Gerzson
-3 °C
2 °C
Tóth Ivett
péntek 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Bozsik Péter: Minősíthetetlen, elfogadhatatlan, botrányos a máltai játék

2006.10.13. 08:53
A magyar labdarúgó-válogatott csatára, a Máltán gólt szerző Torghelle Sándor úgy gondolja, a megalázó 2-1-es vereség miatt az egész csapat okolható. Dárdai elismeri: szégyenkeznie kell a társaságnak, Király Gábor viszont úgy érzi, ő nem hibáztatható, mindent megtett, tiszta a lelkiismerete, noha a második gólért ő sem menthető fel. Bozsiknak van mit átgondolnia, és lehet, már a délelőtt eldönti, kívánja-e folytatni a munkáját.

A júliustól valamennyi hónapra jutó kínos magyar futballvereségek közül a válogatott máltai 2-1-es zakója volt a legmegrázóbb, mert mégiscsak az ország legjobb játékosai, a krém mondott csődöt egy nevesincs csapat ellen pályán és kispadon egyaránt.

Király mindent megtett

A csúfos kudarc részvevői közül a többség elismeri, mélyen tudása alatt teljesített, miután egyet vagy kettőt aludtak megalázó vereségre.

Talán a kapus, Király Gábor az egyedüli, aki a sportnapilapnak úgy nyilatkozott, hogy tiszta a lelkiismerete, és személy szerint ő mindent megtett a siker érdekében. Király a norvégok elleni szarvashibái - 4-1-re nyert a vendégcsapat a Szusza Ferenc-stadionban - után is úgy vélekedett, hogy ő csakis előre tekint, és a profi mentalitás alapjait ebben látja.

Torghelle: Mifsudot nem tudtuk tartani

A magyar gólszerző, Torghelle Sándor, aki az Indextől a legjobb minősítést kapta, a hazai szövetség honlapján sokkal önkritikusabb volt. "Úgy gondolom, szerda este az egész csapat kudarcot vallott. Védelmünk sokszor ingott meg, nem tudtuk tartani Mifsudot, de támadójátékunk sem olyan volt, amilyennek elterveztük a mérkőzés előtt. Ennek ellenére több gólt is szerezhettünk volna, de legnagyobb lehetőségeink is rendre kimaradtak" - mondta a görög PAOK Szaloniki csatára.

Ehhez a belga Sint Truiden védője, a kiállított Vanczák Vilmos annyit tett hozzá, túlságosan nagy teret hagytak a gyors máltai csatárnak, de egyben elismerte: a piros lapja jogos volt.

Dárdai: ne áltassuk magunkat

A csapatkapitány, Dárdai Pál is megdöbbenten formált véleményt. "Szégyen, ami tegnap történt. Nem áltathatjuk magunkat, a máltaiak jobban játszottak, mint mi. Ők nyerték a párharcokat, nekik volt több helyzetük, ha a meccs napján érkeztünk volna meg Máltára, ennél akkor is jobban kellett volna futballoznunk." Dárdai ezzel már utalt arra is, hogy a csapat tagjai közül néhányan abban keresték a hibát, hogy a válogatott nem különgéppel, hanem menetrendszerinti járattal repült a szigetre.

A gép amúgy kedd este nyolckor érkezett meg, és a magyar gárda valóban nem edzett a meccs előtt egy nappal a helyszínen - ez a nemzetközi szokás -, de másnap délelőtt igen. Matthäus idején, két évvel korábban - akkor szenvedve, de 2-0-ra nyertünk - amúgy különgéppel ment a csapat, csakhogy az Kisteleki István MLSZ-elnök szerint huszonöt millió forintba került, míg a jelenlegi utazás alig több mint hárommillióba.

Talányok és jelzőfokozás

Bozsik Péter kapitány a csütörtöki higgadt hangvételű nyilatkozatai után a péntek reggeli Nap-keltében már fokozta a jelzőket, használta a botrányt, a minősíthetetlent és az elfogadhatatlant is. Megjegyezte, számára is talány, miért nem volt képes a csapata a saját játékát játszani, még akkor is, ha bekapja a második gólt. Nem érti, miért zuhantak össze a játékosai. Egyetértett ugyanakkor azzal, hogy rajtunk röhög Európa.

"Van min elgondolkodnom" - vallotta be, de a lemondására célzó kérdésre kitérő választ adott, illetve úgy pontosított, hogy már ma délelőtt kiderülhet, milyen döntést hozott, felajánlja-e a szerződésbontást.

Felszólították a lemondásra a vezérkart

Bozsik és a másodedző, Détári Lajos az MLSZ székházában tölti a délelőttöt, előfordulhat, hogy a megbeszélések után máris határoznak sorsukról. Amennyiben Bozsik lemondana, október huszonhatodikán a hazai szövetség elnöksége dönthet arról, hogy elfogadja-e.

A Nemzeti Sport egyébként lemondásra szólította fel, nemcsak a szakvezetőt, hanem Kisteleki Istvánt is, de ugyanez az újság a korábbi kapitányt Mezey Györgyöt Imrének keresztelte át, míg szerdán a West Bromwich Albion légiósáról, Gera Zoltánról azt írta, hogy a Crystal Palace alkalmazza őt.