Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Az UEFA elnöke: irigyelhetik a magyar futballt

2006.10.25. 19:43
A vegetáló és dilettánsoktól hemzsegő magyar futball még mindig fontos az Európai Labdarúgó Szövetségnek, ezért jelentősen hozzájárult, hogy a hazai vezetés új székházat kapjon. Az MLSZ elnöke, Kisteleki István szerint jó érzés, hogy figyelnek ránk, de ez egyben kötelezettséget is jelent. A francia Michel Platini visszavárja a magyar futballt az élvonalba.

Kevéssel a déli harangszó után felhangzott a himnusz a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kőérbereki székházánál, és rég tapasztalt futballhangulatban érezhette magát a tudósító, a kivezényelt focista gyerekek is, hiszen az elmúlt évek klasszisai közül valamennyien ott álltak, néhányan még énekelték is. Igaz nem mezben jelentek meg, hanem egyenöltönyben, de ők még tényleg futballisták voltak, értük érdemes volt kimenni a stadionokba.

Még fontos a vegetáló hazai futball

Ott volt az Aranycsapatból Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, a kórházban kezelt Puskás Ferenc felesége is eljött, de Sándor Károly mellett Nyilasi Tibor, Dunai Antal, Szokolai László is elfogadta a meghívást. A korábbi elnökök közül csak Bozóky Imre hiányzott, az elmúlt éra alelnöke, Puhl Sándor is más eseményt választott, a korábbi kapitányok közül Bicskei Bertalan sem jelent meg, igaz felesége és fia ott volt.

Az ünnepélyes avatáson az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) svéd elnöke Lennart Johansson, és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) francia alelnöke Michel Platini vitte a prímet. A finoman fogalmazva is vegetáló magyar futballért tehát még mindig megmozdulnak a nemzetközi vezetők, és ők talán nem is sejtik, milyen mélyen vagyunk. Nem véletlenül kímélték meg őket mondjuk egy magyar bajnokitól.

Otthonra lelt a hazai szövetség

"Hosszú utat tettünk meg, míg végre lehet egy állandó székházunk, igazi otthonunk" - kezdte beszédét a hazai szövetség elnöke, Kisteleki István. Érzése szerint az épület nagyszerűen reprezentálja a magyar futballt, de elismerte, az UEFA és a FIFA anyagi segítsége - előbbi áldozott többet - nélkül nem kerülhetett volna sor az átadásra.

"A nagy futballcsalád tagjai közé vesznek bennünket, és mindez erőt ad az előrelépéshez. Jó érzés, hogy fontosak vagyunk, de ez egyben kötelezettséget is jelent számunkra. Fel kell nőnünk a feladathoz, és ezért mindent meg kell tennünk. A szabályok betartatásával erre törekszünk, igyekszünk tiszta úton járni" - fogalmazott az elnök.

A sikeres pályázat még nagyobb segítség lenne

Célzott arra is, hogy az eddigi hathatós segítség mellett még jelentősebbet is adhatna az UEFA a magyaroknak és a horvátoknak, ha kedvezően bírálják el áprilisban a 2012-es Európa-bajnoki pályázatot.

"Ha mi nyerünk, újjászülethetünk, újra elkezdhetünk építkezni az alapoktól, és biztosak lehetnek benne Európában, hogy kihasználnánk az esélyt. Kőkeményen fogunk dolgozni, ha nyerünk. A székházunk akkor Európa labdarúgásának székháza is lehetne. Az épületben a korábbi klasszisok fotói díszelegnek a falakon. Vannak még üres falak is, oda majd azok kerülnek, akik felnőnek, és a világ meghatározó játékosaivá válnak" - összegzett az elnök.

Johansson a szolidaritásról

Az UEFA elnöke Lennart Johansson úgy értékelt, irigyelni fogják a magyar futballt. "Az épület miatt" - jelentette ki. Beszédében kitért még a szolidaritás elvére, miáltal a kupabevételekből a kis tagállamok is jelentős mértékben részesülnek, így segítve azok érvényesülését.

Platini: a jövő fontosabb a pillanatnyi meccsnyerésnél

Michel Platini határozottan állította: "meg kell szervezni a magyar labdarúgást. Kérdezik tőlem, miért kell ilyen székház egy nem túl eredményes szövetségnek? Higgyék el, a jövő fontosabb, mint a pillanatnyi meccsnyerés. Ezzel együtt tudok arról, hogy mostanában sokat veszítenek. Ám várjuk Magyarország visszatérését az európai élfutballba."

A sportot felügyelő miniszteri tárca - Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium - államtitkárának, Ujhelyi Istvánnak annyira megtetszhettek az egykori világklasszis szavai, hogy Platinit kétszer is mesternek nevezte. Ám kissé megilletődött a politikus, mert a háromszintes épülethez hozzátett még egyet. (Bár abban nyilván nem tévedett, hogy felülről v-alakú.) Megnyugtatott mindenkit, hogy a kormány kész segíteni a futballt, az ehhez szükséges garanciákról épp a minap tárgyaltak.

Rend és szervezettség

"Rend, szervezettség, siker" - foglalta össze, mi lenne kívánatos a hazai futballban. Végezetül eredményes magyar futballt kívánt mindenkinek.