Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Pelé a király, Diego az Isten

2006.11.08. 21:01
Nem könnyű feladat címet adni egy a labdarúgó világbajnokság eseményeit feldolgozó könyvnek, a megírása alighanem sokkal könnyebb. A Foci vb 2006 sem a címével fogja eladatni magát, ám ha Hajdú B. István emlékeire kíváncsiak, akkor érdemes belenézni, mert az is kiderülhet, miért hízott fegyverhordozójával, Urbán Flóriánnal három kilót.

Pillanatnyilag még nem tudni, hány könyv jelenik meg az idei labdarúgó-világbajnokságról, annyi viszont biztos, hogy az Ágai Kis András-Liszkay Gábor Levente szerzőpáros nem a gyorsaságra, hanem inkább az igényességre egyben ünnepi vásárlókra épített.

Kötetükben megvan minden a tartalmas szórakozáshoz, igazi összefoglalásra törekedtek, megannyi eddig még nem látott képpel. A Zidane-Materazzi affért pedig olyan szemszögből világították meg a Kontra és Pro részben, mintha a francia világklasszis önmagával került volna nézeteltérésbe.

A legjobb magyar sportriporter, Hajdú B. István naplójába enged betekintést, azt is bátran felvállalja, hogy a focitúra gasztronómiaivá bővült, ő és hű segédje, Urbán Flórián három, de inkább öt kilót híztak.

A számtalanszor bírált játékvezetésről Ivanov bíró húsz pillanatát emelik ki - a portugál-holland nyolcaddöntőt vezette -, az orosz bírónak valamennyi alkalommal van egy lap a kezében, négyszer a piros, a többi esetben a sárga.

Végül egykori futballklasszisok, műsorvezetők, és más celebek osztják meg élményeiket, politikust azonban hiába is keresünk a hozzászólók között, valamennyi parlamenti párt képviselőjét megkeresték ugyan, de néhányan válaszra sem méltatták a szerzőket.

Így maradt Vujity Trvtko, Nacsa Olivér, Rátgéber László valamint Ganxsta Zolee. Ő úgy summázta a látottakat, hogy Pelé a király, Diego az Isten. "De a király még az Isten cipőfűzőjét sem köthetné meg." Ezzel már utalt is arra, milyen érzelmű, és arra is, hogy nem voltak túlzottan boldog napjai.

A könyv a Prexton gondozásában jelent meg, keddtől kapható.