Zsuzsanna
-4 °C
3 °C
Curling
Percről Percre

Huszonötmillió forintra büntették a Ferencvárost

2006.10.10. 16:31
Fontos momentumához érkezett az FTC-MLSZ háború. A május óta tartó licencügy miatt a klub polgári bírósághoz fordult, amiért a szövetség - az UEFA és a FIFA szabályaira hivatkozva - hozta meg a büntetését.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága huszonötmillió forintra büntette a Ferencvárost, mert a klub polgári bírósághoz fordult licencének visszavonása miatt. A határozat szerint az együttes emellett 2007. június 30-ig nem vehet részt nemzetközi mérkőzésen, még felkészülési összecsapáson sem.

Három napon belül fizetni kell

A fővárosi klubnak a határozat kézhezvételétől számított három napon belül kell fizetnie, ám amennyiben fellebbez a döntés ellen, ez a határidő kitolódik. Az egyesület honlapjának (www.ftc.hu) információi szerint a ferencvárosiak élnek fellebbezési jogukkal.

Az FTC első osztályú licencét a másodfokú licencadó bizottság július 13-án visszavonta, majd saját határozatát megváltoztatva 17-én mégis újra megadta. Ezt követően az MLSZ feloszlatta a testületet, és hatályon kívül helyezte annak határozatait. Az új fellebbviteli testület később úgy döntött, hogy az FTC-nek nem adja meg a licencet.

Fellebbezés fellebezés után

A zöld-fehérek nem nyugodtak bele a határozatba, melyet jogszerűtlennek tartanak, és három fórumon, az európai szövetségnél (UEFA), a Legfőbb Ügyészségen és a Fővárosi Bíróságon harcolnak az igazukért. Utóbbi szeptember 5-én, első fokon a testületet feloszlató határozatot, valamint az új testület licencet megtagadó határozatát megsemmisítette, de a felperes FTC Zrt. keresetét egyebekben elutasította, azaz nem állapította meg, hogy az eredeti döntés értelmében az FTC rendelkezik a licencjoggal. Az MLSZ fellebbezett.

Helmeczy nem ért egyet a szabállyal

Helmeczy László az MLSZ alelnöke a napokban többször hangoztatta, ő magánemberként nem ért egyet az UEFA és a FIFA azon szabályával, hogy klubcsapatok nem fordulhatnak polgári bírósághoz. A két nemzetközi szövetség szabályainak értelmében azonban lekellett folytatni a tárgyalást, máskülönben az MLSZ-t vonták volna felelősségre.