Sára, Márió
2 °C
6 °C

Mindenhol a futballszövetség a fő ellenség

2006.10.10. 10:29
Németországban közvélemény-kutatás mutatta ki, Horvátországban a válogatott meccsek alatti rendszeres botrányok jelzik, míg nálunk békés tüntetéssel fejezték ki a szurkolók, miért is utálják annyira hazájuk futballszövetségét.

A kölni egyetem felmérése szerint a németországi ultrák a hazai és nemzetközi labdarúgó-szövetségeket tekintik elsőszámú ellenségüknek. A vizsgálat során 15 ezer ultra válaszolt a kölni felsőoktatási intézmény kérdéseire.

A szövetségi dolgozók felét kirúgnák

A kutatást végzők azt a drukkert tekintették ultrának, aki nem huligán, nem folyik ellene rendőrségi vizsgálat, csapatát egy idényben legalább ötször elkíséri az idegenbeli meccsekre is. Bérlete van a hazai találkozókra, vagy ezeknek legalább 80 százalékára kimegy biztatni csapatát és a hétköznapokon is jelzi öltözködésében klubhovatartozását.

Az ultrák 87 százaléka szerint a futballszövetségek munkatársai "naplopó milliomosok" és úgy vélik, hogy ha az ott dolgozók felét elbocsátanák, akkor is könnyedén el lehetne végezni a napi munkát. Ezért a drukkerek 78 százaléka kijelentette, hogy gyűlöli a különböző szövetségeket. Öt százalékuk viszont úgy válaszolt, szívesen dolgozna futballszervezetnél.

A DFB megdöbbent az eredményen

A felmérésből kiderült, hogy a drukkerek elsősorban kedvenceik idegenbeli mérkőzésein szereznek kellemetlen tapasztalatokat. A leggyakrabban emlegetett kifogások: a beengedésnél gyakran 40-50 percet is várniuk kell, míg elfoglalhatják helyüket a lelátón, a lefújás után pedig 15-20 percig is eltart, míg felszállhatnak az őket elszállító különbuszokra.

A német szövetség (DFB) közleményben reagált a vizsgálati eredményekre. "A DFB megdöbbent a kutatás eredményén. A lehető legrövidebb időn belül egyeztetünk valamennyi élvonalbeli és másodosztályú klub és ultracsoport képviselőivel. Addig nem szabad nyugodnunk, amíg minden sportbarát nem érzi otthonosan magát a német stadionokban, függetlenül attól, hogy hazai vagy idegenbeli mérkőzésen szurkol kedvenceinek. A drukkerek rengeteget áldoznak imádott csapatukra, jogosan várják el, hogy méltó körülmények között bíztathassák kedvenceiket."

A DFB felkérte a kölni egyetemet, hogy a jövőben minden bajnoki szezon után készítsen felmérést a drukkerek körében.

A horvátok már a kormány segítségét kérik

A jelenség azonban nem csak Németországban honos. Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó-szövetség elnöke például a kormány segítségét kérte, mert szerinte a huligánok szabotálni akarják a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére magyarokkal közösen benyújtott pályázatot.

Még a sima győzelemnél is balhéznak

A sportvezető személy szerint Ivica Kirin belügyminiszterhez fordult, mert az utóbbi időben a drukkerek a horvát csapatok nemzetközi mérkőzésein rendre botrányt okoztak. Legutóbb a válogatott szombati Andorra ellen 7-0-ra megnyert Eb-selejtezőjén a szurkolók görögtüzeket hajigáltak a Maksimir Stadion gyepére. Az elnök szerint az elkövetők lehet, hogy nemcsak a közös kandidálást, de még az ország Európai Unióba való belépését is szabotálni szeretnék tetteikkel.

A 2012-es kontinensbajnokság rendezéséért Magyarország Horvátországgal, Ukrajna Lengyelországgal, Olaszország pedig egyedül kandidál. Az eset érdekessége, hogy a horvátokkal közösen pályázó magyar szövetség sem áll a hazai szurkolók népszerűségi listájának az élén.

Nálunk sem szeretik a szövetséget

Másfél hete, mintegy ötszáz szurkoló fejezte ki nemtetszését az MLSZ vezetése és a 2012-es Eb-pályázat ellen. A Roosevelt téren tartott demonstráción több csapat szurkolói vettek részt, és egyetértettek abban, az MLSZ jelenlegi vezetése alkalmatlan posztjának betöltésére. Ugyanakkor a békés tüntetéssel szerették volna felhívni a közvélemény figyelmét, hogy a magyar futball jelenlegi katasztrofális helyzetéért nem ők a felelősek, ahogy azt a szövetség vezetői többször is hangoztatták.


Kattintson!

Kisteleki MLSZ-elnök erre levélben válaszolt, és megbeszélésre hívta a szurkolókat. Miután csődöt mondott a szövetség azon terve, hogy a norvégok elleni selejtezőn egy békeszimbólumot jelképező élőképet mutassanak be a szurkolók, következő "szurkoló-barát" lépésként indokolatlanul drágán adták a jegyeket a magyar-török Eb-selejtezőre. Ennek következtében - a török szurkolókat leszámítva - sikerült egy erősebb NB I-es bajnoki nézőszámát elérni.