Benedek
-4 °C
5 °C

Tököli mentette meg a Fradit

2006.11.08. 20:55
A csődközelben lévő Ferencváros újabb lépéssel közelebb került a kupagyőzelemhez, és az azért járó szponzori ötvenmillió forinthoz, ami egyúttal a túléléshez is egy lépcsőfok lehet. A Fradi gyenge iramú és színvonalú meccsen egy hatalmas vendéghiba után gyűrte le a Gyirmótot a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében.

Az élvonalbeli Pécs elbúcsúztatása és fölényes legyőzése után a Ferencváros a legjobb nyolc közé jutásért a másodosztályú Gyirmótot - Győrhöz tartozik közigazgatásilag - kapta ellenfélül, amelyik az előző körben a címvédő Fehérvárt egy hosszabbításos meccsen 5-4-re győzte le.

Tömörülés

A Fradi tehát papíron könnyebb riválist kapott, mint előzőleg, ugyanakkor abban biztos lehetett Gellei Imre csapata, hogy a vendégek rendre betömörülnek a kapujuk előtt, és egy tipikusan olyan meccset játszanak, mint az NB II-ben megannyiszor.

A Gyirmót vezetőedzője, Hannich Péter már a találkozó előtt úgy vélekedett, hogy nagy erőkkel törekednek a biztonságra, és az volt a céljuk, hogy minél szűkebb vereséggel búcsúzzanak, mert azt szeretnék, ha a két hét múlva rendezendő visszavágóra minél többen kilátogatnának.

Megdöbbentő helyzetet hagyott ki a Gyirmót

Az első félidő színvonaltalan játékot hozott, csak Tököli Attilában volt élet, ő megpróbált lefordulni védőiről, sikerült is neki lövésig eljutni, de többnyire Sánta kapus ezeket hárította. Lagymatagon játszott a zöld-fehér csapat, és mintha megérezték volna ezt a szurkolók is már előre, mert kétezernél többen nem látogattak ki az Üllői úti pályára.

A fordulás után három perccel aztán még ők is megdöbbentek, amikor olyan helyzetet hagyott ki a Gyirmót, amit egy vagy két osztállyal lejjebb is be szoktak lőni. Tímár röviden adott haza, a labdára lecsapott Oross, ő önzetlenül visszapasszolt az érkező Török elé, aki elhúzta a labdát a kivetődő Kemenes mellett, a gólvonalon ekkor Tímár és Dragóner állt, előbbi kilépett a csatárra, aki megpróbálta elvinni mellette, de ezt olyan lassan és körülményesen tette, hogy a visszaérkező Kemenes becsúszva szerelte.

Horváth luftja hozta meg a győzelmet

Nem tudni, mire várt Török, de ebből a helyzetből is kiderült: mennyire lassú a helyzetfelismerése a magyar játékosoknak, hiszen már rég lőnie kellett volna, nem toporogni az ötösön.

Még ennél is elképesztőbb hibát láthattunk a Gyirmóttól a másik oldalon: Horváth Rudolf hatalmas lyukat rúgott a kapujától nyolc méterre, felszabadítás helyett így Tököli elé került a labda, aki hét méterről - ballal - a kapu bal oldalába bombázott.

Horváth ezek után még egy ugyanekkora luftot rúgott, abból viszont nem lett komolyabb baj. A Fradi végig uralta a játékot, de erőlködött, tudatos és lendületes támadást talán egyet, ha vezetett. A győzelemre viszont rászolgált, a visszavágón viszont akár meg is izzadhat.

Eredmények:
Magyar Kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Vasas-Vác 2-1 (1-1)
Budapest Honvéd-Kaposvári Rákóczi 1-1 (1-0)
FTC-Gyirmót 1-0 (0-0)
ZTE FC-REAC 1-0 (0-0)
FC Sopron-Diósgyőri VTK 1-2 (1-1)
Győri ETO FC-MTK Budapest 1-3 (0-0)
november 1-én játszották: Dunaújváros - DVSC-TEVA 0-1
november 21.: Lombard FC Pápa - Újpest FC 16:30 ó