Edina
-12 °C
-3 °C

Dárdai: Ha vezetünk, akkor nyerni fogunk

2006.10.06. 17:01
A szombati ellenfél török labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Fatih Terim látta a magyar csapat szarvashibáit a norvégok elleni előző Eb-selejtezőn. Bozsik Péter ugyanakkor állítja, hogy még egyszer ilyen kapitális hibákat nem követ el a védelem. Érzése szerint kilencvenöt százalékos teljesítménnyel elérhető a győzelem, de az sem lehet garancia rá. A csapatkapitány Dárdai Pál szerint nyerhetünk, mert ha vezet a csapat, akkor megnyugszik. Arról senki nem beszélt, hogy hátrányba kerülhetünk.

Nehéz lenne pillanatnyilag eldönteni, melyik lesz a magyar labdarúgó-válogatott legnehezebb meccse selejtezőcsoportjában. A megfiatalított törökök, az Európa-bajnoki címvédő, de 2004 óta keveset mutató görögök, vagy a Szusza Ferenc-stadionban könnyedén négy gólt szerző norvégok elleni.

A törökök-e a legjobbak?

Annyi biztos, hogy a hetesből a görögök állnak a világranglistán a legelőkelőbb pozícióban - huszonkettedikek -, de abban szinte mindenki egyetért, hogy a török játékosok egyénileg a legképzettebbek. Még akkor is, ha nem árasztják el úgy a nagy klubokat, mint pár éve. Jelenleg Törökország a huszonnyolcadik, Norvégia a negyvenedik, Magyarország az ötvenkilencedik a FIFA ranglistáján.

A nagy, vb-bronzérmes török generációból csupán néhányan maradtak hírmondónak. Azonban a fiatalok a közelmúltban rendre bejutottak a korosztályos világversenyek döntőibe, így a Galatasarayjal UEFA-kupa-győztes Fatih Terim kapitánynak van honnan és miből merítenie.

Terim rájátszhat a magyar védőkre

Ráadásként Terim látta a magyar csapat fogyatékosságait Norvégia ellen, felfedezhette, hogy a védelem könnyen zavarba hozható, és várhatóan felhívta játékosai figyelmét, hogy gyors passzokkal zavarba lehet hozni. Terim két lehetőség közül is választhat, nekieshet csapatával a mieinknek, de a hosszú fárasztás is előnyös lehet számára.

Hacsak a magyarok - elsősorban a védekezéssel megbízott játékosok - nem javulnak fel jelentősen, és nem veszik komolyan a szoros emberfogást, az indítások megakadályozását, az állandó ütközéseket, és levegőt sem hagynak a csatároknak.

Hittel és önbizalommal

"Még egyszer nem vétünk olyan súlyos egyéni hibákat, mint a norvégok ellen, erre ígéretet tehetek" - mondta a kapitány, Bozsik Péter. "Optimistán várjuk az összecsapást, hittel és önbizalommal. Az eddigi öt mérkőzésem alatt többnyire pozitívumokat tapasztaltam, az egyetlen kakukktojás a norvég találkozó volt. Az nagyon nem illik a sorba. Ezért is gondolom, hogy még egyszer nem fordulhat elő a szeptember eleji kudarc."

A kapitánynak három játékosa is kidőlt a sorból, így nincs könnyű helyzetben, különösen Molnár Balázs csontrepedés miatti távolmaradását emelte ki.

Ha a csapattagok tudásuk kilencven-kilenvenöt százalékát kiadnák magukból, roppant elégedett lenne, mert az elég lehet akár az egygólos győzelemre is. "De ugyanígy, lehet, hogy mindez csak egy szoros vereségre lesz elég."

Dárdai első gólban bízik

"Annyira szeretném, ha a csapat jó napot fogna ki, belőnénk az első gólt, megnyugodnánk, és egy jó meccset játszanánk. Pontosan úgy, mint Zenicán. Akkor éreztem a csapaton, hogy a vezetés után mindenki egycsapásra magabiztosabb lett. Úgy gondolom, ha vezetnénk, akkor képesek lennénk megőrizni előnyünket" - mondta a csapatkapitány, Dárdai Pál.

A Hertha BSC középpályása szerint a bosnyákok elleni meccs gólszerzőire, vagyis Gera Zoltánra, Huszti Szabolcsra és önmagára ezúttal is fontos szerep hárul. Huszti lendületes játéka szerinte meglepheti a törököket.


Király a tételt hibázó középiskolásról

A legutóbbi fordulóban a német Hannover színeiben gólt szerző Huszti Szabolcs különösebben nem ismeri a török játékosokat, de szerinte nem ez a lényeg. "Ha a bosnyák formánkat hozzuk, akkor nem lehet gondunk, örömet okozhatunk a közönségünknek, amelyik remélem, húszezer fős lesz."

A kapus, Király Gábor is érintette a sokkszerű norvég meccset. "Olyan érzésem volt, mint annak a középiskolásnak, aki megtanulja ugyan a tételt, de amikor a bizottság előtt fel kell mondania, akkor leblokkol, és nem tudja előadni." Ám mint már annyiszor, most is kifejtette, előre kell tekinteni, és magabiztosan játszani.

A törökök győzni jöttek

Csak az első 30 percben volt nyilvános a szombaton a Puskás Ferenc Stadionban a magyarok ellen 19:45-kor kezdődő Európa-bajnoki selejtezőre készülő török labdarúgó-válogatott edzése. A fél óra leteltével a vendégeket kísérő biztonságiak távozásra szólították fel az újságírókat. A gyakorlás nyilvános részében a játékosok nyújtó és lazító gyakorlatokat végeztek és kocogtak.

Fatih Terim, a törökök szövetségi kapitánya győzelmet vár szombaton. "Minden meccsen győzni akarunk, ez lesz a célunk szombaton is, de a selejtezőkben idegenben az egy pont is értékes lehet" - mondta Terim a Puskás Ferenc Stadionban tartott sajtótájékoztatón. "A magyaroknak mindkét korábbi selejtezőjét láttam, a norvégok ellenit Budapesten, a helyszínen. Ellenfelünk Boszniában mutatta meg valós tudását, bár azt nem szabad elfelejteni, hogy egy vitatható tizenegyest kaptak a magyarok és a bosnyák játékos kiállítása is túl szigorúnak tűnt."

A szakember hozzátette: csapata nemcsak szombaton, hanem szerdán is játszik, ezért a magyarok ellen csak az lép pályára, aki tökéletes fizikai állapotban van.

Terim a végén megadott ugyan tizenegy nevet, de hozzátette, elképzelhető, hogy szombaton nem ugyanez lesz az összeállítás. A kapitány ezeket a neveket sorolta fel: Rüstü - Sabri, Can, Göktan, Ibrahim - Mehmet Aurelio - Nihat, Hamit Altintop, Tuncay, Arda - Hakan Sükür.