Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Távozott Bozsik Péter a futballválogatottól

2006.10.26. 15:46
A futballszövetség csütörtöki elnökségi ülésén eldőlt, az MLSZ közös megegyezéssel szerződést bont Bozsik Péter kapitánnyal.

Belebukott a szégyenteljes máltai vereségbe és az Európa-bajnoki selejtezők kudarcába Bozsik Péter szövetségi kapitány.

Sorban a pofonok

Csütörtökön ülést tartott a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége és az egyik napirendi pont a kapitány, Bozsik Péter beszámolója volt. A szakvezetőnek értékelnie kellett az őszi Eb-selejtezőket: a Norvégia elleni hazai 4-1-es vereséget, a Boszniában aratott sikert (3-1), valamint a törökök elleni hazai kudarcot (0-1) és a Máltán elszenvedett "történelmi" vereséget (1-2).

Bozsik ötoldalas jelentést készített és úgy tűnt, a megosztott elnökség nem akarja a távozását.

A csütörtöki ülés azonban más eredményt hozott: közös megállapodással szerződést bontottak Bozsikkal, miután a szakember maga adta be lemondását, amit elfogadott az elnökség.


Az Aranycsapat legendás játékosának, Bozsik József fia március óta állt a nemzeti csapat élén. Az új vezetésű MLSZ hosszas gondolkodás után, több külföldi szakember megkörnyékezése után nevezte ki a Zalaegerszeggel 2002-ben bajnok edzőt Lothar Matthäus utódjául. A segítője a játékosként ötszörös világválogatott Détári Lajos lett.

Bozsik: Mindent megtettem

Bozsik összesen hét meccsen vezethette a válogatottat, a mérlege három győzelem és négy vereség, a gólarány 10-12. A barátságos meccseken két győzelem, egy vereség, a tétmérkőzéseken egy győzelem három vereség a mérleg.

"Lemondásom legfőbb oka az, hogy a jövőre vonatkozó szakmai elképzeléseink nem egyeznek meg az elnökségi tagok elvárásaival - nyilatkozta bejelentése után az szövetség hivalatalos honlapjának Bozsik Péter. - Úgy érzem, szövetségi kapitányi ténykedésem ideje alatt megtettem mindent, amit lehetett. Becsülettel végeztem munkámat, lelkiismeretem minden szempontból tiszta. Sajnálom, hogy így alakult, bízom abban, hogy a jövőben a válogatott jobb eredményeket ér majd el."

Kisteleki sajnálja

"Sajnálom, hogy így alakult, hiszen ez részben az én személyes kudarcom is - mondta a döntés kapcsán Kisteleki István, az MLSZ elnöke. - Bozsik Péter nagyon becsületes munkát végzett, de sajnos követett el szakmai hibákat is, és az elnökség nem úgy képzeli el a jövőt, mint ahogyan azt a kapitány beszámolója körvonalazta. A szakmai kérdések mellett azonban a jövő szempontjából nagyon fontos, hogy az állam is szerepet vállaljon a magyar labdarúgás fejlődésében."

Egyelőre nincs új jelölt a szövetségi kapitányi posztra, a november 15-i, Kanada elleni barátságos mérkőzésen megbízott szakvezető irányítja majd a válogatottat. Az új kapitány kinevezése csak a találkozó után kerül napirendre.