, nem mindenkinek sikerülhet ez.) A portugál volt annak a Barcelonának a másodedzője, amelynek a legjobbja a mostani bolgár kapitány volt. Ezt egyébként a mindig szókimondó Mourinho mondta róla.

A leginkább nagycsalád lakta bérlakáshoz hasonló szálláson meg elmeséltem a recepciós-mindenes lánynak, hogy mi is az a BL, és miért is játszik itt a Chelsea, illetve kiderült, hogy egy japán szállótárs szintén nekivág a meccsnek, aztán visszatértem az utcára. Ekkor már mindenhol félig ittas drukkerek, énekelve haladtak a stadion felé. Ami kissé meglepő volt, angol szurkolókat sehol nem lehetett látni és a meccs után is csak elvétve kószáltak a Chelsea-mezesek a városban.

Botorkálás és kordonok

A stadionnál kisebb, inkább nagyobb káosz alakult ki, hogy a főépület környékén több száz méteres körzetben lezárták a környező utat. Aztán észrevettem, hogy nagy tömegben indulnak meg a körülvevő parkba, és követve őket, kiderült, a távolabbi szektorokhoz kell szinte botorkálva eljutni. A belépés egyébként elég komplikált volt, hiszen a stadiontól húsz méterre húztak egy kordont, ahol már ellenőrizték az embereket, aztán következett még egy ellenőrzés, már közvetlenül a belépésnél. Persze, a sajtójeggyel mindenhova szabadon bemehettem, ami azért meglepő volt.

Eklektikus aréna

Maga a Vaszil Levszki stadion kicsit eklektikus, hiszen két éve újították fel, jól néz ki, kívül-belül, de a főépület kívülről inkább idéz egy színházat, mint egy arénát. Annak ellenére hangulatos aréna, hogy messze vannak a nézők és hagyományos lelátói vannak. A 2012-es Eb-re pályázó Magyarországnak és Horvátországnak együtt alig akad ilyen stadionja jelenleg, pedig tényleg nem egyedülálló hely a Levszki.


Klikkolas!

A hangulat már egy órával a kezdés előtt jó volt, mert már ekkor közelítették a telt házat. A Chelsea-t meglehetősen barátságtalanul fogadták, a játékosokat és a szurkolókat egyaránt fülsiketítő fütty fogadta.

Szorongat a Levszki, aztán mégsem

Mindenhol kék sálak, kék zászlók és amikor elindul a bolgár foci első hazai pályán játszott Bajnokok Ligája-csoportmeccse, mindenki ünnepel.

Azt azonban ők sem hitték, hogy az első félidő első felében a Levszki irányítja a meccset. A hazai csapat kicsit sem ijedt meg Andrij Sevcsenkóéktól. A Chelsea nem tudott igazán támadásokat építeni, a bolgárok meg folyamatosan értek fel Petr Cech kapujához, akinek dolga is akadt. A Chelsea azonban a Chelsea, ezért hiába tűnik visszafogottnak, előbb Drogba lő a felső lécre, majd Michael Ballack a kapufára. A Levszki azonban azt sem tudta kihasználni, amikor négy játékosa fordult kapura két londoni védővel szemben, így a közben a dominálni kezdő Chelsea megszerezte a vezetést.

Gólt lőtt a szurkoló

Érdekes volt, ahogy a félidő vége felé egyszer csak világosabb lett, olyan volt, mintha ekkor kapcsolták volna fel igazán a világítást.

A szünetben a hadseregnyi rendőr jelenléte ellenére érdekes közjáték történt, egy néző beszaladt a pályára és gólt rúgott az üres kapuba. Mindenki őt ünnepelte. A két félidő között, igaz rendőröktől elválasztva, de egyfolytában egymást szapulta a néhány száz fős Chelsea-tábor és a mellettük lévő hazai ultrák.

A folytatásban a fáradó Levszkinek mesterhármast szórt Didier Drogba, de az utolsó negyedórára visszajött a meccsbe a hazai csapat. Sorra alakították ki a helyzeteket és az utolsó percben a csereként beállt, 17 éves Ognyanov megszerezte az első bolgár csapat lőtte gólt a BL-ben.

A szurkolók a lefújáskor ünnepelték 3-1-re vesztes csapatukat - amelyben a támadó Jovov, Borimirov és a szélső, Telkijszkij volt a legjobb -, túlzásba azért nem vitték, így gyorsan kiürült a stadion.

Mourinhot nem mozgatja a mesterhármas


A végén még a sajtótájékoztatón Jose Mourinho lezser nagyképűsége okozott élményt. A portugál a teljesen blőd kérdésre, hogy elégedett-e, azt mondta, mindig jó dolog három gólt lőni. Amikor meg Drogba mesterhármasának méltatására akarták rávenni, azzal kezdett, hogy őt ez olyan nagyon nem érdekli.

A tájékoztató után kiderült, a Mourinho szavait fordító tolmács maga is inkább újságíró, aki azon lelkendezett, hogy a Barcelona egyenlíteni tudott Brémában. A bolgárok ugyanis úgy kalkulálnak, hogy a harmadik helyet talán elkaphatják a csoportban, az igen erősnek tűnő Werder előtt.

Abramovicsért lelkesednek

A meccs után egy órával mar nyugalmasnak tűnt a város, sehol egymással küzdő angolok és bolgárok, csak rendőr mindenhol.

Az már csak reggel derült ki számomra, hogy az említett japán fiatal végül feketén szerzett jeggyel bejutott a meccsre, bár utólag lehet, hogy bánja szerencséjét. Ugyanis háromnegyed órával a kezdés előtt, már a stadionban üldögélve, úgy helyben hagyták, hogy több helyen is felrepedt a feje. A meccset végül a biztonságiak mellett ülve nézte végig.

Az is csütörtökön derült ki számomra, hogy a bolgárokat mintha jobban érdekelné Roman Abramovics, mint a világsztár futballisták. Az még érthető volt, hogy a felvezető cikkek között volt vele is foglalkozó, hogy külön hírben számoltak be róla, hogy mikor érkezik a magángépe, de az több mint meglepő volt, hogy a csütörtöki lapok közül több is az ő képével jelent meg. Én is láttam a lelátón, most is visszafogottan öltözve szinte feszengett, miközben mindenki őt bámulta.

Megvolt tehát a bolgárok első hazai BL-meccse így már inkább a másik szófiai kedvenc, a CSZKA Besiktas elleni, csütörtöki UEFA-kupa-meccse az érdekesebb. Tekintve az évszázados török-bolgár barátságot, az sem lesz egyszerű menet.