Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A futball szeretete Magyarországon a nemzeti érzés része

2006.09.29. 15:16
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Magyarországon tartózkodó, a 2012-es kontinensviadal rendezési feltételeit vizsgáló delegációjának sajtótájékoztatóján kiderült, ők ugyanolyan elégedettek, mint a magyar-horvát szervezők. Bármi is lesz az UEFA döntése decemberben, Kisteleki MLSZ-elnök szerint nincs miért szégyenkeznünk.

"Feri gyere ki! Feri hol vagy?" - kiabálta egy, a megmaradt mintegy száz tüntetőből a parlament előtt. A megszólított, Gyurcsány Ferenc eközben az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Magyarországon tartózkodó, a 2012-es kontinensviadal rendezési feltételeit vizsgáló delegációját fogadta. A megbeszélésen rajtuk kívül részt vett Kóka János gazdasági miniszter, Kisteleki István a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és Gyárfás Tamás, a hazai szervezőbizottság első embere.

Nem hátrány, hogy nincs stadion

A zártkörű megbeszélés után, valamennyi fél elégedetten nyilatkozott. "Rendkívül érdekes volt ez a körút, amely során egy ilyen nagy eseményhez szükséges legfontosabb szempontokat vizsgáltuk meg. Egy Európa-bajnokság ma már nemcsak szimpla sportesemény, hanem a világ egyik legnézettebb tornája. A horvát-magyar pályázat nagyon meggyőző, ráadásul mindenhol azt tapasztaltuk, hogy az emberek egyhangúlag akarják a győzelmet" - mondta a Parlamentben tartott nemzetközi sajtótájékoztatón Giorgio Marchetti, az UEFA profi labdarúgásáért felelős igazgatója.

A sportvezető megemlítette, nem jelent hátrányt, hogy Magyarországon még nem tudtak kész stadionokat mutatni nekik, hiszen a stadionépítések, illetve infrastrukturális fejlesztések egyelőre gyerekcipőben járnak, és hat év alatt könnyedén lehet változtatni a fejlődő igényeknek megfelelően.

Párthovatartozástól függetlenül mindenki egyetért

Az UEFA hattagú szakbizottsága szerdán érkezett Debrecenbe, majd Győrben és Székesfehérvárott tartott terepszemlét, végül Budapesten fejezi be körútját. A bizottság tagjai konkrét véleményüket nem osztották meg a pályázat szervezőivel, ezt egy jelentésben teszik majd meg, melyet az UEFA végrehajtó bizottsága tanulmányoz, s hozza meg a végső döntést december 8-án. A végeredményen kívül nem indokolják döntésüket, miként a vesztesekkel sem közlik, mi volt pályázatuk gyenge pontja.

"A futball szeretete Magyarországon a nemzeti érzés része. Nagyon kevés az olyan téma, amelyben párthovatartozástól függetlenül mindenki egyetért, ám az Európa-bajnokság mindannyiunk érdeke. Az elkövetkezendő hét évben 23 milliárd euróba kerülnének a fejlesztések, ez a pénz EU-s támogatásból, illetve a költségvetésből rendelkezésünkre áll. Egyértelműen kijelenthető, 2012-re Magyarország készen áll majd a torna megrendezésére" - fogalmazott Kóka János, a pályázat egyik fővédnöke.

Mi akarjuk rendezni

A gazdasági és közlekedésügyi miniszter elmondta, egyelőre lehetetlen megítélni ki a legjobb, a három pályázó közül, ugyanakkor nem elhanyagolható adat, hogy az elmúlt 15 évben Magyarországra érkezett a legtöbb egy főre jutó külföldi tőke.

Horvát oldalról Zlatko Matesa, korábbi miniszterelnök, a Horvát Olimpiai Bizottság elnöke is pozitívan nyilatkozott: "Bebizonyítottuk, hogy komolyan számolni kell velünk. Úgy gondolom, az üzenet egyértelmű: mi akarjuk rendezni a 2012-es Európa-bajnokságot."

Kisteleki szerint biztos nem kell szégyenkezni

Kisteleki István és Zlatko Markovic, a Magyar- és a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke aláírta, majd átnyújtotta azt a nyilatkozatot az UEFA képviselőinek, amellyel siker esetén garanciát vállalnak a kontinensviadal megrendezésére.

"Az eredménytől függetlenül azt már most elmondhatom, hogy nem vallottunk szégyent. Rendkívül büszke vagyok, hiszen fantasztikus csapatmunkával, kollégáimmal és barátaimmal együtt szakszerű, komoly pályázatot tudtunk benyújtani. Ha nem is nyerünk, nem kell szégyenkeznünk" - mondta Kisteleki.

Demszky és Nyilasi után a szurkoló

Az UEFA delegációja délután Demszky Gábor főpolgármesternél tesz látogatást, majd a szurkolói központnak kiszemelt Hősök terét, illetve a Millenáris Parkot keresi fel, végül a programsorozat záróeseményeként, 19:30-kor a Spoon hajón vacsoráznak a vendégek korábbi kiváló labdarúgókkal, így például Nyilasi Tiborral és Détári Lajossal. Eközben a hajótól nem messze békés szurkolói demonstrációra kerül sor, melynek keretében a szimpatizánsok egy levelet szeretnének át adni a külföldi szakembereknek, melyben a magyar futballvezetés megújulására hívják fel a figyelmet.