Gusztáv
-4 °C
1 °C

Bölöni László lehet a magyar futballkapitány

2006.10.28. 17:11
A Málta elleni 2-1-es szégyenteljes vereségbe belebukó szövetségi kapitány, Bozsik Péter után a Monacótól hétfőn menesztett Bölöni László kerülhet a magyar futballválogatott kispadjára. A jövő héten már tárgyal a hazai vezetés az erdélyi szakemberrel, aki több mint százszor szerepelt a román válogatottban - volt kapitánya is -, és a Steaua Bukaresttel BEK-győztes volt.

Akik kedvelik az összeesküvés-elméleteket, azok könnyen gondolhatják, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagjai azért nem fogadták el és kényszerítették távozásra Bozsik Péter szövetségi kapitány beszámolóját a Málta elleni 2-1-es gyalázatos vereség után, mert Bölöni Lászlót akarnák a helyére tenni.

A Rennes-nél sikeres volt, a Monacónál nem

Bölönivel hétfőn bontott szerződést a tizenkilencedik helyen álló Monaco, miután a csapat tíz forduló alatt hét vereséget szenvedett - utoljára a Toulouse-tól kapott ki -, és csak egy döntetlent és két győzelmet tudott felmutatni. Bölönit a nyáron igazolták le, előtte a Rennes-nél ténykedett, és a kiscsapat, ahol szellemi vezérnek tekintették neki köszönheti, hogy az UEFA-Kupában is elindulhatott.

Hogy legyen?

 • 592
  Azonnal jöjjön Bölöni, Jámborral együtt
 • 241
  Vissza kell hozni Lothart
 • 57
  Bölöni nem jó megoldás
 • 41
  Az utánpótlást adják neki
 • 24
  Nevesebb edző kellene

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, Kisteleki István a Magyar Rádiónak elismerte, szívesen látná az erdélyi születésű szakembert a válogatott kispadján.

Kiemelte, hogy nemzetközi szaktekintélyről van szó, aki már igazolta: képes arra, hogy alacsonyabb szintről indulva ütőképes csapatot építsen fel. Emellett, Bölöni vélhetően nem is tartozik a megfizethetetlen kategóriába.

Miért neheztel Bölöni?

Nyelvi akadályai biztosan nem lennének a szakvezetőnek, aki száznyolcszor szerepelt a román válogatottban, és a Steaua játékosaként 1986-ban a BEK-győztes csapat tagja volt. 2001-ig a román válogatottat irányította, akkor azért távozott, mert kikezdte a sajtó.

Hátrány ugyanakkor, hogy a két évvel ezelőtti kettős állampolgárságról szóló népszavazás eredménytelensége miatt meglehetősen neheztel az anyaországra, ebből adódóan alighanem Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre is. Állami támogatás nélkül azonban képtelenség feltámasztani a magyar futballt, az állam megnyerése érdekében ezerötszázoldalas tervezet született.

Hatéves szerződés?

Kisteleki is megerősítette, hogy hosszú távra tervez, akár hatéves szerződést is kötne a szakemberrel, vagyis a 2012-es Európa-bajnokságig is feladatot kaphatna.

Az elnök már Bozsik kinevezése előtt is tárgyalt Bölönivel, akkor utóbbit mint lehetséges technikai igazgatót emlegették. "A technikai igazgató feladata, hogy segítsen kialakítani a fejlett futballkultúrájú országok mintájára létrehozandó akadémiákat" - fogalmazott a hazai futball első embere.

Kanada ellen még nem ő ül a kispadon

Bölöni kedvéért elhagyta a Debrecent a nyáron Jámbor László is, aki korábban a holland Ajaxnál dolgozott. Jámbor az 1995-ben BL-győztes holland csapat mellett is ott volt, mint erőnléti edző. Az Indexnek azt nyilatkozta hazatérése után, hogy szívesen a válogatott szolgálatába állítaná szakmai tudását.

Kisteleki megpróbálja felgyorsítani az eseményeket, ám az még nem valószínű, hogy a november tizenötödiki Kanada elleni barátságos meccsen ő irányíthatná a gárdát.

Jó megítélés

Az Index év eleji kapitányi szavazásán a portugál Sportinggal bajnokságot és kupát nyerő Bölöni egyébként a középmezőnyben végzett, de lényegesen jobb volt a megítélése, mint azoké az edzőké, akik csak magyar csapat kispadján ültek.