Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A válogatott kedvéért megenyhül-e Bölöni?

2006.10.31. 15:15
Az MLSZ elnöke, Kisteleki István egyértelművé tette, az erdélyi születésű Bölöni László az első számú jelöltje a Bozsik Péter felmondásával megüresedett szövetségi kapitányi posztra. A futballistaként 108-szoros román válogatott szakember gondolkodási időt kért, de egyértelmű, a magyar futball siralmas állapota mellett a 2004-es népszavazással megsértett önérzete szólhat bele a döntésbe. Csak érzelmi alapon mondhat igent, mert esetleges fizetése meg sem közelíthetné azt, amit akár egy francia középcsapatnál is kaphatna.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke, Kisteleki István, miután kinevezte megbízott kapitánynak Várhidi Pétert, most már nekifoghat, hogy az erdélyi születésű Bölöni Lászlót megnyerje a magyar futballnak. Telefonon már beszélt vele, egyelőre még nem tudni, hogy mikor találkozhatnak személyesen, mert Bölöni gondolkodási időt kért.

A munka embere

A román válogatottat korábban már irányító szakember most alighanem feltérképezi a viszonyokat. Meggyőződik arról, érdemes-e időt és energiát fektetni a mélyen lévő magyar futball megmentésébe, vagy célravezetőbb lenne ismét nívósabb futballkultúrájú országban érvényesíteni felkészültségét.

Kisteleki azt mondta róla: ő a munka embere. A megállapítással a futballvilágban senki sem vitatkozik, egyúttal azzal sem, hogy felkészültsége átlag feletti, ezt eddig mindenhol igazolta. Kivételként csak a francia Monacónál nem, ahonnan október huszonharmadikán küldték el, mert a csapat hét pontot szerzett tíz forduló alatt és a tizenkilencedik helyre sodródott.

A legjegyzettebb magyar edző

Pillanatnyilag az is vitathatatlan, hogy az elnök legalább olyan kaliberű edzőben, "névben" gondolkodik, mint a januárig nálunk dolgozó Lothar Matthäus, és az eredményeket tekintve az ötvenhárom éves Bölöni elismertebb, mint a német.

A magyar edzők közül egyértelműen ő a legjegyzettebb, a Dinamo Kijev alkalmazásában álló Szabó József közelítheti csak a hírnevét. Ő is volt az ukrán válogatott kapitánya, de már hatvannégy éves, és korántsem bírja annyira a gyűrődést. Mindazonáltal az ő hazahozatalával is csak nyerhetne a magyar futball.

Miért nem lehetett román bajnok?

"Játékosként a céltudatosság mintaképe volt, edzőként pedig megfontolt, biztosan sokáig mérlegel majd" - jellemezte egykori csapattársa, Both György. Bölöni ugyan már 1975-ben bemutatkozott a román felnőtt válogatottban, de még kilenc évig játszott Marosvásárhelyen, és csak utána fogadta el a bukaresti Steaua visszautasíthatatlan ajánlatát. Magyarsága miatt mondott többször nemet, még a '84-es Európa-bajnokságra is az erdélyi csapat játékosaként utazott ki. A nyolcas tornára való kijutásban amúgy oroszlánrészt vállalt, hiszen a világbajnok olaszok ellen győztes gólt szerzett.


Bölöni itt még a Rennes edzőjeként (fotó: AFP)

A Marosvásárhely ebben az időszakban érte el legszebb sikereit, Mircea Lucescu nyilatkozta annak idején, hogy az a csapat csak azért nem lehetett bajnok Romániában, mert túl sok református és katolikus volt benne.

A rendkívül technikás középpályás miután elfogadta a Steaua ajánlatát, rá két évre BEK-győztes lett. A Barcelona elleni büntetőpárbajban megnyert fináléban a tizenegyest azonban ő is kihagyta. (2-0 lett négy sorozat után.)

A Nancy-nál kezdte edzői karrierjét

A válogatottban száznyolcszor szerepelt, ezalatt huszonötször volt eredményes. Furcsaság, hogy amikor az Ajaxszal BEK-győztes Kovács István vette át az irányítást, akkor nem számított meghatározó embernek, csak később.

Bölöni a futballal '92-ben hagyott fel, edzősködni a francia Nancynál kezdett, ahol befejezte pályafutását. 2000-ig a francia kiscsapatnál ténykedett, majd a román válogatott kapitánya lett. A sajtó kikezdte, családját a Magyarország elleni selejtező előtt megfenyegették, a csapat végül elbukott a vb-pótselejtezőn Szlovéniával szemben, de már nem vele.

Jenei szerint Bölönivel fellendülhetne a magyar futball

Ugyanis 2001-ben a Sporting Lisboához távozott, amelyikkel kupát és bajnokságot is nyert. Portugáliából 2003-ban a Rennes-hez vezetett az útja, és a csapattal 2005-ben a bajnokság a negyedik helyén végzett. Nemcsak edzőnek, szellemi vezérnek tekintették.

"Példamutató, alázatos szakember" - mondta még róla Both. Jenei Imre az nb1.hunak beszélt róla, és a korábbi kapitány szerint fellendülést hozhatna egykori tanítványa a magyar futballba. Maga Jenei '91-ben megpróbálta meghonosítani az egyérintős és sokmozgásos futballt itthon, de senki sem hitt neki.

Mire lehet elég húszezer euró?

A szerződtetése azonban nem lesz könnyű, hiszen többen állítják, hogy havi húszezer euróért - 5,2 millió forint - nem vállalná el a feladatot. A Rennes-nél állítólag hatvanezret kapott, vagyis több mint tizenötmilliót. Matthäus - 2003 végén - évi háromszázezer euróért vállalta az irányítást. Az aranylabdás német azonban lényegében kontroll nélkül végezte a munkáját, és amikor kedve támadt, akkor járt meccsekre, akkor tartózkodott az országban, ha nem hívták meg sehová.

A kettős állampolgárságról szóló népszavazás után Bölöni neheztelt az országra. Gyerekkorában ugyanis számtalanszor szólították bozgornak az iskolában, vagyis hazátlannak, és azt gondolta, itt lehet végre az alkalom, hogy ne csak tudatban, hanem papíron is magyar legyen. Az egyik kollégának például azt mondta: küldjék el neki a kérdéseket románul vagy franciául, és azokra válaszol, magyarul nem beszél.

A Steaua szurkolói is szívesen látnák őt

A szerepvállalásáról beszélni azonban egyelőre teoretikus, az ismerői szerint a kihívás nagyon érdekli, de ha feltételei nem teljesülnek, akkor nem vág bele. Ráadásként a Steaua szurkolói is szeretnék őt látni a kispadon, mert a BL-szereplő csapat a hibátlan Dinamo mögött tizenkét ponttal leszakadva áll a második helyen.