Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megváltó érkezett Fehérvárra?

2006.10.24. 14:35
A horvát Marijan Vlak új csapata, a Fehérvár meccse előtt még úgy nyilatkozott, ismeri a magyar viszonyokat. Utána már kibukott belőle, a látottak ellenére nem bánta meg, hogy a piros-kékekhez szerződött.

Az FC Fehérvár labdarúgócsapatánál az elmúlt heti, Gyírmóttól elszenvedett vereség és az ezzel járó Magyar Kupa-búcsú Csertői Aurél állásába került. Még a hét vége előtt kinevezték Marijan Vlakot, az együttes új vezetőedzőjének. Kinevezésében jelentős szerepet játszott Gál László, a fehérváriak ügyvezetője, aki már a Ferenvárosnál is együtt dolgozott Vlakkal. (A posztra másik esélyes jelölt, Aldo Dolcetti is Gál korábbi munkatársa volt: Kispesten dolgoztak együtt.)

Bajnoki cím az elvárás

A horvát tréner, mielőtt - egyelőre a VIP-páholyból - látta csapata első meccsét, a Honvéd ellen, megállapította, amit a szurkolók évek (évtizedek) óta tudnak: a magyar futball jelentős elmaradásban van az európai középszinttől is. "Ismerem a magyarországi viszonyokat, és nem csupán azért, mert évekkel ezelőtt a Ferencvárosnál dolgoztam." Vannak, akik már most bajnoki címet várnak a szakembertől, mi több, Fehérváron ezt már a következő bajnokság végén szeretnék.

A meccs után Vlak már borúlátóbb volt. "Tulajdonképpen gratulálnom kell a csapatnak, hogy ilyen gyenge teljesítménnyel is három pontot tudott szerezni. Nem bántam meg, hogy ide jöttem, mindamellett ennél a szintnél a szintnél lejjebb nem süllyedhetünk."

Mindennek ellenére úgy tűnik, Marijan Vlak kissé túl lett misztifikálva hazánkban. 1999-ben fél évig volt a Ferencváros vezetőedzője és sokan úgy vélik, ez idő alatt is megszerették a zöld-fehér szurkolók. Közülük többen csalódottak voltak, amikor a szezon végén az akkori nagyhatalmú elnök, Torgyán József megvált tőle.

Ugyanolyan teljesítmény, mint ősszel

Noha Torgyán nyilatkozatai - "Nekem a második hely nem eredmény, én csak az első helyben gondolkodom", "A Ferencvárost csak olyan ember irányíthatja, aki megérti, hogy Fradi volt, Fradi lesz, míg a földön ember lesz" - nevetségesnek tűntek, azt azonban nem szabad elfelejteni, az edzői stáb felé áradó szimpátia inkább az akkori másodedző, Simon Tibor személyének szólt.

Sokan hatalmas teljesítménynek tartották, hogy Vlak a hatodik helyről a másodikra hozta fel a Fradit. Azt azonban már akkor is kevesen firtatták, hogy a zöld-fehérek tavasszal ugyanannyi pontot szereztek, mint Nyilasi Tiborral ősszel, csak éppen az ellenfelek teljesítménye gyengült jelentősen fél év alatt. Emellett nevéhez kötődik a Ferencváros elmúlt tizenöt évének legsúlyosabb hazai veresége: 1-6 Debrecenben.

Még vb-n is szerepelt

Vlak aztán vezetőedzőként a folytatásban sem alkotott maradandót, a Croatia Zagrebnél másodedző lett, majd a horvát szövetség alkalmazásában tevékenykedett. Legnagyobb sikereként a németországi világbajnokságon Zlatko Kranjcar szövetségi kapitány segítőjeként vett részt.

2006 elején az MSK Zilinánál vállalt munkát, majd amikor kiderült, hogy a klubbal nem sikerül megszerezni a remélt bajnoki címet, eljött onnan, annak ellenére, hogy szerződése 2007. június 30-ig szólt.