Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hat emberrel már nem folytathatta a Mosonmagyaróvár

2006.10.29. 15:25
A magyar labdarúgó-bajnokság másodosztályának tizenkettedik fordulójában ritkán látható botránnyal ért véget a Felcsút-Mosonmagyaróvár találkozó. A vendégek közül két játékost kiállítottak, többen megsérültek, és a négy perccel a lefújás előtt félbeszakadt a mérkőzés, mert már csak hat mezőnyjátékos maradt. Mindkét szakvezető kiborult a meccs után, amelyiken 2-0-ra a hazaiak vezettek, és nyilván hamarosan meg is kapják a sikerért járó három pontot.

Átlagosnak indult az NB II Nyugati csoportjában szereplő Mosonmagyaróvár felcsúti vendégjátéka, ám végül évtizedenként látható botránnyal ért véget. A két csapat között öt pont különbség volt a táblázaton a Felcsút javára, és egyértelműen nekik is volt nagyobb a tét, hiszen ők szeretnék a lépést tartani az élmezőnnyel. A klub keretében még szerepel a volt miniszterelnök Orbán Viktor, akinek edzői minősítése is van, de idén még nem lépett pályára, már csak a megyei másodosztályban játszik.

Két tizenegyes mellé két piros is járt

A klub hivatalos honlapjának tanulsága szerint jól és lendületesen kezdtek a hazaiak, már az első percekben veszélyeztették a kaput.

A vezetésre azonban félórát kellett várni, akkor a védők közül kilépő Földest akasztotta Csintalan a büntetőterületen belül, és ezért piros lapot kapott. A tizenegyest a sértett a kapuba lőtte, majd kevéssel a félidő vége előtt újra tizenegyest ítélt Kovács Zsolt játékvezető. A bíró úgy ítélte meg, hogy Gálos lövésénél az egyik védő szándékosan ért bele a labdába, nemcsak rárúgta a középpályás.

A bíró nem tehetett mást a hajrában

A vendégek csatára, Kertész olyannyira felhúzta magát az eseten, hogy durván megsértette a bírót, aki rögtön kiállította. Az újabb büntetőt Domján értékesítette, így kétgólos előnnyel mehettek az öltözőbe a csapatok.

A fordulás után mezőnyjáték folyt, aztán a hetvenharmadik percben kényszerű cseréket hajtott végre a mosonmagyaróvári Soós Imre. Bő tíz perc elteltével két vendégjátékos is megsérült, Schafranek pedig a 82. percben lesétált a pályáról, így az óváriak hatan maradtak, a bíró így kénytelen volt megállítani a játékot.

Komjáti nagyon kritikus

Schafranek ezek után visszament, de három perc múlva ismét lesétált, és már nem tért vissza. Kovács bíró, ahogyan a szabályok előírják, öt percet várt, és mivel a középpályás állapota nem javult, lefújta a meccset. Egyelőre nem tisztázott, hogy a futballista akarta volna-e folytatni a játékot, hiszen négy percet kellett volna a pályán kibírnia.

A hazaiak edzője, Komjáti András így nyilatkozott a Nemzeti Sportban. "Ha a versenykiírást az illetékesek betartják, ez a csapat nem indulhat ebben az osztályban. Az olyan utasítások, mint amilyeneket az ellenfél kispadja felől hallottunk, még mélyebbre süllyesztik a magyar edzők ázsióját."

Vb-t is megjárt partjelző lengetett

A nyolcvanas évek elején a Zalaegerszegben játszó Soós Imre ellenben másként látta a történteket. "Az ellenfél még hat játékosunknak sem rúgott gólt. A játékvezetésről sokat elárul, hogy az egyik asszisztens még kezet sem fogott velünk."

Némi magyarázatként megjegyezzük, hogy az egyik asszisztens Székely Ferenc volt, aki 2002-ben a világbajnokságon lengetett, a másik Kispál Róbert, neki is jelentős élvonalbeli rutinja van. A találkozó ellenőre a négy ízben is a világ legjobbjának választott játékvezető, Puhl Sándor volt.

A Fradi is közel állt a véghez a botrányos kupadöntőn

Komjáti a nyilatkozatával feltehetően arra utalt, hogy az edző biztatta játékosait a levonulásra. Soós azt emeli ki, hogy hat emberrel sem kaptak gólt, és sugallja, hogy a játékvezető nélkül nem is kaptak volna, vagyis egyben vitatja a tizenegyeseket.

Magyarországon legutóbb a Szőreg-Szegedi VSE találkozó szakadt félbe - idén tavasszal - a kiállítások miatt. Nagyon közel volt ehhez a végkifejlethez a 2005-ös Magyar Kupa-döntő, amikor a Ferencváros nyolc emberrel és 5-1-es vereséggel fejezte be a meccset a Sopron ellen. Akkor állítólag László Csaba szakvezető arra biztatta futballistáit, hogy törjék el a másik lábát, bár ez soha nem igazolódott, igaz a klub főszponzora a botrányos események után csökkentette támogatását.

A Sheffieldből is öten mentek idő előtt az öltözőbe

Az angol másodosztályban 2004-ben szakadt félbe létszámcsökkenés miatt mérkőzés, akkor a Sheffield United játékosai aprították úgy a vendég West Bromwich Albion alakulatát, hogy öten is a kiállítás sorsára jutottak.