György
14 °C
24 °C

Kilenc újonc Várhidi suhanckeretében

2006.11.09. 14:13
Várhidi Péter, a Kanada elleni jövő heti összecsapásra kinevezett ideiglenes futballkapitány kijelölte 24 fős keretét. A többnyire fiatalokra épülő keretben a jelenlegi éllovas MTK-t képviselik a legtöbben - heten -, de a másodosztályú Ferecvárosból is ott vannak ketten a tartalékok között.

Várhidi Péter, a magyar labdarúgó-válogatott megbízott szövetségi kapitánya kijelölte a jövő heti, Kanada elleni barátságos mérkőzésre készülő 24 fős keretet. A már korábban meghirdetett átalakítás szellemében, Várhidi elsősorban a fiataloknak szavaz bizalmat a székesfehérváriott évzáró találkozón. A keretbe kilenc olyan játékos került be, aki még nem lépett pályára a nagyválogatottban.

Bizonyíthatnak, megmutathatják magukat

"Az elvárásoknak megfelelően a kerethirdetéskor a fiatalítást tartottam a legfontosabb feladatomnak - nyilatkozta az mlsz.hu-nak Várhidi. Mivel az előző korosztály nem ért el kellő sikereket, ideje a jövőre koncentrálnunk. Ez a felkészülési mérkőzés alkalmat ad arra, hogy a fiatal tehetségek bizonyítsanak, és megmutassák: alkalmasak arra, hogy a nemzeti csapat keretének tagjai legyenek. Éppen ezért felvállalom a fiatalítás felelősségét, és remélem, egy olyan csapatot küldök pályára Kanada ellen, amely játékával elnyeri a szurkolók szimpátiáját is."

A korábbi válogatottak közül Fülöp, a sérült Juhász, Vanczák, Huszti, Gera és Torghelle élvezi a bizalmat, míg ismét visszakerült a Törökországban légióskodó Tóth, a Sopronnal a kiesés ellen küzdő Horváth, valamint a német másodosztályben hetek óta remek formát mutató Hajnal, aki a legutóbbi fordulóban két gólpasszt is adott és a meccs legjobbjának választották meg.

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Végh Zoltán (MTK), Fülöp Márton (Tottenham)

Védők: Bodnár László (Salzburg), Juhász Roland (Anderlecht), Vanczák Vilmos (Sint-Truiden), Balogh Béla (MTK), Rodenbücher István (MTK), Bodor Boldizsár (Roda)

Középpályások: Sándor György (Újpest), Tóth Balázs (Erciyesspor), Vass Ádám (Stoke City), Tőzsér Dániel (AEK), Huszti Szabolcs (Hannover), Bori Gábor (MTK), Horváth András (Sopron), Filkor Attila (Internazionale), Hajnal Tamás (Kaiserslautern)

Csatárok: Hrepka Ádám (MTK), Kanta József (MTK), Gera Zoltán (WBA), Torghelle Sándor (PAOK), Priskin Tamás (Watford), Németh Krisztián (MTK), Farkas Balázs (Dinamo Kijev)

Biztonsági tartalékok:
Kemenes Szabolcs (Ferencváros), Rabóczki Balázs (Sopron), Vaskó Tamás (Újpest), Laczkó Zsolt (Ferencváros), Vadócz Krisztián (Auxerre), Tisza Tibor (Újpest), Rajczi Péter (Újpest).

"Ebben a keretben minden olyan fiatal játékos benne van, aki tudása alapján a jövő válogatottjának tagja lehet - folytatta a felnőtt csapatok közül korábban az Újpestnél és a Videotonnál dolgozó szakember. Ehhez az állományhoz csatlakozhatnak olyan játékosok, akik most különböző okokból nem kerültek be a csapatba. Rögtön hozzáteszem: a nyugaton játszó, és a rutinosabb labdarúgók előtt sem zárul be kapu. Ám erre a meccsre a fiatalokat hívtam be, egyrészt hogy bizonyíthassanak, másrészt, hogy elkezdjük építeni a jövő csapatát."

Még változhat a keret

Várhidi Péter azt is elmondta, hétfőig változhat a névsor, mert a hétvégi bajnoki forduló után elképzelhető, hogy szűkíti a keretet, és természetesen sérülések is előfordulhatnak. A keret tagjai hétfőn reggel találkoznak az MLSZ székházában, majd Tatán készülnek a barátságos mérkőzésre.

Lemondott a főtitkár

Ugyancsak az MLSZ-hez kapcsolódó hír, hogy lemondott Kmety Ildikó, a szövetség főtitkára, aki 2006. május közepe óta töltötte be a posztot. Döntését személyesen tudatta csütörtökön az MTI-vel, de lépését nem indokolta.

"A főtitkár asszony munkájával a legmesszebbmenőkig elégedettek voltunk" - tudatta a távirati irodával Kisteleki István, az MLSZ elnöke. "Kedden azonban megkeresett, és magánjellegű problémáira hivatkozva benyújtotta lemondását. Ezt természetesen nagyon sajnálom, de mást nem mondhatok, mert nem vagyok felhatalmazva arra, hogy nyilatkozzam a nevében."

Az MLSZ elnöksége május 11-i ülésén választotta meg Kmety Ildikót, az MTV sportfőszerkesztőségének nemzetközi kapcsolatokért felelős volt menedzserét főtitkárnak. A tisztségre áprilisban írt ki pályázatot a szövetség. Kmety előtt másfél hónapon át, megbízottként Füzesi Zsolt töltötte be a posztot.