Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Miért nem akar tisztán látni a magyar futballszakma?

2006.10.15. 17:49
A második helyen álló MTK vezetőedzője, Garami József szerint sok olyan meccsre lenne szükség, mint csapata a Debrecen ellen játszott. Még akkor is, ha az első félidőben nem rúgtak kapura, ha csak egy vitatott büntetővel nyertek is. A meccset megtekintő holland szakember - nem meglepő módon - nem azt látta a pályán, amit az ősz mester. Kinek higgyünk?

A magyar labdarúgó-bajnokság kilencedik fordulójának rangadóját az MTK egy vitatott tizenegyessel nyerte meg a címvédő Debrecen ellen. Nem volt jó meccs, a közepest sem érte el a szintje, helyenként lagymatag volt az iram, a színvonalról sem érdemes bővebben értekezni, és valahogy mi nem fedeztük fel a sportszaklap által megemlített roppant veszélyes lövést.

Hatvan percig nem lőtt kapura az MTK

Az MTK az első félidőben nem találta el a kaput, a másodikban a már említett sikeres tizenegyes mellett a tizennyolc éves Németh Krisztiánnak volt egy dadogós, veszélyt nem jelentő lövése. Kilencven perc alatt ennyire futotta a jövő csapatának erejéből - nem a Liverpool, hanem a felforgatott és tartalékos Lokival szemben -, akikből már sokakat szívesen látnának a válogatottban.

Melyik vélemény a hitelesebb?

 • 2192
  A magyar foci menthetetlen
 • 545
  A hollandé, mert ő tudja, mi a jó foci
 • 172
  Garami elaludt
 • 38
  Garamié, mert ő tudja, mire képes csapata
 • 38
  A holland aludt el

Az MTK edzője, Garami József mégis így értékelt: "Sok ilyen meccsre lenne szükség. A tét mindenkit motivált. A játékosokban láthatóan a szokásosnál nagyobb volt a bizonyítási vágy." Hozzátette, többen kiváló teljesítményt nyújtottak csapatából.

van Geel: Alacsony iram

Ezzel szemben a holland edző, Martin van Geel így nyilatkozott a Nemzeti Sportnak: "Alacsony iramú mérkőzést láttam." Megemlítette még a szellős védekezést, illetve, hogy a támadásoknál sokan maradtak a labda mögött.

A magyar futball jelenlegi állapotát nézve egyáltalán nem meglepő, hogy ekkora a kontraszt a két vélemény között.

Garami egy hazai szaktekintély

Az hatvanhét éves Garami külföldön sohasem edzősködött, igaz itthon szinte mindent elért. Az MTK-val valamint a Ferencvárossal is bajnok volt, mesteredzői címet kapott - Pécsen és Újpesten is ütőképes gárdát alakított ki -, 1987-ben a válogatott kispadját is birtokba vehette, az edzőbizottság elnöki is volt. 567 élvonalbeli mérkőzésen ült eddig a kispadon, ami az aktív trénerek közül rekord. Az Index szavazói az elmúlt húsz év legjobb kapitányának őt választották.

Martin van Geel az Ajax technikai igazgatója - korábban játékosa is volt -, és fontosnak tartotta, hogy kínai túrája után megtekintse az agárdi futballakadémiát és a Hidegkuti-stadionba is ellátogasson.