Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Balhémentes tüntetést ígérnek a szurkolók

2006.09.29. 08:39
Péntek este 6 órakor több klub képviselői a Roosevelt téren tartandó békés demonstrációval kívánják felhívni a hazánkban tartózkodó UEFA delegáció figyelmét, hogy a jelenlegi magyar labdarúgásban nem ők jelentik a legnagyobb gondot. Emellett egy petíciót kívánnak átnyújtani a nemzetközi testületnek, melyben a magyar futballvezetés megújulásáre hívják fel a figyelmet.

"Biztos vagyok benne nem lesz semmilyen balhé, és megmutatjuk a közvélemény és futballunk vezetői számára is, hogy a magyar szurkolói társadalom nem egyezik meg a róla különböző médiumokban állandóan balhézóként és kontrollálhatatlan, veszélyes tömegként ábrázolt képpel" - mondta Magyar Balázs, a péntek estére tervezett csendes szurkolói demonstráció szóvivője.

Mint ismert, hat labdarúgóklub (FTC, Debrecen, Diósgyőr, Honvéd, Újpest, Videoton) szurkolói együtt terveznek békés tüntetést a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) jelenlegi vezetése ellen. Megelégelték, hogy bennük látják a fejlődés gátját, és szerintük a belterjes vezetői kör nem tud, és nem is kíván megújulni. A demonstrálók az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Budapesten tartózkodó szemlebizottságát is tájékoztatni kívánják a fennálló helyzetről.

A szurkolók egy közösen elfogadott petíciót kívánnak átadni az aznap éppen Budapesten tartózkodó, a 2012-es magyarországi Eb-rendezés feltételeit vizsgáló UEFA-delegáció tagjainak. A közlemény szerint tájékoztatnák őket a magyar futballirányítók szurkolói ügyekben tapasztalt kompromisszum-képtelenségéről és számukra tendenciózusan hátrányos állásfoglalásairól, döntéseiről.

Tisztelettel egymás iránt

Magyar - aki nem mellesleg a Ferencváros Szurkolók Szövetségének elnöke - elmondta, a többi klub képviselőjével megegyeztek, ő vállalja magára a szervezési feladatokat, és a sajtó felé történő kommunikációt a rendőrségen is bejelentett és engedélyezett tüntetésről.

"Ez a kezdeményezés példátlan Magyarországon, és ha nem hinnék benne, hogy a legkisebb balhé nélkül zajlik, nem is vállaltam volna szerepet benne" - mondta Magyar Balázs. Biztos benne, a szurkolók tiszteletben tartják egymás hovatartozását, és a kívülről jövő provokációt is kitudják szűrni.

Elmondása szerint a rendőrségtől eddig a pozitív képet kaptak, és kölcsönösen "megígérték", nem provokálják egymást.

Van összefogás és igény

"Eddig mindig az volt a baj, nincs nálunk szurkolói összefogás. Most talán sikerül felhívni a közvélemény figyelmét, hogy igenis van. Nem tudom megjósolni mi lesz az MLSZ lépése, most itt a lehetőség, hogy kezelje az összefogást" - vélte Magyar.

Véleménye szerint eddig csak látszatintézkedések történtek a szurkolók érdekében, holott a magyar szurkolói élet van olyan, hogy ne lehessen csak úgy lesöpörni, van mögötte annyi szellemi tőke, az ő igényeiket is figyelembe vegyék.

Magint ők lehetnek a hibásak

"Ki tudja mi kell a szurkolónak, ha nem a szurkoló? Ugyanakkor nem lennénk meglepve, ha az UEFA esetleges decemberi negatív döntése miatt, ismét a szurkolók lennének a hibásak" - vélte a főszervező, aki hozzátette éppen ezért tüntetnek, mert elegük van abból, hogy az elmúlt években az MLSZ szerint a szurkolói rendontások miatt voltak csak balhék a honi labdarúgásban, egyébként minden szép és jó.

"Ha mi elmondjuk az igazságokat és a tényeket az nem baj. Ha ez bármilyen negatív viaszhangot kap az MLSZ részéről, az a baj" - zárta mondandóját Magyar Balázs.