Ágnes
-1 °C
2 °C

Újabb döntetlen a sakk-vb-döntőn

2006.10.04. 21:24
A vécécsata utáni második remivel 4-3-ra áll az oroszországi Elisztában az orosz Vlagyimir Kramnyik és a bolgár Veszelin Topalov címegyesítő sakk-világbajnoki döntője.

Döntetlennel ért véget a dél-oroszországi Elisztában zajló, címegyesítő sakkvilágbajnoki döntő hetedik mérkőzése, így az orosz Vlagyimir Kramnyik 4-3-ra vezet a bolgár Veszelin Topalov ellen.

A szerdai partin Topalov játszott világossal és a felek öt és félórás játék után a 60. lépést követően egyeztek meg remiben.

A párharc csütörtökön folytatódik.

A szerdai volt a második parti a vécécsata lezárása óta. A konfliktus a negyedik játszma után kezdődött: Topalov menedzsmentje szerint Kramnyik gyanúsan sokszor - ötvenszer - ment ki a mellékhelyiségbe és a pihenőszobába. A zsűri egyetértett ezzel és megvonta a felektől a sajátvécé-használatot. Ezzel viszont Kramnyik nem értett egyet és bojkottálta az ötödik játszmát. A pontot a ki nem állás miatt a bolgár kapta. Ez volt a holtpont, mert mindkét fél ragaszkodott az igazához, és Kramnyik 3-1-, míg Topalov 3-2-ről akarta folytatni. A megoldás a 3-2-es folytatás lett, viszont mindenki mehet a saját vécéjére.

A két nagymester a végeredménytől függetlenül egymillió dolláron osztozik a tizenkét játszmás finálé után. A sikerhez 6,5 pontot kell gyűjteni, 6-6 esetén négy rapidjátszmára, majd - ha szükséges - két villámpartira kerül sor.