Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Balhémentes tüntetést ígérnek a szurkolók

2006.09.29. 08:39
Péntek este 6 órakor több klub képviselői a Roosevelt téren tartandó békés demonstrációval kívánják felhívni a hazánkban tartózkodó UEFA delegáció figyelmét, hogy a jelenlegi magyar labdarúgásban nem ők jelentik a legnagyobb gondot. Emellett egy petíciót kívánnak átnyújtani a nemzetközi testületnek, melyben a magyar futballvezetés megújulásáre hívják fel a figyelmet.

"Biztos vagyok benne nem lesz semmilyen balhé, és megmutatjuk a közvélemény és futballunk vezetői számára is, hogy a magyar szurkolói társadalom nem egyezik meg a róla különböző médiumokban állandóan balhézóként és kontrollálhatatlan, veszélyes tömegként ábrázolt képpel" - mondta Magyar Balázs, a péntek estére tervezett csendes szurkolói demonstráció szóvivője.

Mint ismert, hat labdarúgóklub (FTC, Debrecen, Diósgyőr, Honvéd, Újpest, Videoton) szurkolói együtt terveznek békés tüntetést a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) jelenlegi vezetése ellen. Megelégelték, hogy bennük látják a fejlődés gátját, és szerintük a belterjes vezetői kör nem tud, és nem is kíván megújulni. A demonstrálók az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Budapesten tartózkodó szemlebizottságát is tájékoztatni kívánják a fennálló helyzetről.

A szurkolók egy közösen elfogadott petíciót kívánnak átadni az aznap éppen Budapesten tartózkodó, a 2012-es magyarországi Eb-rendezés feltételeit vizsgáló UEFA-delegáció tagjainak. A közlemény szerint tájékoztatnák őket a magyar futballirányítók szurkolói ügyekben tapasztalt kompromisszum-képtelenségéről és számukra tendenciózusan hátrányos állásfoglalásairól, döntéseiről.

Tisztelettel egymás iránt

Magyar - aki nem mellesleg a Ferencváros Szurkolók Szövetségének elnöke - elmondta, a többi klub képviselőjével megegyeztek, ő vállalja magára a szervezési feladatokat, és a sajtó felé történő kommunikációt a rendőrségen is bejelentett és engedélyezett tüntetésről.

"Ez a kezdeményezés példátlan Magyarországon, és ha nem hinnék benne, hogy a legkisebb balhé nélkül zajlik, nem is vállaltam volna szerepet benne" - mondta Magyar Balázs. Biztos benne, a szurkolók tiszteletben tartják egymás hovatartozását, és a kívülről jövő provokációt is kitudják szűrni.

Elmondása szerint a rendőrségtől eddig a pozitív képet kaptak, és kölcsönösen "megígérték", nem provokálják egymást.

Van összefogás és igény

"Eddig mindig az volt a baj, nincs nálunk szurkolói összefogás. Most talán sikerül felhívni a közvélemény figyelmét, hogy igenis van. Nem tudom megjósolni mi lesz az MLSZ lépése, most itt a lehetőség, hogy kezelje az összefogást" - vélte Magyar.

Véleménye szerint eddig csak látszatintézkedések történtek a szurkolók érdekében, holott a magyar szurkolói élet van olyan, hogy ne lehessen csak úgy lesöpörni, van mögötte annyi szellemi tőke, az ő igényeiket is figyelembe vegyék.

Magint ők lehetnek a hibásak

"Ki tudja mi kell a szurkolónak, ha nem a szurkoló? Ugyanakkor nem lennénk meglepve, ha az UEFA esetleges decemberi negatív döntése miatt, ismét a szurkolók lennének a hibásak" - vélte a főszervező, aki hozzátette éppen ezért tüntetnek, mert elegük van abból, hogy az elmúlt években az MLSZ szerint a szurkolói rendontások miatt voltak csak balhék a honi labdarúgásban, egyébként minden szép és jó.

"Ha mi elmondjuk az igazságokat és a tényeket az nem baj. Ha ez bármilyen negatív viaszhangot kap az MLSZ részéről, az a baj" - zárta mondandóját Magyar Balázs.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!