Bernadett
0 °C
4 °C
Kékesi Márton
ma 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

Geráék tíz emberrel is négyet lőttek

2006.10.01. 10:12
Két győzelem, egy-egy döntetlen és vereség született a magyar érdekeltségű csapatok meccsein az angol másodosztályú futballbajnokság szombati fordulójában.

Összesűrűsödtek az angol másodosztály magyar futballistákat foglalkoztató csapatai: a Championship táblázatán negyedik Király Gábor csapata, a Crystal Palace, hatodik Gera Zoltán klubja, a West Bromwich Albion, hetedik a Buzsáky Ákost foglalkoztató Plymmouth Argyle és nyolcadik a Gyepes Gábort és Rósa Dénest is keretében tudó Wolverhampton.

Melankólikus döntetlen Hullban

Érdekes meccset hozott a Crystal Palace-nak a tizedik forduló, mert új edzője volt csapatához, a Hullhoz látogattak Királyék. A nyáron érkezett Peter Taylor, aki három és fél év után váltott nem is palástolta megindultságát, azt mondta a meccs után, nehzé nap volt ez a számára.

A Palace a második félidő elején szerezte meg a vezetést, Leon Cort látványos, 16 méterről esett góljával. A hazai csapatban Michael Turner az utolsó percben, közelről egyenlített egy szöglet után. Király Gábor végigvédte az 1-1-re végződött meccset.

Rémálomból álom Birminghamben

Ezúttal kezdő volt a West Bromwich csapatában Gera Zoltán a Leeds elleni, hősiesen megnyert meccsen. A találkozó érdekessége az volt, hogy mindkét csapatot ideiglenes edző irányította: a hazaiaknál Nigel Pearson főnöke, Bryan Robson távozása után ugrott be, a 2000-es BL-elődöntősnél meg John Carver dirigál a szeptemberben kirúgott Kevin Blackwell utódaként.

A WBA-nál egyfolytában új nevek kerülnek elő, és sorra érkeznek a visszautasítások, cáfolatok. A Leedsnél a nyárig Charltonban dolgozó Alan Curbishley, Glenn Hoddle, Gyepes volt edzője és Claudio Ranieri szerepel a legesélyesebbek között. Utóbbi sanszait az növeli, hogy lelkes és korábban a Chelsea-ben együtt dolgozott a Leeds jelenlegi elnökével, a kékeket évtizedekig irányító Ken Batesszel. Amúgy mindkét csapatnál felmerült az is, hogy az ideiglenes edzőt véglegesítik.

A meccs rémálomszerűen kezdődött a WBA számára, amikor Paul McShane a 16-oson belül letaglózta a korábban Birminghamben szerepelt Geoff Horsfieldet. A büntetőt azonban David Healy kihagyta. A WBA a szünetig a vezetést is megszerezte, sőt a szünet után már 3-0-ra is vezetett. A Leeds visszajött a meccsbe, de Diomansy Kamara a hosszabbítás pillanataiban beállította a 4-2-es végeredményt. Gera Zoltán a 80. prcig volt a pályán, akkor váltotta Chaplow.

Gera gól nélkül is jól játszott

"Izgalmas, jó mérkőzést játszottunk, amelyen csapatunk remekül futballozott. Úgy érzem, nekem is jól ment a játék, főleg az első félidőben. Bejöttek a cseleim, sajnos gólszerzésre nem igazán nyílt komoly alkalmam. Az első félóra után kerültünk emberhátrányba. Az edzőnk gyorsan átszervezte a csapatot, a folytatásban a négy helyett már csak három középpályással játszottunk. Kicsit beljebb kerültem, de továbbra is a jobb oldalt kellett bejátszanom. Nagyon jókor, az első játékrész hajrájában szereztük meg a vezetést. A folytatásban is nagyszerűen, szervezetten játszottunk, és a tíz perccel a meccs vége előtt már 3-0-ra vezettünk. Ekkor cserélt le edzőm, és úgy gondoltam, hogy az utolsó tíz percben a többiekhez hasonlóan nekem sem lesz sok okom az izgalmakra. Nos, nem így történt, hiszen pár perccel később már 3-2-őt mutatott az eredményjelző, nagyon izgalmas lett a hajrá. A meccs hangulatára jellemző, hogy az első leedsi gólt szerző Horsfieldet szerezte, és ezt még szurkolóink is megtapsolták. Úgy érzem, ez járt neki, hiszen korábban elég sokat tett a klubunkért" - értékelte az összecsapást Gera Zoltán.

Debütálás góllal

A Plymouth Argyle idegenben tudott győzni, Buzsáky Ákos csapata a Coventry idei hazai veretlenségének vetett véget. A magyart a 78. percben cserélték le, a győztes gólt négy perc múlva szerezte a csapatában szombaton debütáló, húszéves Cherno Samba. A Plymouth győzelmét a nagy védéseket bemutató kapusának, Luke McCormicknak is köszönheti.

Gyepeséknek hátrány volt a kiállítás

A magyarjait, Gyepes Gábort és Rósa Dénest ezúttal is nélkülöző Wolverhampton Wanderers 4-0-ra kapott ki Cardiffban. A vendégcsapat sorsát a könyökét használó Gary Breen 23. percben történt kiállítása döntötte el.

Championship, 10. forduló

Hull-Crystal Palace1-1 (0-0)
Gól: Turner (90.), illetve Cort (57.)
West Brom-Leeds 4-2
Albrechtsen (40.), Kamara (65.), Phillips (79.), Kamara (90.), illetve Horsfield (82.), Stone (88.)
Kiállítva: McShane (West Brom, 32.)
Coventry-Plymouth 0-1 (0-0)
Gól: Samba (82.)
Cardiff-Wolverhampton 4-0 (1-0)
Gól: Scimeca (40.), Craddock (öngól, 50.) Kamara (70.) Parry (78.)
Kiállítva: Breen (Wolverhampton 23.)

Állás:
1. Cardiff 23
2. Birmingham 18
3. Preston 17
4. Crystal Palace 17
5. Southampton 16
6. West Brom 16
7. Plymouth 16
8. Wolverhampton 16