Auguszta
-7 °C
0 °C

Békés tüntetés az MLSZ és az Eb-rendezés ellen

2006.09.29. 20:48
Mintegy 500 szurkoló fejezte ki nemtetszését az MLSZ vezetése és a 2012-es Eb-pályázat ellen. A Roosevelt téren tartott demonstráción békésen elfért egymás mellett fradista és újpesti, debreceni és diósgyőri. Egyben azonban egyetértettek, az MLSZ jelenlegi vezetése alkalmatlan. Ezt persze nem mindig az udvariasság szabályainak megfelelően tudatták.

"Jézusom, megint itt van a könnygázas autó" - mondta egy kerékpáros hölgy, kétutcányira a Magyar Tudományos Akadémiától. Az akadémia előtt tartották ugyanis hat klub szurkolói békés demonstrációjukat, mellyel a hazánkban tartózkodó UEFA delegáció figyelmét kívánták felhívni, hogy a jelenlegi magyar labdarúgásban nem ők jelentik a legnagyobb gondot.

Úgy tűnik Kistelekit nem szeretik

A szurkolók hangos énekléssel érkeztek a helyszínre, nótáik elsőszámú "célja" Kisteleki István a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, édesanyja, és maga a szövetség volt. Az akadémia előtt számtalan rendőr várta az egyébként hivatalosan bejelentett demonstrációt, köztük "okos tekintetű" vezetők, álarcos kommandósok Shotgun puskával, és 48 kilós rendőrlányok.


Klikk a képre!

A Roosevelt téren, azonban békésen zajlott le a tüntetés melyen hat klub - a Ferencváros, az Újpest, a Honvéd, a Diósgyőr, a Debrecen és a Fehérvár - hívei a sportág hazai irányítóinak alkalmatlanságára kívánták felhívni a figyelmet.

Megígérték átadják a petíciót

Az előzetes tervek szerint a drukkerek petíciót nyújtottak volna át a 2012-es Eb rendezésére pályázó magyarországi versenyhelyszíneket Budapesten tanulmányozó UEFA szemlebizottságnak. Végül azonban csak Zimmermann Ottó, az MLSZ kommunikációs igazgatója vette át a magyar nyelvű petíciót, míg az angol nyelvű dokumentumot a tér túloldalán található Sofitel Hotel igazgatója vette át, aki megígérte, eljuttatja az érintettekhez, noha nem ebben a szállodában szálltak meg.

Számtalan transzparens a téren
A rendezvényen számtalan transzparenssel fejezték ki a szurkolók nemtetszésüket. Ezek közül a "legkeményebb",a "Fenyő gyilkos Gyárfás Tamás" volt, de hasonlóan keményen hangzott, az "MLSZ - hazudtatok reggel, éjjel meg este" feliratú is. Természetesen több transzparens kritizálta az MLSZ-t is, így "Az UEFA kurvái vagytok", "Üres stadionok, teli pénztárcák", és a "Kufárok el a kezekkel a focitól" feliratúak.

Ugyanakkor voltak kifejezetten szellemes feliratok is, miként "Új makettek? Rendezzetek gombfoci Eb-t", a Kisteleki távozását sürgető "50-es viszlát", vagy "A Fociért élünk, nem belőle" feliratúak, míg akadt olyan is, amelyen az "EURO 2012 Italy love it" felirat volt olvasható.

A folytatásban a demonstráció főszervezője, Magyar Balázs, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének (FSZSZ) elnöke a jelenlévő mintegy 500 szurkolókhoz szólva arról beszélt, hogy a drukkereket az MLSZ nem tekinti egyenrangú partnernek.

Miért mindig a szurkoló a hibás?

Majdnem elrontották
Az est legviccesebb pillanata akkor jött el, amikor az egyik megafonba beszélő zöld-fehér szimpatizáns egy olyan nótába kezdett bele, melynek második sora az újpestieket "szidja". Természetesen még idejében abbahagyta, mielőtt a demonstrációból provokáció lett volna. Egyik társa csak ennyit mondott: Majdnem öngólt lőttél.

Beszélt a stadionok lehangoló állapotáról, arról, hogy a nyújtott szolgáltatások és a magyarországi mérkőzések alacsony színvonalához képest indokolatlanul drágák a belépőjegyek, és bírálta a magyar futballvezetőket, akik "számtalan érthetetlen, következetlen és igazságtalan döntéssel sújtották" a drukkereket. Ugyanakkor kiemelte, szomorú, hogy minden felmerülő hibáért őket teszi felelősnek a szövetség, miközben a téren rend, fegyelem és törvényesség van nem úgy, mint a szövetségben.

Magyar a tüntetés végén úgy vélte a korábban szembenálló szurkolói csoportok egységesen léptek fel egy közös célért, megmutatták, hogy súlyos hiba csőcseléknek beállítani őket. Reményét fejezte ki, hogy sikerül megfelelő kapcsolatot kialakítani a szövetséggel, és az eddigieknél sokkal komolyabban veszik az illetékesek a drukkereket.

Többoldalas levél helyett két mondat


Nézzen demonstrációt!

Ugyanakkor nem értett egyet azzal, hogy ha nem sikerül a magyar kandidálás, azért ez a demonstráció a felelős. A folytatásban újpesti oldalról is akadt felszólaló, aki elmondta, igaz több oldalas levéllel készült, de végül csak két mondatot mondott, melyekben örömét fejezte ki az összefogásért és bízott benne, a szurkolók továbbra is kitartanak elveik mellett.

Az MLSZ közleményben reagált a tüntetésre
"Az MLSZ elnöke - a 2012. évi labdarúgó Európa-bajnoki pályázati bizottsággal közösen - a Sofitel Hotel közelébe tervezett szurkolói tüntetésről közvetlenül Magyarországra érkezésükkor tájékoztatta az UEFA delegációjának tagjait. A tekintélyes szakvezetők közölték, hogy nem kívánnak beleszólni a magyar labdarúgás belügyeibe. Arra kérték vendéglátóikat, hogy más szállodában helyezzék el őket.

A petíciót az MLSZ képviselője a Sofitel Hotel előtt átvette, és azonnal továbbította az éppen az UEFA képviselőivel tárgyaló Kisteleki Istvánnak. Az MLSZ elnöke a petíciót megismertette az UEFA szakvezetőivel, akik leszögezték: nem szándékuk és nem feladatuk az MLSZ és a szurkolók kapcsolatát minősíteni."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!