Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Kisteleki most levelezget a szurkolókkal

2006.10.04. 11:00
Kisteleki István, a futballszövetség elnöke megbeszélésre hívta azoknak a szurkolói csoportoknak a vezetőit, akik pénteken ellene, és a 2012-es Eb-rendezés ellen tüntettek. A drukkerek nyílt levélben válaszoltak, melyben a meghívást elfogadták, pedig hamis kommunikációnak és az eddigi rossz gyakorlat folytatásának tekintik az egészet.

Kisteleki István elnök kezdeményezésére a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) vendégül kívánja látni azon szurkolói csoportok vezetőit, amelyek részt vettek a múlt heti, Roosevelt téri demonstráción.

Kisteleki erről levélben tájékoztatta Magyar Balázst, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének (FSzSZ) elnökét múlt pénteki megmozdulás egyik főszervezőjét. Írásában az elnök meglepődöttségének adott hangot. "Augusztus 18-án, amikor Ön személyesen részt vett az öt kiemelt sportszervezet szurkolói értekezletén az MLSZ-ben, a demonstráció szándékának még semmi jelét nem adta. Sőt, kérte, hogy biztonság tekintetében lépjen előre az MLSZ. Javaslatát elfogadva az értekezlet létrehozta a szurkolói csoportok delegáltjaival együtt a Biztonsági Bizottságot, amely elkezdte a jövő évi Pályarendszabályok kidolgozását."

Kisteleki levelének második felében megkéri Magyart, hogy a megmozduláson megjelent szurkolócsoportok vezetőinek társaságában vegyen részt egy eszmecserén, amelynek keretében a szövetség meghallgatja a demonstrálók véleményeit, javaslatait, hogy azokat beépíthesse jövő évi programjába. A megbeszélést október 17-én délelőtt rendeznék az MLSZ székházában.

A szurkolók válasza

Magyar Balázs még az este folyamán a fradidrukker.hu internetes oldalon nyílt levélben válaszolt Kistelekinek.

Kisteleki István Úr részére!
Tárgy: válasz

Tisztelt Elnök Úr!

Nagy meglepetéssel olvastam sorait, melyekben a kialakult helyzet iránti értetlenségének ad hangot. Azért fogalmazom meg meglepetésemet, mert hiszem, hogy egy futballvezetőnek feladata - amennyiben érdemben foglalkozik a futballkedvelőkkel -, hogy értesüljön az általános szurkolói közhangulatról, érzékelje annak egyértelmű negatív irányú változásait. E jelek, pedig jól láthatóan és egyre hangosabban voltak jelen a lelátókon szerte az országban, köszönhetően a Magyar Labdarúgó Szövetség követhetetlen, alig értelmezhető, ámde egyértelműen szurkoló ellenes szabályai szerinti intézkedéseinek.

Mindemellett engedje meg, hogy a Ferencváros Szurkolók Szövetségének 2006. augusztus 28-i nyílt leveléből - melyre választ ígért, amely sajnálatosan csak ígéret maradt -, idézzem azokat a bekezdéseket melyek már ekkor a magyar szurkolói élet általános és minden szurkolót érintő problémáira próbálták felhívni az Ön és a közvélemény figyelmét:

"Az MLSZ (...) elvárja, hogy - a sikeres EB pályázat érdekében - a szurkolók támogassák a vonatkozó szabályoknak, az érvényes törvényeken túllépő szigorítását is. Eközben a Magyar Labdarúgó Szövetség az, amelyik még saját szabályzatait sem hajlandó betartani."
"Az MLSZ, ahogy általában a magyar labdarúgás vezetői a szurkolókra mindig, mint szükséges rosszra vagy eszközre tekintenek. Hétről hétre elítélik és szankcionálják őket, miközben időről időre elvárják, hogy legitimálják a felső akaratot vagy támogassák a felülről érkező kezdeményezéseiket."

Továbbá felhívom figyelmét arra is, hogy az Ön által említett Biztonsági Bizottság életre hívását, mint azt a fent idézett nyílt levélben meg is említjük, látszatintézkedésnek tartjuk, és ferencvárosi oldalról már a létrehozását sem támogattuk szavazatunkkal a levelében idézett értekezleten. E bizottság munkájára jellemző, hogy a demonstráción résztvevő táborok képviselői már nem látogatják üléseit, illetve azok, akik részt vesznek ezeken, nem őket képviselik.

Mindezeket figyelembe véve hamis kommunikációnak és az eddigi rossz gyakorlat folytatásának tekintjük mostani "meglepetésének" kifejezését, de ennek ellenére - bizonyítva maximális kompromisszum készségünket - készek vagyunk Önnel ismételten asztalhoz ülni, és egy kizárólag Ön és a szurkolótáborokat képviselő delegáció részvételével lefolytatandó beszélgetésen ismertetni részletesen problémáinkat, és ezek megoldására vonatkozó kéréseinket, elvárásainkat is.

Kérjük Önt továbbá, hogy az október 17-ére, kedd délelőtt 10 órára meghirdetett egyeztetés meglepően távoli és kevéssé szurkolóbarát időpontján változtatni, és erről a megfelelő információs csatornákon minket mihamarabb értesíteni szíveskedjen.

A demonstráló szurkolótáborok nevében, tisztelettel:
Magyar Balázs

Pénteken békés tüntetés keretében hat klub - a Ferencváros, az Újpest, a Honvéd, a Diósgyőr, a Debrecen és a Fehérvár - hívei a sportág hazai irányítóinak alkalmatlanságára kívánták felhívni a figyelmet, és petíciót nyújtottak át a 2012-es Eb-rendezésre pályázó magyarországi versenyhelyszíneket tanulmányozó UEFA-szemlebizottságnak.

A pénteki rendezvény főszervezője úgy ítéli meg, a demonstráció elérte célját és megmutathatták, nem egy "masszáról" van szó, ahogy azt az MLSZ vezetése gondolja, hanem a szurkolók is egy értelmes, gondolkozni tudó embercsoport. "Nem az volt a cél, hogy egy UEFA-tagnak adjuk át a levelet, hanem hogy megmutassuk, nekünk is van véleményünk" - mondta Magyar Balázs.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft