Mátyás
-6 °C
1 °C
Jégkorong
Percről Percre

Kényelmesen gázolta el a Ferencváros a Pécset a kupában

2006.10.25. 20:39
A Ferencváros magabiztos játékkal, és négygólos győzelemmel került a Magyar Kupa legjobb tizenhat csapata közé. A papíron első osztályú Pécs a valóságban másodosztályú benyomást keltett. A februárig még az MLSZ alelnökeként ténykedő Puhl Sándor élesen kritizálta, amit látott. Lipcsei úgy lett a mezőny legjobbja, hogy egyszer sprintelt, alig ütközött, ez is belefért.

Az átlagosnál nagyobb volt a tét a Ferencvárosnak a Pécs elleni Magyar Kupa mérkőzésen, hiszen a főszponzor T-Mobile már a szezon előtt jelezte: csak akkor kapja meg az újabb ötvenmilliós támogatást az élvonalból kizárt klub, ha megnyerik a sorozatot.

Zimány Lindáról gyorsan elterelődött a szó

A kizárás után a Fradi most először találkozott élvonalbeli csapattal, vagyis pikáns meccsnek ígérkezett a tizenhat közé jutásért rendezett találkozó.

Aztán nem kis meglepetésre az első negyedóra élvezetes játékot hozott, volt iram, mindössze kétszer szabálytalankodtak a küzdő felek, így a kezdőrúgást elvégző szépségkirálynő, Zimány Lindáról korán elterelődött a szó.

Dragóner szép fejesével kezdődött

A Fradi lendületesen játszott, és a Pécs sem húzódott vissza, Pest fejese valamint Kulcsár lövése is tudatosította, hogy a vendégek mondtak le eleve a továbbjutásról az Üllői úton, jóllehet erre aztán szemtelenül gyorsan rácáfoltak.

A másik oldalon Dragónernek volt egy szép fejese, miután Sólyom nagy bravúrral szedte ki a labdát a felső sarokból. Tököliben is volt élet, Bognár is veszélyesnek mondható lövéseket küldött kapura.

Szalai elfejelte a húsz centivel magasabb védő elől a labdát

A gól azonban sokáig csak nem akart megszületni, végül a pécsi védők segítettek ebben. Laczkó elfutása után egyikük rosszul ért a labdához, ami így a teljesen üresen álló Tököli elé került, aki öt méterről, ballal, kapásból a kapu jobb oldalába passzolt.

Pár perccel később Szalai elfejelte a nálánál húsz centivel magasabb védő elől Kemenes kirúgása után a labdát, a tizenhatos sarkáról pedig elgurította a rosszul kimozduló kapus mellett.

A második félidőben a Pécs próbált ritmust váltani, Nógrádit kevés választotta el a góltól, de a döntő pillanatokban nem tudott megfelelően összpontosítani. Aztán a Fradi ismét átvette az irányítást, és végül a hajrában két góllal bebiztosította sikerét.

Tímár és egy öngól pecsételte meg a Pécs sorsát

A harmadik találatot az előretörő védő, Tímár Krisztián jegyezte, Fitos szöktetése után tíz méterről lőtt a bal felső sarokba. Két perccel a vége előtt Laczkó elfutása után Csepregi lőtt kapura, ebbe Horváth még beleért, így öngóllal ütötte ki magát végleg a megmagyarázhatatlanul alulmotivált Pécs.

Az osztálykülönbség egyértelmű volt, de nem a valós helyzetet tükrözte, a Ferencváros kevesebb hibával játszott, és a kapu előtt határozott volt.

Lipcsei sétái

Ha eddig úgy tűnt volna, hogy egy színvonalas mecset láthattunk, néhány adalék, ami nélkül magyar mérkőzés már elmaradhatatlan. Most hangsúlyozottan nem a politikai rigmusokra gondolunk, bár a Gyurcsány takarodását követelő kórus többször megszólalt, hasonlóan a Kistelekit becsmérlő is.

