Sára, Márió
2 °C
6 °C

Össze-vissza beszél a vébéről a FIFA-elnök

2006.10.30. 10:56
Joseph Blatter egy hete még elégedett volt a játékvezetők világbajnoki teljesítményével, Ausztráliába érve azonban rájött: Vidukáék is bírói tévedés miatt estek ki. Ezért bocsánatot is kért. Vajon Olaszországban is ez lenne a véleménye?

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Joseph Blatter egy hete még úgy fogalmazott, elégedett volt az idei foci vb-n a bírók szereplésével, amely szerinte jobb volt, mint a 2002-es tornán. Mostanra azonban változott a svájci sportvezető véleménye, aki egy ausztrál televíziós csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy a játékvezetők nem mindig álltak a helyzet magaslatán az idei németországi vb-n.

Blatter bocsánatot kért

A FIFA első embere indirekt módon többek között beismerte, hogy az ausztrálok világbajnoki búcsúját egy - véleménye szerint legalábbis kérdéses tizenegyes - okozta.


Kattintson!

"Úgy vélem, túlságosan sok volt a szimulálás, amit nem vettek észre" - fogalmazta meg a játékvezetők világbajnoki ténykedését Blatter, utalva egyben a nyolcaddöntőben az ausztrálok ellenében az olaszoknak megítélt, sorsdöntő tizenegyesre. "Egyetértek az ausztrál szurkolókkal, s egyúttal bocsánatot is kérek az esetért".

Grosso nagy esése továbbjutást ért

A negyeddöntőbe jutásért rendezett mérkőzésen Fabio Grosso 0-0-ás állásnál, a rendes játékidő ráadásának utolsó percében a 16-oson belül elhúzta a labdát Lucas Neill mellett, majd elesett a fekvő védőben. A spanyol Luis Medina Cantalejo játékvezető habozás nélkül a 11-es pontra mutatott. Első látásra úgy tűnt, teljesen jogosan, a visszajátszások azonban azt mutatták, hogy Grosso szándékosan futott bele a tehetetlen hátvédbe. A büntetőt Francesco Totti magabiztosan értékesítette, ezzel a legjobb nyolc közé juttatva az olaszokat.

A FIFA-elnök még tovább fűzte gondolatát. Logikusan szemlélve a történteket, az ausztrálok a hosszabbításban kiharcolhatták volna a negyeddöntős szereplés jogát, mivel jól játszottak, az olaszok pedig Marco Materazzi kiállítása miatt a második félidő elejétől tízen voltak.

Csak az elődöntő és a döntő volt jó

Blatter a televízióban úgy nyilatkozott, a bíráskodás nem volt olyan színvonalú, mint amilyet vártak. "A torna utáni egyeztetésen azt mondtam a bíróknak, hogy az összteljesítmény javult a 2002-es vb óta, de az én mércémmel mérve nem elégséges mértékben. Elégedettek csak az elődöntős, illetve az azutáni produkciókkal lehetünk."

"Megnyugtató azt hallani, hogy a FIFA elnézést kér és hajlandó komoly figyelmet fordítani a problémák orvoslására" - fogalmazott Lucas Neill. Az ausztrál szövetség elfogadta Blatter bocsánatkérését, egyúttal azonban jelezte, sajnálja, hogy erre ilyen későn és egy televíziós műsorban került sor.