Valér
2 °C
8 °C

Lothar Matthäus kéri a jussát

2006.10.06. 16:44
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke, Kisteleki István nem szomorkodik, hogy eltűntek szponzorok, mert azok amúgy sem juttattak a szövetség kasszájába egyetlen fillért sem. Öt urat nevezett meg, akiken számon kellene kérni, miért alakult ki ez a helyzet. Pellady Péterrel várhatóan pereskedni fognak, mert nyolcvanmillió forinton vitatkoznak. Lothar Matthäus újra hallat magáról.

A Borsodi Sörgyár és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) csütörtök délután újította meg szponzorációs szerződését. Ennek összegét nem hozták nyilvánosságra, de közölték, nagyságrendileg azonos a támogatási összeg.

A kasszába nem jutottak el a szponzori pénzek

Az MLSZ-nek így három szponzora lett, de mégis lényegesen kevesebb, mint az előző, Bozóky-érában volt. "Lehet, hogy most csak ennyi szponzorunk van, de valamennyi támogatása egyenesen hozzánk kerül. Korábban tényleg voltak nagy és komoly cégek a levélpapírjainkon, de arról nem tudok, hogy ezek idén egyetlen fillért is juttattak volna a szövetség kasszájába. A korábbi gyakorlat az volt, hogy ha tíz egységnyinek veszek egy támogatást, akkor abból mindössze négy került a szövetséghez, a többi elvándorolt különböző csatornákon" - panaszkodott Kisteleki István, az MLSZ első embere.

A takarítónő is hozzájutott a pénzéhez

Szerinte nem a magyar labdarúgás szeretete vonzotta a korábbi a támogatókat, és öt urat kellene arról megkérdezni, miért nem jutottak el az összegek az MLSZ-hez. Puhl Sándor, Bozóky Imre, Mezey György, Lothar Matthäus és Pellady Péter - sorolta a neveket. Nem tagadta, kifelé ámulatba ejtő számokat hallhattunk az előző menedzsmenttől, a takarító ugyanakkor már fél éve nem kapott fizetést.

"Most mindenki hozzájutott a pénzéhez, most minden kiadásunk le van könyvelve, előfordulhat, hogy ez sokaknak nem tetszik, de most rend van."

A spórolásról szólva kifejtette, hogy a válogatott most menetrendszerinti járattal utazik el a máltai selejtezőre, míg két éve a Matthäus-csapat charterrel ment. A jelenlegi utazás három és félmillió forintba, a legutóbbi huszonötmillióba került. A vezetés most nem luxusautókkal jár, azokat leadták, ő például a sajátját használja.

Kik nem gazdálkodtak szépen?

Kisteleki 480 milliós tartozással vette át a szövetség irányítását február végi megválasztása óta. Úgy vélekedett, hogy az előző vezetésről sok minden állítható, csak az nem: "szépen gazdálkodtak a labdarúgás értékeivel."

"Meg is nyugodhatnánk, mert hetvenmillió a többletünk, csak pereskednünk kell Pellady úrral, a kinnlévőségünk 150 millió. Ő szóbeli egyezségekre hivatkozik, én ezekről nem tudok, így fizetési felszólítást küldtünk neki" - avatott be a gondjaiba, hozzátéve, hogy Pellady is követel tőlük hetvenmillió forintot.

Kivárnak a támogatók

A korábbi kapitány, Lothar Matthäus a héten bejelentkezett, és annak ellenére kért pénzt a 2006-os évre, hogy önmaga mondta fel azonnali hatállyal januárban nem létező szerződését. Igaz, ezt még hivatalos formában még nem közölte.

Kisteleki végezetül elárulta, hogy küszöbön állnak jelentős szponzori szerződések, de a befektetők kivárnak, és támogatásukat a sikeres 2012-es Eb-pályázathoz kötik. "Ennél jobb helyzetünk sohasem volt" - érzékeltette, hogy a döntés elodázása áprilisra nem feltétlenül előnyös a magyar-horvát kandidálásra nézve.