Sokkal elgondolkodtatóbb, hogy a meccset közvetítő televízió azt a Lipcsei Pétert választotta a meccs emberének, aki egyszer sprintelt. Óvatosan játszott, alig ütközött, többnyire sétált, ám a Pécs ellen még ez is belefért.

Szalai fujtatása

Mi több, még az is, hogy Tököli - gól nélküli állásnál - az egyik szögletnél csak kényelmesen sétálgasson a tizenhatos környékén, úgy érezte, neki nem kell fejelni, zavart kelteni a kapu előterében. A válogatott csatár egy számára hátrányos után sem hazudtolta meg önmagát, legalább fél percig reklamált - jogosan.

A második gólt szerző Szalai már az első félidő felénél hatalmasakat fújtatott, zihált, mint egy igásló. Pedig gyorsaságát kevésszer kellett megmutatnia.

Mindezek ellenére a Fradi tetszés szerint érte el góljait, ami a Pécs kritikája, a pécsiek kétszer tíz percen át mutattak valamit, pedig ők szerepelnek az első osztályban.

Puhl kiborult

Puhl Sándor is igen kritikusan - talán túl szigorúan is - értékelte a Sport2-n a meccset, felhívta arra a figyelmet, hogy mindössze két játékos mozog, akinél a labda, és aki hozzá a legközelebb áll. Emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi futballban tízen is mozognak egyszerre. Csak az a nagy kérdés, hogy amíg Puhl az MLSZ alelnöke volt - február végén került ki a vezetésből -, ő is inkább megalkuvóan hallgatott, a mostanihoz hasonló megállapításokat elfelejtett tenni.

Jegyzőkönyv:
Ferencváros-Pécs 4-0 (2-0)
Üllői út, 6000 néző, V: Arany
Ferencváros: Kemenes - Dragóner, Tímár, Ferencz - Bognár, (Fitos 63.p.) Lazic, Lipcsei (Csepregi 80.p.) Laczkó - Szalai, Tököli (Horváth D. 86.p.), Bartha
Pécs: Sólyom - Finta (Horváth Zs. 72.p.) Dienes, Bajusz, Szekeres (Győri 45.p.) - Sipos, Pest, Lantos, Kulcsár - Nógrádi, Szatmári (Balaskó 45.p.)
Gólok: Tököli (38. p.), Szalai (40. p.), Tímár (78. p.), Csepregi (87. p.)
Sárga lap: Tímár, Csepregi ill. Horváth Zs.

Eredmények:
Ferencváros (II.)- PMFC-Pécs Plaza 4-0 (2-0)
Hévíz FC (II.)-ZTE FC 0-4 (0-2) - a találkozót Zalaegerszegen rendezték
Lombard FC Pápa (II.)- FC Tatabánya 3-0 (2-0)
Integrál DAC Győr (II.)- Győri ETO FC 0-3 (0-1)
Dunaújváros (II.)- Paks 2-0 (0-0)
Berkenye SE (megyei I.)- REAC 0-6
Budafoki LC (II.)- Diósgyőri VTK 0-1 (0-1)
Soroksár (NB II.)-Vasas 2-3 (1-1)
Orosháza FC (II.)- Budapest Honvéd 0-1 (0-0)
Nyíregyháza Spartacus (II.)- DVSC-TEVA 0-2 (0-0)
október 19-én játszották: Putnok (III.)-Újpest FC 0-3 (0-2)
október 18-án játszották: Gyirmót (II.)-FC Fehérvár 5-4 (2-1, 3-3, 4-3) - hosszabbítás után Csesztreg (III.)-Kaposvári Rákóczi 0-3 (0-1) Bonyhád (III. osztályú)-FC Sopron 1-6 (0-3) Makó (II.)-MTK Budapest 0-6 (0-3)
A Karcag (II.)-Vác mérkőzést november 1-én 12:30-kor rendezik.
A nyolcaddöntő sorsolása csütörtökön 11 órakor lesz az MLSZ székházában.