Auguszta
-3 °C
2 °C

A FIFA elégedett a vb játékvezetőivel

2006.10.25. 12:51
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség és annak vezetői úgy vélik, a játékvezetők kimagasló teljesítményt nyújtottak az idei nyári labdarúgó-világbajnokságon. Mondják ezt annak ellenére, hogy megdőlt az egy meccsen kiosztott sárga és piros lapok száma, meccseket döntötek el téves ítéleteikkel, durva szabálytalanságokat néztek el és volt, akit csak három sárga lap után állítottak ki.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) pozitívan értékelte a játékvezetők és asszisztensek teljesítményét a nyári, németországi világbajnokságon. Joseph Blatter, a szervezet elnöke azt mondta: nagyon elégedett a bírók szereplésével, amely szerinte jobb volt, mint a 2002-es vb-n, ugyanakkor úgy véli, van még mit javítani.

"Megfeleltek a magas elvárásoknak és különösen annak az igénynek, hogy a játékosokat és magát a játékot a korábbiaknál jobban védjék" - fogalmazott Angel Maria Villar Llona, a FIFA játékvezetői bizottságának vezetője.


Graham Poll "csúcsemccsén", a horvát-ausztrálon (fotó: AFP)

Ennek ellentmondani látszik, hogy a vb-n eddig soha nem látott bakikat követtek el a játékvezetők. Az élre kívánkozik az angol Graham Poll ténykedése, aki a horvát-ausztrál csoportmeccsen előbb elnézett egy-egy büntetőt mindkét fél kárára, majd megadta az ausztrálok lesgólját. Teljesítményére az utolsó percekben tette fel a koronát, amikor Simunicot második sárga lapja után sem állította ki, csak miután a horvát játékos még a lefújás után is anyázta őt, csak a harmadik sárga után jött a piros lap.

De érdekes szemléletben vezette a portugál-holland nyolcaddöntőt az orosz Valentyin Ivanov, aki a kilencven perc alatt négy piros és tizenhat sárga lapot osztott ki. Ugyanakkor "elfelejtette" kiállítani a holland Boulahrouzt, aki szó szerint lerúgta Cristiano Ronaldot, akit emiatt le is kellett cserélni.

A "dobogó" harmadik fokára jó eséllyel pályázhat a benini Codija, aki az Ecuador-Costa Rica találkozón nem vette észre, hogy tőle öt méterre Centeno direkt megtaposta a földön lévő Ivan Kaviedest és nagyvonalúan továbbot intett. De erre a helyezésre odaférhet még a spanyol Cantalejo, aki jóindulatúan adott tizenegyest az olaszoknak az ausztrálok elleni nyolcaddöntő utolsó pillanataiban, ezzel kompenzálva Materazzi korábbi kiállítását.

Színészkedő focisták
A játékvezetők tevékenységéhez kapcsolódik, hogy Jiri Dvorák, a FIFA orvosi bizottságának tagja tanulmányában kifejtette, a vb 64 meccsén 145 sérülés történt. Azonban a szakember véleménye szerint az esetek 58 százalék nem volt sérülés, csak időhúzási vagy egyéb szándékokkal feküdtek a játékosok a gyepen.