Valér
4 °C
8 °C

Francia szervezetek a vb-döntő törlését akarják

2006.10.05. 16:26
Két francia szervezet is a nyári foci-vb döntőjének eredményélt szeretné töröltetni, mert szerintük a Materazzit felöklelő Zidane-t csak a videofelvétel megtekintése után állította ki a játékvezető, ez pedig a jelenlegi szabályok szerint szabályellenes.

A büntetőpárbaj után olasz diadalt hozó idei futballvilágbajnoki döntő eredményének törlését követeli két francia civil szervezet.

Egy párizsi bíróság december 7-én tárgyalja azt a francia és a nemzetközi sportági szövetség ellen benyújtott indítványt, amelyet joghézagra hivatkozva terjesztett elő a Nemzeti kollektíva a 2006-os világbajnoki döntő igazságáért, illetve az Igazságszolgáltatás vb-2006 nevű egyesület.

Szabályellenes volt a kiállítás

"Horacio Elizondo játékvezető videofelvétel megtekintése után állította ki a Marco Materazzit felöklelő Zinedine Zidane-t, noha a FIFA jelenlegi szabályzata szerint a videofelvétel nem szolgálhat bizonyítékként. Így a döntés csak akkor felel meg az előírásoknak, ha a főbírót az esetről tájékoztató negyedik játékvezető látta a jelenetet" - közölte Mehana Mouhou, az alperesek ügyvédje, aki felszólította az illetékes ítélőszéket, hogy minden dokumentumot és jelentést gyűjtsön össze az elhíresült mozdulatról.

A németországi vb fináléjában a francia válogatottban - és pályafutása - utolsó mérkőzésén pályára lépő Zidane a 108. percben mellkason fejelte az őt provokáló Marco Materazzit. A botrány után Zidane három mérkőzésre szóló eltiltást és 4800 eurós pénzbüntetést kapott, Materazzi két meccsen nem játszhatott, és 3200 eurót kellett fizetnie.

Materazzi már nem akar békülni

Ugyanakkor az eset két főszereplője közül Materazzi már korábban úgy nyilatkozott, ajtaja nyitva áll Zidane előtt. Nem sokkal később tett még egy kísérletet, amikor elmondta: én mindent megpróbáltam. A legnagyobb olasz sportlap, a Gazetta mai számában azonban már megváltoztatta véleményét, úgy döntött nem erőlteti tovább békülési szándékát, letett róla, hogy kibéküljön az őt lefejelő kétszeres Aranylabdással.