Géza
-12 °C
-4 °C

Ultimátum után maradhatott Brüsszelben Pető Zoltán

2006.11.09. 18:41
Tavaly februárja óta erősíti a belga FC Brussels futballcsapatát Pető Zoltán. Ő valóban erősítést jelent, mert rendszeresen játéklehetőséget kap, a rutintalan fiatalokat neki kell összefognia. A kilencszeres válogatott védő határozottan megtagadta a próbajátékot szerződtetése előtt, jelenlegi edzőjének egyik kedvence. Az Indexnek önkritikusan beszélt csapatáról, a belga bajnokságról. Van olyan csapattársa, aki három éve még az olimpiára készült - futásban.

Az 1996-os olimpiára kijutó magyar labdarúgó-válogatott egyik kulcsembere volt a debreceni Pető Zoltán, szép jövőt jósoltak neki. Ám arra talán még ő sem számított, hogy túl a harminckettőn ő lesz az, aki az akkoriban feltörekvő Lokiból legtöbbet tölt külföldön.

Becsülendő: rendszeresen játszik

A nagyválogatottban kilencszer szerepelt eddig - 2004-ben Kína ellen csapatkapitány volt -, legutóbb áprilisban, Új-Zéland ellen. Mint mondta: labdaszedőnek is jönne, de a többi meccsre már nem kapott meghívót. "Számítottam erre, éreztem, hogy nem bennem látja a megoldást az azóta már leváltott szakember, Bozsik Péter."

Pető manapság az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar légiós, rendszeresen helyet kap a belga bajnokság középmezőnyében szereplő FC Brusselsben - szeptember közepén bombagólt is szerzett a Standard Liege ellen -, ahová 2005 telén került.

Szerette Törökországot

Kicsit magyarosan, hiszen a török Kayserispor csapatában a leváltott edző után érkező szakembernek nem nyerte el a tetszését a játéka. Az akkor még a Molenbeek nevet preferáló klubnál pedig alighanem félve igazolták le, hiszen félévvel korábban azt hitték, magyar középhátvédjük lesz Dragóner Attila személyében, ám ő végül Portugáliában, egy nívósabb csapatban, a Guimaraesben kötött ki.

"Szerettem Törökországban játszani, mert ugyan gyenge csapatunk volt, ha netán szereztünk egy pontot idegenben, a következő meccsen harmincezer, vagy még annál is több fanatikus drukker őrjöngött a lelátókon."

Úgy tűnt, hogy a féléves kitérő után az Újpest színeiben tűnik fel, ám végül a belga fővárosban vert tanyát.

Még egyszer mondom: nem öltözöm

"Két nappal a téli átigazolási szezon vége előtt írtam alá a szerződést, kicsit bajban is voltam, mert a liláknál nem kaptam volna meg azt a pénzt, amit előzőleg megígértek, és amire én is rábólintottam. Kapóra jött az ajánlat, pedig nem igazán hittem benne, hogy összejön. Mondtam a menedzseremnek, Bognár Györgynek, hogy csakis a papírok aláírása miatt utazom el, a próbajátékból már kinőttem, ismerhetnek, tudják, ki vagyok, plusz egy orrműtéten estem át, napokig nem edzettem. Errefel, odalépett mellém az edző, és mondta: öltözzek. Mire mondtam, nem öltözöm! Rám szólt még egyszer, még egyszer elutasítottam, mondván arról szó sem lehet. Végül, beadta a derekát, akkor nem látott játszani, és így is leigazoltak. A kiesés ellen küzdöttünk, szerencsére bent is maradtunk."

A próbajáték nálunk és a környéken divat

A ballábas Pető tehát megmutatta, hogy próbajáték, az azzal járó kellemetlenségek és megaláztatás nélkül is lehet eredményt elérni, bár azt nem tárta fel, hogy Bognárnak mekkora szerepe volt a szerződtetésben.

Azt ugyanakkor nem titkolta, nagyon jó kapcsolatai vannak "Gyuri bá"-nak. A próbajáték amúgy Magyarországon és a környéken nagy és rossz divat, komoly csapatok évekkel korábban már tesztelik a kiszemelt játékost. (Például a Milan Sevcsenkót két évig figyeltette.)

Maradhatsz, ha nem kapunk gólt

Petőnek az edzővel nem igazán javult a kapcsolata a kezdeti feszültség után, úgy látszott, hazatér fél év után, mégis maradt, és egy furcsának tűnő ultimátumot is felidézett.

"Azt mondta nekem a mester, Robert Waseige, ha az Anderlecht ellen megfogom a jobbon játszó, és igen gyors svéd Kai Wilhelmssont, ha nem kapunk gólt, ha jól játszom, akkor a csapatnál maradhatok. Gól nélküli lett a meccs, maradhattam. A következő meccsen viszont lecserélt a huszadik percben, mondtam is a feleségemnek, hogy pakolhatunk, nekem itt már nem lesz jövőm. Aztán az edző 2005 nyarán elment, az érkező Cartier pedig megkedvelt. Tisztáztuk, hogy én nem vagyok egy edzésmenő, már a korom miatt sem tudom tartani a lépést az atletikus fiatalokkal, de a meccsen mindig hozom magam."

A védelem összefogása

A francia szakvezetőről - érthetően - elragadtatással beszélt, jelenlegi jó hangulatához ez a váltás is kellett. Az viszont már nem, hogy rutintalan fiatalokkal van körülvéve, és a középpályán is hiányzik jó néhány komoly játékos, aki sokat tudna lendíteni a csapatjátékon. Jobb híján Petőnek kell felívelnie a labdákat a csatároknak, mert a fedezetek közül erre senki sem képes.

"Komolyan mondom, hogy amikor a kiesés ellen játszottunk, akkor erősebbek voltunk. A sérülések miatt nagyon furcsa hadrendben futunk ki, és olyan gólokat kapunk, amiket más csapat sose kapna. A Mouscron ellen is, huszonnyolcról vágtak be nekünk egy szabadot, a kapusunk nem vetődött el a labdára. Az lenne a feladatom, hogy összefogjam a védelmet, irányítsam őket, de ez igen nehéz."

A futóváltóra készült az egyik csapattársa

Úgy véli, a színvonal általában magasabb, mint otthon, bár a belga bajnokság most nem emelkedik a fellegekbe. Anyagilag sincs a topon, az UEFA-kupában is vitézkedő Zulte Waregem például félamatőr csapat. A Waregem egyébként 4-1-re verte idegenben az Austria Wient, hazai pályán a Sparta Prahát múlta felül 3-1-re.

Csapata erejéről szólva elárulta, van egy olyan csapattársa, aki 2003-ban még a nigériai 4x400-as olimpiára készülő futóváltóval edzett, de oda nem fért be, és mivel pénzt akart keresni, a futballt választotta. A Brussels egyébként nemzetközi csapat, tizenkét ország futballistáit szerepelteti.